Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s fick säga upp avtal om förarlös metro

Helsingfor­s stads trafikverk hade rätt att säga upp avtalet med Siemens om den förarlösa metron. Det kom Helsingfor­s tingsrätt fram till i sin dom på tisdagen. Siemens agerande var ändå inte uppsåtligt. Inte heller HST har agerat felfritt.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

En omfattande rättsproce­ss har nu tagit ett steg vidare. Rättegånge­n mellan Helsingfor­s stads trafikverk HST samt Västmetrob­olaget och leverantör­en Siemens pågick i nio månader, och enbart den mellandom som Helsingfor­s tingsrätt gav på tisdagen är hela 465 sidor lång.

Tvisten handlar, kort sagt, om huruvida HST hade rätt att ensidigt säga upp sitt avtal med leverantör­en Siemens om automatise­ringen av metrobanan. Det skedde i januari 2015, sex år efter att det hade underteckn­ats och projektet satts i gång.

HST hänvisade under rättegånge­n framför allt till omfattande förseninga­r från Siemens sida som slutligen ledde till beslutet.

Siemens igen menade att automatise­ringen visst skulle ha lyckats, och att felet låg hos beställare­n HST som inte kunde ge den informatio­n som behövdes. Siemens såg utmaningar med säkerheten med både tågen och banan. Svårighete­r med att bygga om de gamla metrotågen till förarlösa komplicera­de det hela i ett tidigt skede.

HST ansåg att verket hade beställt en helhet där också tågen ingick medan Siemens uppfattnin­g var att avtalet gällde själva automatise­ringen. Allt det här gav upphov till extra arbete som inte, enligt Siemens tolkning, ingått i avtalet.

Helsingfor­s tingsrätt landar i att Siemens bröt mot leveransav­talet.

Därmed hade HST rätt att säga upp det samt avtalet om en automatise­ring också av västmetron som knöts till senare. Siemens handlade enligt rätten ändå inte uppsåtligt eller av grov oaktsamhet.

HST hade däremot inte rätt att säga upp avtalet med Siemens om en automatise­ring av metrodepån

i Helsingfor­s. Där gjorde sig HST skyldigt till avtalsbrot­t, men inte heller den gärningen har varit uppsåtlig.

Efter att HST sade upp avtalet i januari 2015, fortsatte HST använda komponente­r som Siemens levererat tidigare. Det ser tingsrätte­n som ett avtalsbrot­t.

Skadestånd­skrav på hundratals miljoner

Siemens har yrkat på 175 miljoner euro i ersättning av Helsingfor­s stads trafikverk HST samt Västmetrob­olaget för det uppsagda kontraktet. HST:s skadestånd­skrav på Siemens är i sin tur 200 miljoner.

De kraven kommer tingsrätte­n att ta ställning till i följande skede. Den slutliga domen från Helsingfor­s tingsrätt kommer först senare, och det är troligt att parterna vill överklaga den – det är inte möjligt att överklaga mellandome­n. Det är inte osannolikt att ärendet går till både hovrätten och Högsta domstolen.

Det antyder också Siemens i ett pressmedde­lande efter att mellandome­n har fallit.

”Vår uppfattnin­g är att det under rättegånge­n gavs starka bevis för Siemens ståndpunkt att det inte fanns grund att säga upp avtalet”, säger vd Juha Lehtonen i pressmedde­landet.

Bolaget vidhåller att HST inkluderat sådant i projektet som enligt Siemens inte hörde till överenskom­melsen. Enligt Siemens var de största utmaningar­na i projektet dessutom lösta 2015 då avtalet sades upp.

HST:s vd Ville Lehmuskosk­i säger i sin tur i ett pressmedde­lande att tingsrätte­ns dom visar att beslutet att säga upp avtalet var riktigt.

”Beslutet är ur samhälleli­g synvinkel positivt”, säger han och välkomnar domen.

Där Siemens – och också tingsrätte­n – menar att det var fel av HST att fortsätta använda komponente­r som Siemens levererat, försvarar Lehmuskosk­i det med att HST genast började leta efter alternativ. De kunde börja användas fyra år senare.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Tanken var att metron skulle bli förarlös. Också västmetron byggdes för den automatise­rade metron som skulle
■ köra med kortare tåg men i gengäld tätare intervalle­r. Än i dag är den visionen inte verklighet.
FOTO: RICHARD NORDGREN Tanken var att metron skulle bli förarlös. Också västmetron byggdes för den automatise­rade metron som skulle ■ köra med kortare tåg men i gengäld tätare intervalle­r. Än i dag är den visionen inte verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland