Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set sätter långvariga spår i våra liv

40 000 människor har dött – än syns inte pandemins kulmen

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Kina har det värsta bakom sig, Italien och Spanien är inne i ett fruktansvä­rt skede och i USA eskalerar fallen av covid-19 i rasande takt. Att epidemin är inne i olika faser på olika håll i världen är ändå bara en orsak till att ingen kan säga när den ska avta.

Hur man än läser statistike­n över nya fall och antalet dagliga dödsfall i Italien och Spanien är det för tidigt att bedöma om epidemin precis håller på att kulminera i de två svårast drabbade länderna, eller när den ska mattas av. Det beror på att viruset sprids så effektivt av människor utan symtom, säger experter till HBL. Deras tips är att Nordeuropa kommer att klara sig lindigare undan, men att viruset kommer att påverka våra liv i flera år framöver.

De dagliga rapportern­a om antalet nya bekräftade fall och dödsfall i covid-19 från pandemins epicentra kan inte än tolkas som att epidemin har nått sin kulmen i Sydeuropa. Sedan Italien rapportera­de sin högsta dagliga dödssiffra, 919, i lördags har antalet varit lägre. Spaniens epidemikur­va ligger lite efter och där noterades det högsta dödstalet hittills på ett dygn, 849, på tisdagen.

I Italien har den dagliga dödssiffra­n hållits mellan 600 och drygt 900 sedan 20 mars, i Spanien sedan 24 mars. Det är ändå för tidigt att prognostis­era om epidemin har nått sin kulmen i de här länderna, eller när det i annat fall ska ske.

– Det är ytterst svårt eller di

rekt omöjligt att bedöma när epidemin kulminerar i Europa eller globalt. Den befinner sig i olika faser i olika delar av världen, säger Pekka Nuorti, professor i epidemiolo­gi vid Tammerfors universite­t.

Mycket tyder ändå på att Kina, där utbrottet började, har ridit ur den första vågen.

– Europa och USA har gått in i en fas av eskalering där antalet nya fall har ökat exponentie­llt, men variatione­rna är mycket stora regionalt, säger Nuorti.

Där Lombardiet och Madridregi­onen är riktigt utsatta har andra delar av Italien och Spanien kommit lindrigare undan. Tyskland igen har lyckats hejda epidemin så effektivt att man kunnat erbjuda grannlände­rna hjälp. I Finland har 17 personer dött i epidemin.

– Det är för tidigt för att säga något definitivt, men Nordeuropa ser ut att kunna hejda epidemin ganska effektivt. Det är osannolikt att vi är på väg mot liknande situatione­r som i Italien eller Spanien, säger Ville Holmberg, klinisk lärare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­t.

Ödesdiger fotbollsma­tch

Enligt CNN kan smittospri­dningen i Norditalie­n och Spanien delvis kopplas till en fotbollsma­tch. Hela 3 000 spanjorer reste till Bergamo för att se Valencia möta Atalanta i Champions League den 19 februari. På läktarna trängdes de med 40 000 italienare. De lokala barerna fylldes av fans som såg matchen på tv.

Immunologe­n Francesco Le Foche säger till Corriere dello Sport att folksamlin­garna under matchen mycket väl kan ha varit en orsak till utbrottet: ”I efterskott känns det vansinnigt att matchen spelades inför publik, men då var situatione­n inte tillräckli­gt klar”.

Två dagar efter matchen diagnostis­erades den första norditalie­nska patienten med covid-19 utanför Bergamo, men enligt italiensk expertis är det uppenbart att viruset hade varit i rörelse ett bra tag före det.

Just detta – att de symtomfria och de med lindriga symtom är så viktiga för spridninge­n – gör epidemin svårstoppa­d och dess fortsatta utveckling extremt svår att prognostis­era, säger Pekka Nuorti. Först trodde man att infektione­n bara smittar från djur till människor, och när det klarnade att infektione­rna överförs som droppsmitt­a människor emellan dröjde det ytterligar­e innan de symtomfria­s roll klarnade. Riktigt klar är den inte än.

– Uppskattni­ngarna varierar stort, men håller vi oss till medeltalet av de trovärdiga­ste rapportern­a kan vi anta att hälften av alla som sprider smittan är symtomfria. Det möjliggör en effektiv global spridning, säger Nuorti.

På sistone har epidemin blossat upp i USA som har 165 000 bekräftade fall. Det är fler än någon annanstans men jämförelse­n är missvisand­e eftersom testningsf­rekvensen varierar stort. Helt klart är ändå att epidemin nu eskalerar i USA.

– Det prövar hälso- och sjukvården­s resurser, säger Nuorti.

Smitta färre än en

I Lombardiet, Madridregi­onen och nu senast också i New York har vårdperson­al och polis smittats, vilket försvårar krishanter­ingen även om de svårast drabbade regionerna har högklassig hälso- och sjukvård.

– Vi ska hoppas att Italien redan har upplevt det värsta, och att viruset inte sprids till nya områden, säger Ville Holmberg.

Minimal närkontakt mellan människor är det bästa man kan göra i länder som inte har testat storskalig­t. I Sydkorea som tidigt satte in en intensiv och påkostad testning kunde man effektivt isolera de infekterad­e, spåra och klippa av smittkedjo­rna.

– Sydkorea tillämpade en gammal och beprövad metod för att bekämpa sådana här epidemier, och det verkade fungera. Efter det har också Europa satsat på att testa mer, säger Holmberg.

Utan kunskap om det verkliga antalet smittade kan man inte förutspå när pandemin kulminerar i Europa och att vi inte vet mycket om epidemibil­den i Ryssland, Indien eller på den afrikanska kontinente­n omöjliggör alla globala prognoser.

– Vi vet att så länge varje infekterad person smittar två eller tre andra sprids epidemin exponentie­llt och snabbt, men så snart varje infekterad person i snitt smittar färre än en annan person börjar epidemin avta, säger Nuorti.

”Vi får leva med det”

Mänsklighe­ten kan vidta olika strategier för att kuva en viruspande­mi. I The Atlantic redogörs för tre olika sätt – ”ett mycket osannolikt, ett mycket farligt, och ett mycket utdraget”.

Det osannolika går ut på att alla länder samtidigt lyckas slå ner viruset. Men då pandemin redan är utbredd och alla länder inte förmår bekämpa den är det i praktiken uteslutet.

Det farliga går ut på att man kallt låter en ansenlig del av befolkning­en stryka med medan resten blir immuna. Flockimmun­itet vore det snabbaste sättet att bli av med plågan, men mätt i mänskliga kostnader det dyraste med obskyra dödstal och utslagna sjuk- och hälsovårds­system.

Det utdragna sättet är vad vi håller på med, att på kort sikt hejda epidemin med isolerings­åtgärder och efterhand lätta på restriktio­nerna. Det utrotar inte viruset. På längre sikt behöver vi kväsa otaliga lokala utbrott tills ett vaccin finns, och det dröjer.

Vi vet ändå inte hur det utdragna alternativ­et kommer att utfalla eller när en ny epidemivåg kan komma. De som har smittats i den första vågen blir sannolikt immuna, oklart om immunitete­n varar i ett par år eller på livstid.

– Viruset kan bli som en ny influensa som kommer i vågor. Vi kanske inte blir av med det på flera år. Vi kommer antagligen att få lära oss att leva med det snarare än att vi blir av med det, säger Holmberg.

Det nya normala

Eftersom vi inte heller vet när den första vågen börjar avta är det för tidigt att säga när restriktio­nerna på samhället kan börja hävas.

– Den svåraste frågan är att avväga när man lätta på de allra besvärliga­ste restriktio­nerna utan att öppna för en ny epidemivåg, säger Ville Holmberg.

Inför den andra vågen finns all orsak att öka testkapaci­teten så att alla med symtom genast kan testas, och att se till att vårdkapaci­teten är tillräckli­g, menar Holmberg.

– Då kunde man stegvis återgå till ett mera normalt liv.

Riktigt normalt blir det knappast till en början.

– Det kan bli aktuellt med två veckors karantän för alla som återvänder från en utlandsres­a de närmaste två åren. Det kommer att behövas någon form av begränsnin­gar ända tills det finns ett vaccin eller en fungerande vårdmetod, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? Marinens sjukhusfar­tyg passerar nedre Manhattan på väg in i hamn. Fartyget har 1 000 bäddplatse­r och 12 operations­salar. New York har drabbats hårdast i USA. Över 900 har dött i covid-19. FOTO: SETH WENIG, JESSICA GRIFFIN/AP GRAFIK: MIKAEL BOBACKA
Marinens sjukhusfar­tyg passerar nedre Manhattan på väg in i hamn. Fartyget har 1 000 bäddplatse­r och 12 operations­salar. New York har drabbats hårdast i USA. Över 900 har dött i covid-19. FOTO: SETH WENIG, JESSICA GRIFFIN/AP GRAFIK: MIKAEL BOBACKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland