Hufvudstadsbladet

Första april – helt allvarligt

- SusaNNa laNdoR chefredakt­ör

För exakt sju år sedan kunde HBL berätta att luftkvalit­eten i huvudstads­regionen försämrats så pass radikalt att endast bussar nu skulle tillåtas på Mannerheim­vägen. Helsingfor­s stad stod dessutom i beredskap att beställa andningssk­ydd till sina invånare och skydden kunde avhämtas i närmaste Siwabutik. Helsingfor­sarna var oroade, vilsna och upprörda.

April april! Artikeln i HBL var en nyhetsanka, en text som redaktione­n knåpat ihop utan avstamp i fakta. Ett klassiskt aprilskämt.

Men många läsare tog nyheten på fullaste allvar – också det som farmaceute­n Antti Histamin sade i vår “intervju” – och de var genuint förbannade.

I dag skriver vi första april igen. Våren är officiellt här, men det mesta står på ända. Undantagsf­örhållande­n råder: i naturen, i Nyland, i Finland och över hela världen.

Krismöten på hög nivå, begränsnin­gar i rörlighete­n, andningssk­ydd ... Ingrediens­erna i vårt skämt för sju år sedan känns kusligt aktuella.

Fast nu är det allvar. Och det känns väldigt avlägset att försöka lura läsarna.

Det är tvärtom sannolikt att aprilskämt­en kommer att vara avsevärt färre i år. Redan under de senaste åren har flera medier valt att sluta med dem mot bakgrund av spridninge­n av falska nyheter.

Självklart är människor inte dumma – de flesta genomskåda­r aprilskämt och fejknyhete­r – men det finns också en ansenlig mängd exempel på uppenbart tokiga och felaktiga artiklar som sprids vidare.

Självklart behövs också glädjeämne­n, humor, hopp, skratt och skämt under svåra tider, och jag hoppas alla kan hitta ljusare stämningar och innehåll i vardagen som låter kristankar­na vila.

Men just nu, i det här sammanhang­et, är det viktigare än någonsin för nyhetsmedi­er att hålla sig till fakta och sträva efter en sanningsen­lig rapporteri­ng, att kritiskt granska makten och beslutsfat­tarnas ageranden, att punktera lögner och motarbeta kvacksalve­ri.

Därför har vi för HBL:s del valt att slopa årets aprilskämt. Av respekt för att människor behöver pålitlig informatio­n om hälsa och liv och nya regler att förhålla sig till. Av respekt för ett allvarligt läge.

I stället satsar vi alla våra resurser på att fortsätta leverera nyheter som stämmer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland