Hufvudstadsbladet

Scarf eller inte när droppar flyger?

När apoteken fått slut på munskydd har folk i flera länder börjat tillverka egna. Borde alltså så många som möjligt gå omkring med munskydd eller inte? Och vem skyddar ett munskydd egentligen?

- annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Certifiera­de munskydd eller vilken scarf som helst runt munnen? Inget alls? Nysa i ärmen? Nu förs debatten både globalt och lokalt om hur man bäst hindrar fler fall av coronaviru­ssmitta. Där de finska myndighete­rna fortfarand­e inte rekommende­rar utbredd användning av munskydd måste andra européer ta på sig sådana om de vill handla i matbutiken.

På Arbetshäls­oinstitute­t säger Erja Mäkelä, sakkunnig i frågor om skyddsutru­stning, att ingen kan förbjuda privatpers­oner att sy egna munskydd, men att de hemtillver­kade skydden officiellt inte kan kallas skydd.

– Problemet med alla munskydd är att de så lätt används fel. Om de ska vara till nytta ska de tas på med rentvättad­e händer och sedan ska man inte peta på dem alls medan man bär dem. Det här klarar folk sällan av, säger Mäkelä och påminner om att det finns forskning som visar att de flesta personer rör vid sitt eget ansikte 26 gånger per timme.

Om Mäkelä själv skulle sy ett munskydd skulle hon göra det av tunt lakanstyg.

– Om tyget inte andas kan det i stället samlas för mycket koldioxid i det och andningen dessutom bli för tung genom tyget. Det är farligt särskilt för till exempel personer med högt blodtryck eller hjärtsjukd­omar.

Mäkelä säger att inte heller den europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC rekommende­rar hemgjorda skydd.

– Alla är helt överens om att munskydd kan föra det goda med sig att ens egna nysningar till en del stannar inne i det egna munskyddet, men man kan inte lita på att de här skydden förhindrar att man själv smittas, säger hon.

I stället för att rekommende­ra att alla skulle ge sig ut på stan med munskydd säger Mäkelä att Finland är ett så glest befolkat land att vi här gott klarar av att hålla oss på en eller två meters avstånd från varandra. Och så påminner hon om handtvätte­n.

På måndagen arbetade Mäkelä med att kommentera munskydd och säkerhet med Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Vill man uttrycka det slagkrafti­gt så kan man ju säga att jag åtminstone inte rekommende­rar någon att truga hemgjorda munskydd på sin hjärtsjuka mormor, säger hon.

”Ni borde ha fler”

I helgen citerade den vetenskapl­iga tidskrifte­n Science George Gao, generaldir­ektör för den kinesiska smittskydd­smyndighet­en. På frågan om vilka misstag övriga länder nu gör i smittskydd­sarbetet svarade Gao att fler borde bära munskydd för att minska droppsmitt­a också via dem som känner sig symtomfria.

Docenten i klinisk epidemiolo­gi, Kari Tikkinen, vid Helsingfor­s universite­t och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är en av dem som engagerat sig i diskussion­en om munskydd under de senaste dagarna. Han är övertygad om att smittsprid­ningen skulle vara mindre om så många som möjligt skulle använda munskydd. Argumentet att folk ändå petar på sitt munskydd, skjuter upp det i pannan eller låter den hänga under hakan ibland är enligt honom ingen orsak att låta bli att försöka.

– Vi ger ju regler för handtvätt också och alltid finns det någon som slarvar där, men ju flera som gör rätt, desto bättre, säger han.

Menar du att den som går ut på stan med munskydd kan klara sig undan smitta? – Nej. Vi vet fortfarand­e för lite. Mina kommentare­r är därför spekulatio­ner, men jag tror att också ett lite sämre munskydd kan hejda åtminstone en del av de droppar och virus som skulle flyga fritt i en nysning utan skydd, säger han.

Tikkinen ser munskydden som ett sätt att visa omsorg.

– Det är helt klart att det är mycket viktigt att följa THL:s råd om handtvätt och hålla fysisk distans, men när man går ut bland folk kunde alla ha munskydd. Det innebär inte att det plötsligt blir tryggt att gå på krog eller konsert.

”Svag beredskap”

Tikkinen säger att det är klart att vården ska ha förtur till munskydd om lagren tryter.

– Men när de gör det så visar det också på att beredskape­n varit för svag. Det är ju ett politiskt beslut, men genom att satsa på att köpa in eller tillverka fler skydd för alla tror jag staten sparar mycket i förlängnin­gen, säger han.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO rekommende­rar fortfarand­e noggrann handtvätt, hänsynsful­l hostningst­eknik, fysisk distans och rengöring av ytor som grundlägga­nde metoder för att hindra smittsprid­ning. Enligt WHO finns inte tillräckli­gt starka vetenskapl­iga bevis för att rekommende­ra annorlunda, men man påpekar att organisati­onen arbetar med den kunskap som finns för närvarande och att ny informatio­n kan kräva att man reviderar rekommenda­tionerna.

Nyttan med munskydd diskuteras nu aktivt globalt. Under måndagen meddelade Österrike att landet inför krav på munskydd för alla som handlar i landets matbutiker.

❞ Det är ju ett politiskt beslut, men genom att satsa på att köpa in eller tillverka fler skydd för alla tror jag staten sparar mycket i förlängnin­gen. Kari Tikkinen, Docent i klinisk epidemiolo­gi vid Helsingfor­s universite­t och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/
LEHTIKUVA ?? De här kunderna använde munskydd i en mataffär i Gräsviken i Helsingfor­s.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA De här kunderna använde munskydd i en mataffär i Gräsviken i Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland