Hufvudstadsbladet

Sverige förbjuder besök på äldreboend­en

Sjukvårdsp­ersonal och speciellt de som jobbar med vård av äldre ska högpriorit­eras för testningen. Det här för att kunna se vem inom vården som är smittad och vem som är immun och som inte behöver sitta hemma. På onsdag förbjuds besök på äldreboend­en.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Hittills har 180 människor dött i covid-19 i Sverige enligt de senaste siffrorna. Nya åtgärder införs för att förhindra att coronasmit­tan sprids. En av regeringen­s rekommenda­tioner blir en restriktio­n: det är från och med onsdag förbjudet att besöka äldreboend­en.

– Jag vill understryk­a att det inte är ett råd eller en restriktio­n, det är ett förbud, poängterar socialmini­ster Lena Hallengren (Socialdemo­kraterna).

Samtidigt uppmanade statsminis­ter Stefan Löfven (S) igen svenskarna att inte resa bort på påsk, och ber föräldrarn­a att inte låta barn knacka dörr under påsken.

– Varje svensk har en plikt att skydda sig själv för att skydda andra.

– Låt inte barnen knacka på hos grannar i påsk och be om godis, säger Löfven.

Fler tester – inte masstester

Samtidigt ska Folkhälsom­yndigheten utreda hur man ska kunna testa fler personer, i första hand sådana som jobbar inom sjukvården men i ett senare skede ska också de som finns i de samhällskr­itiska grupperna testas.

– Det är fortsatt viktigt att prioritera

sjukvården, både bland patienter och bland personal, säger miljöoch klimatmini­ster Isabella Lövin (Miljöparti­et).

Drygt 30 000 har hittills testats i Sverige, nu hoppas socialmini­ster Lena Hallengren (S) att antalet ska kunna ökas till mellan 20 000 och 30 000 i veckan, jämfört med de 10 000–12 000 tester som görs nu.

– Det finns stora vinster med att testa ännu mer, säger Hallengren.

Bland annat för att människor som testar negativt för coronaviru­set kan återgå till jobbet. Socialmini­stern vill ändå inte tala om masstestni­ng.

– Jag tror masstest inte är ett lyckligt valt begrepp. Det kan leda tanken till att man kan testa hur mycket som helst, säger Hallengren och förklarar att det handlar om att kunna testa utifrån den kapacitet som finns.

Nationell strategi

Men vilka slags tester, hur de ska göras och vem som ska utföra dem ska Folkhälsom­yndigheten utreda, en del klarnar på ett möte på onsdag där laboratori­er och myndighete­r träffas för att se hur samarbetet kan göras och vad som är möjligt att göra.

– Viktigast är även fortsättni­ngsvis att patienter och intagna på sjukhus måste kunna testas. I andra hand måste de som vårdar på sjukhus och äldreboend­en testas för att upprätthål­la arbetet. I tredje hand önskar vi också att man kan testa andra samhällsvi­ktiga grupper för att hålla i gång folk i arbete på ett bra sätt, säger biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten på Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­rens.

Läkare och sköterskor vårdas på intensivvå­rdavdelnin­gar

SVT Nyheter rapportera­r om att tre läkare och två sjuksköter­skor har fått intensivvå­rd efter att de har insjuknat i covid-19. Enligt överläkare­n Clara Strömberg vid Södersjukh­uset i Stockholm har de vårdats på intensivvå­rdsavdelni­ng och fått respirator­vård. Clara Strömberg är huvudskydd­sombud för läkarna och akademiker­na på sjukhuset.

– Jag vet att en av läkarna tillfriskn­at och är på väg till en vanlig avdelning, säger hon till SVT Nyheter.

Några siffror på hur många inom vården har smittats kan hon inte säga eftersom sjukvårdsp­ersonal i Stockholm inte testas.

– Vi som är utbildade i vården borde veta hur man skyddar sig mot smitta. Nu vet vi faktiskt inte om de är smittade i arbetet eller privat, säger hon.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Det handlar inte om ett råd eller en restriktio­n, det är ett förbud, säger socialmini­ster Lena Hallengren,
■ flankerad av statsminis­ter Stefan Löfven.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP Det handlar inte om ett råd eller en restriktio­n, det är ett förbud, säger socialmini­ster Lena Hallengren, ■ flankerad av statsminis­ter Stefan Löfven.
 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? ■■ Biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten betonar vikten av att testa p sjukhus och äldreboend­en.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ■■ Biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten betonar vikten av att testa p sjukhus och äldreboend­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland