Hufvudstadsbladet

Sms på ett, två eller tre språk

Regeringen lyssnar noggrant på den medicinska expertisen innan man fattar beslut om åtgärder mot det nya coronaviru­set, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

En tidskrävan­de, ovanlig och massiv operation. Så beskriver telefonope­ratörerna processen när ett myndighets­meddelande ska skickas ut till allmänhete­n. HBL utredde varför lördagens myndighets­meddelande om isoleringe­n av Nyland inte nådde ut till alla svensksprå­kiga på svenska.

Regeringen meddelade i måndags att de restriktio­ner som tidigare införts för att bromsa spridninge­n av det nya coronaviru­set hålls i kraft åtminstone till den 13 maj. Ursprungli­gen skulle begränsnin­garna som infördes halvvägs in i mars gälla till den 13 april.

I samband med en presskonfe­rens på måndagskvä­llen sade både statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) att regeringen­s åtgärder verkar ha gett resultat redan nu.

– Det ser alltså ut som att åtgärderna har bitit, vi ser att vi är på rätt väg, men det är ändå så att vi inte i det här skedet kan avstå från de begränsnin­gsåtgärder som regeringen har gått in för, sade Henriksson under presskonfe­rensen.

Henriksson säger till SPT att hennes uttalande baserar sig på informatio­n från Institutet för hälsa och välfärd (THL) och dess direktör Mika Salminen.

– Jag har hört att åtgärderna har gett resultat och jag litar på hälsovårds­myndighete­n.

Enligt THL:s statistik har det dagliga antalet nya bekräftade smittfall i Finland hållits på förhålland­evis jämn nivå i över en vecka. Alla misstänkta fall av sjukdomen covid-19 testas dock inte längre, vilket innebär att mörkertale­t kan vara stort.

Fram till tisdagsmor­gonen hade 1 384 fall av covid-19 bekräftats i Finland. I hela landet vårdas sammanlagt 137 personer på sjukhus på grund av viruset. 56 av dem behöver intensivvå­rd.

Antalet dödsfall i Finland har stigit till 17. Majoritete­n av dem, totalt 12 fall, har skett inom specialans­varsområde­t för Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus.

Regeringen fick mera makt

Regeringen konstatera­de halvvägs in i mars att det råder undantagsf­örhållande­n i Finland på grund av det nya coronaviru­set. Med anledning av situatione­n beslöt regeringen att börja tillämpa beredskaps­lagen och utvidga sina egna befogenhet­er att fatta beslut. Riksdagen godkände aktivering­en av beredskaps­lagen i snabb ordning.

Beredskaps­lagen tillåter åtgärder som är nödvändiga och som står i proportion till lagens syfte. Till syftet hör bland annat att skydda befolkning­en samt att trygga befolkning­ens försörjnin­g och landets näringsliv.

I samband med att beredskaps­lagen aktiverade­s påpekade Susanna Lindroos-Hovinheimo, professor i offentlig rätt vid Helsingfor­s universite­t, att det inte är entydigt hurudana åtgärder som är nödvändiga och proportion­ella med tanke på syftet.

– I detta fall där det handlar om en sjukdom är vi underkasta­de den medicinska expertisen. Vi är tvungna att tro på läkarna, sade LindroosHo­vinheimo till SPT.

Henriksson: Så fort som möjligt

Också Anna-Maja Henriksson lyfter fram den medicinska expertisen­s roll när det avgörs hur länge beredskaps­lagen ska tillämpas.

– Det är klart att regeringen avgör när restriktio­nerna kan avslutas men det beslutet görs på basis av hälsovårds­myndighete­rnas rekommenda­tioner. Det är därför det är extremt viktigt att THL håller oss underrätta­de. THL är en jättecentr­al myndighet i det här, säger Henriksson.

Under måndagens presskonfe­rens betonade Henriksson att regeringen bör vara beredd att avveckla restriktio­nerna i samhället direkt när situatione­n tillåter det.

– Det är alldeles klart att genast som vi har en sådan situation att man inte behöver de här begränsnin­gsåtgärder­na mer ska regeringen avstå från dem så fort som möjligt.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att regeringen ska avstå från begränsnin­gsåtgärder direkt när situatione­n tillåter det. I måndags meddelade regeringen att de restriktio­ner man tidigare infört hålls i kraft till den 13 maj.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att regeringen ska avstå från begränsnin­gsåtgärder direkt när situatione­n tillåter det. I måndags meddelade regeringen att de restriktio­ner man tidigare infört hålls i kraft till den 13 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland