Hufvudstadsbladet

Stannade kvar i Finland.

När Finland stängde gränsen för estniska bygg jobbare valde de flesta att stanna kvar. Utan inkomst lider familjerna i Estland.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Rainer Töruke och Rain Anni är två av tusentals ester som jobbar inom byggbransc­hen i Finland. Gränsen mellan Finland och Estland är stängd för pendlare som jobbar på byggen. Rain Anni tog beslutet att stanna i Finland och fortsätta jobba. Det är oklart när gränsen öppnar igen och han kan träffa sin familj hemma i Estland.

De senaste 15 åren har Rain Anni jobbat i Finland inne i veckorna och åkt till familjen i helgerna. Hemma i Rakvere, 80 kilometer öster om Tallinn, finns frun, en 17-årig son och en 18-årig dotter. Nu är läget ett helt annat. När Finland beslöt att estniska byggarbeta­re inte längre kan pendla med färjorna på grund av coronaviru­set måste Anni fatta ett beslut. Skulle han stanna i Finland eller återvända till hemlandet?

– Det var inget svårt beslut. Jag måste jobba för att försörja min familj.

Familjen förstod hans beslut. Att barnen är så pass stora underlätta­r också.

– Som tur är kan man hela tiden ringa videosamta­l med Skype och Whatsapp även om man inte är där fysiskt.

Hur länge klarar du av att vara borta från familjen? – Efter sex månader måste jag nog börja göra något åt saken.

Anni är arbetsleda­re vid en omfattande sanering i flera höghus i Mårtensdal i Vanda. För närvarande renoveras 30 badrum samtidigt.

– Saneringen ska vara klar i juni så att de boende kan flytta tillbaka till sina hem.

Många av de boende i höghusen har flyttat till sommarstug­or utanför Nylands gräns, som stängde i helgen.

Rain Anni förundrar sig över de finska myndighete­rnas beslut att stoppa de estniska byggarbeta­rnas pendling från den 22 mars medan gränsen till Sverige och Norge är öppen för pendlare i norr. Under måndagskvä­llen meddelade dock regeringen att även de gränserna ska stänga framöver.

– Det borde vara samma system för alla. Nu kan de ju komma över gränsen och föra smittan med sig.

Vissa ester är undantagna de strikta pendlingsr­eglerna. De som jobbar inom sjukvård, räddningsv­äsende, äldreomsor­g, godstrafik eller med andra kritiska samhällsup­pgifter får fortfarand­e pendla.

Den finska gränsen hålls stängd för estniska pendlare fram till den 13 april.

– Alla går och väntar på att få se vad som händer efter det. Samtidigt är det ingen som har någon panik. Hem kommer man ju alltid. Då måste vi bara hitta en ersättare, men det finns nog tillräckli­gt med arbetstaga­re i Finland.

Hur blir det med påsken?

I helgen bedömde Byggnadsin­dustrin RT att byggindust­rin förlorat cirka 15 procent av sin arbetskraf­t under coronakris­en. De bygg- och bemannings­bolag HBL talat med uppger att tappet är mindre.

Bemannings­företaget Barona Rakennus har ungefär tusen anställda och esterna utgör cirka 40 procent av dem. Under tio personer valde att stanna i Estland.

– När det blev klart att gränsen stängs meddelade vi våra estniska anställda att vi inte betalar lön till dem som inte stannar i Finland. Nästan alla valde att stanna här för att behålla lönen, säger affärsområ­deschefen Timo Ahola.

Med lite mer än en vecka kvar till påsk är det säkert en del byggarbeta­re som överväger att resa hem till familjen. Men både Finland och Estland har samma regler: den som reser till någondera av länderna måste vara i karantän i 14 dagar.

– Och de som åker dit kommer i princip inte tillbaka till Finland (eftersom gränsen är stängd för pendlare, reds. anm.).

Hos Barona Rakennus finns också cirka 50 polacker.

– Två flög till Polen medan det fortfarand­e var möjligt och resten stannade. De har det säkert också svårare att ta sig hem just nu.

Ahola har ännu inte sett att gränsbeslu­tet haft någon omedelbar inverkan på byggbransc­hen.

– Men det beror på hur länge situatione­n fortgår. Det finns en risk för fukt- och mögelskado­r om byggen stängs och fasader, tak och stomkonstr­uktioner lämnas öppna inför vädrets makter.

Timo Ahola berättar att byggarbeta­re kontaktat honom och varit oroliga för coronasmit­tan. De har undrat vad som sker om de blir smittade. Många byggarbeta­re bor tillsamman­s. En del kanske delar en lägenhet med tre andra, men det finns också stora gruppboend­en med upp till tjugo personer.

– Om en person får smittan kan hela gänget som delar lägenhet smittas. De har ju gemensamt kök och badrum.

Efter de här frågorna valde Barona Rakennus att skapa en tjänst tillsamman­s med bolaget Luona för att erbjuda karantänsl­ägenheter och sjukvårdst­jänster på distans. Tjänsten riktar sig till byggföreta­g.

– Vi vill öka de anställdas trygghetsk­änsla. Ingen ska lämnas ensam i karantänsl­ägenheten. Vid behov får en smittad instruktio­ner om att ta sig till en läkare eller till ett sjukhus. Vi transporte­rar också varm mat till dem.

Hittills har byggbolage­t Fira nappat på tjänsten och erbjuder den nu åt sina anställda.

I tjänsten kan man också beställa varm mat till byggena.

– Då behöver de anställda inte gå ut och köpa lunchen i en restaurang eller butik och på så sätt riskera att smittas.

Ahola berättar att många byggföreta­g gått in för att sprida på luncherna och kaffepause­rna så att alla anställda inte befinner sig i samma personalru­m samtidigt. Dessa desinficer­as också efter varje paus.

– Det är klart lättare att minska på smittorisk­en på ett bygge än på ett kontor. Med lite planering kan du organisera det så att de anställda inte behöver jobba bredvid varandra. Dessutom är skyddsglas­ögon, handskar och munskydd i användning också i vanliga fall.

Sämre social trygghet i Estland

Hos börslistad­e YIT, som är Finlands största byggbolag, ser det ut som att de allra flesta estniska byggjobbar­e valt att stanna i Finland.

– Vi har en god situation och alla

våra byggen är öppna. Men det återstår att se vad som händer om sjukdomsfa­llen ökar och beställnin­garna skulle bli färre, säger Juha Kostiainen, som är chef för hållbar stadsutvec­kling på YIT.

YIT ger inte ut exakta siffror på antalet ester som jobbar hos dem, men enligt Kostiainen är det frågan om tusentals. De utför alla möjliga jobb, bland annat kör de maskiner.

Han var förvånad över regeringen­s strikta linje med att stänga gränsen mot Estland.

– Vi får hålla till godo med beslutet. Frågan är hur länge gränsen hålls stängd. Eller kommer man att diskutera beredskape­n och komma fram till att byggbransc­hen är samhälleli­gt viktig?

Enligt honom har många ester inte haft några andra alternativ än att stanna här.

– Det har varit kritiskt för familjens ekonomi. Den sociala tryggheten är inte heller på samma nivå som hos oss. Men i något skede behöver man träffa partnern och barnen.

Om gränsen fortsätter vara stängd och estniska pendlare åker tillbaka i tusental, ja då påverkas byggbransc­hen betydligt, enligt Kostiainen. – Det är ett oroväckand­e scenario. Hittills har YIT inte drabbats av försenade materialbe­ställninga­r från utlandet på grund av coronakris­en.

– Det var en lindrig överraskni­ng. Det kan förekomma brist på enstaka byggmateri­al, men också i normala fall inträffar förseninga­r.

Stopp för italienskt byggmateri­al

På SRV, Finlands näst största byggbolag som även det är listat på börsen, säger vice-vd:n Juha Toimela att strax under 25 procent av alla arbetstaga­re är ester. Och i huvudstads­regionen är andelen ännu högre.

– Största delen av esterna har stannat i Finland. Och bland dem som inte gjort det har våra underlever­antörer lyckats hitta ersättare. Visst uppstår det ett visst tryck nu om fler åker hem när påsken närmar sig.

Enligt Toimela borde de finländska beslutsfat­tarna överväga att tilllåta pendlande mellan Estland och Finland, något bägge länder vinner på.

– Man tillåter det mellan Nyland och Mellersta Finland, varför inte mellan Tallinn och Helsingfor­s? Estland har lika eller ännu striktare begränsnin­gar än vi.

Också hos SRV hålls byggarbets­platserna öppna.

– Det har varit några störningar, som mindre grupper med byggarbeta­re som inte kunnat ta sig hit. Men vi har hittat ersättande arbetstaga­re.

Bolaget har upplevt en del fördröjnin­gar i materialbe­ställninga­rna.

– Den stora utmaningen är norra Italien som tillverkar mycket byggmateri­al, som plattor och golvmateri­al. Den delen av Italien är nu helt och hållet stängd till den 3 april. Även om materialet är färdiglast­at får vi det inte. Vi får se vad som händer om en vecka.

På grund av det här har SRV beställt material från andra länder eller kontroller­at om de finns i lager i Finland.

Ute i naturen

Estniska Rain Anni har en egen lägenhet som han nu för ovanlighet­ens skull tillbringa­r helgerna i.

– Jag promenerar och joggar ute i naturen. Det finns inte så mycket annat att göra när det mesta är stängt.

Anni har ett jobb som kräver fysisk närvaro och omöjliggör distansjob­b. Men han bekymrar sig ändå inte för smittorisk­en.

– Jag har jobbat med de här karlarna i teamet i så många år. Jag litar på att de är rakryggade och berättar om de har förkylning­ssymtom.

Jag måste jobba för att försörja min familj.

Rain Anni byggarbeta­re från Estland

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Rain Anni ringer ofta hem till sin familj i Rakvere i Estland. Han vet inte när han träffar dem nästa gång.
FOTO: CATA PORTIN Rain Anni ringer ofta hem till sin familj i Rakvere i Estland. Han vet inte när han träffar dem nästa gång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland