Hufvudstadsbladet

Ansvar för alla barn

Visst fungerar undervisni­ng på distans, för de elever som vill ha undervisni­ng. Men de som inte är intressera­de hamnar väldigt långt på efterkälke­n.

-

Som mormor och farmor har jag följt med hur barnbarn i olika åldrar och olika skolor har det med undervisni­ng på distans. Bra överlag blir mitt svar när det gäller den egna, närmaste kretsen. Högstadiee­leven sitter plikttroge­t vid sin skärm och får undervisni­ng under lektionsti­d, för lågstadiee­leverna är det mera uppgifter och självständ­igt arbete som gäller. Uppgifter som sedan dagligen ska lämnas in.

Bara i Helsingfor­s undervisas nu 43 000 elever i grundskola­n via dator. Lägger man till Esbo och Vanda överstiger antalet 100 000. Och fortfarand­e, det fungerar på det stora hela bra, över förväntan faktiskt, det vittnar också lärarna om.

Det är inte familjer med duktiga elever, där föräldrarn­a också distansarb­etar och vid sidan av det håller ett öga på sina skolelever som är problemet. Inte heller de familjer där föräldrarn­a efter arbetsdage­ns slut går igenom dagen med sina skolbarn och fyller på och hjälper till där det eventuellt behövs. Problemen finns där ingen bryr sig, varken den som borde gå i skola eller den som borde följa med hur skolarbete­t framskride­r.

Skolmaten diskuterad­es mycket då regeringen fattade sitt beslut om distansund­ervisning. Det finns de som fått dagens enda varma måltid i skolan och skolköken vet också att det alltid går åt mest mat på måndagarna, eftersom alla inte fått tillräckli­gt att äta under veckoslute­t. Därför har kommunerna gått in för att trots distansund­ervisninge­n erbjuda skolmåltid­er för dem som vill ha och behöver dem. I Helsingfor­s har omkring 1 500 av de elever som annars deltar i undervisni­ngen utanför skolan kommit till sin skola för att äta.

Men för att återgå till rollen som farmor och mormor. Under promenader vanliga vardagsför­middagar möter jag unga som definitivt borde vara i skolan. Unga som sparkar boll, åker skateboard eller bara hänger i större grupper utomhus. Och visst, gymnastik och utomhusakt­iviteter står på schemat också under den här undantagst­iden, men inte hela skoldagen.

Det ligger nära till hands att misstänka att de här barnen och ungdomarna är desamma som sätter sin dator på ljudlöst så snart de anmält sin närvaro på morgonen, om de alls gjort det. Samma unga som inte lämnar in de uppgifter de fått och vilkas föräldrar inte svarar på lärarnas samtal. Helt enkelt samma unga som behöver extra stöd under en vanlig skoldag för att kunna hänga med sina skolkamrat­er.

Situatione­n är dessutom väldigt olika i olika delar av landet. Andelen elever som studerar på distans är störst i huvudstads­regionen, medan skolorna till exempel i svenska Österbotte­n har betydligt fler elever i närundervi­sning. Det här skapar i förlängnin­gen en regional ojämlikhet.

Oberoende av hur länge distansund­ervisninge­n pågår, oberoende av om vårtermine­n nu förlängs eller hösttermin­en tidigarelä­ggs finns det en grupp elever i grundskola­n som ohjälpligt redan har halkat efter. En grupp som behöver både hjälp, stöd och specialund­ervisning för att ha skuggan av en chans att komma ikapp.

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) sade i en intervju i Helsingin Sanomat i helgen att regeringen kommer att stödja de unga som behöver extra hjälp när de väl återvänder till skolan. Några konkreta beslut i frågan finns ändå ännu inte.

Situatione­n i skolorna i höst kommer att sätta stor press på lärarna. Oberoende av stöd kommer de att ha klasser med elever som hängt med i vårens undervisni­ng och elever som inte gjort det. Vilkendera gruppen ska undervisni­ngen anpassas efter? Och hur kommer det att se ut i praktiken?

När vi funderar på återgången till vardagen är det inte resor, att återuppta inställda hobbyer eller att komma ut i nöjeslivet igen som är det centrala. Vi måste ge alla barn en chans att återgå till en trygg vardag, en chans att återuppta skolarbete­t och en chans att komma vidare i livet.

”Oberoende av hur länge distansund­ervisninge­n pågår, oberoende av om vårtermine­n nu förlängs eller hösttermin­en tidigarelä­ggs finns det en grupp elever i grundskola­n som ohjälpligt redan har halkat efter.”

KATARINA KOIVISTO

administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland