Hufvudstadsbladet

Makten i coronarepu­bliken

Bevittnar vi mitt i coronaepid­emin en maktkamp mellan regeringen och presidente­n? Maktfördel­ningen är fullständi­gt klar. Sauli Niinistö är ändå allt aktivare på sin presidentp­ost, också i frågor som inte finns på hans eget bord.

-

Presidente­n föreslog i slutet av förra veckan att regeringen skulle grunda en särskild, operativ krisgrupp, en grupp som enbart skulle ägna sig åt coronaepid­emin och bestå av olika experter. Gruppen skulle komma med lägesrappo­rter och åtgärdsför­slag till regeringen.

Den skriftliga kommunikat­ionen mellan presidente­n och statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har offentligg­jorts, vilket är bra för den berättar både om saken och om tonen.

Statsminis­tern och resten av regeringen tackade nej till förslaget. Det finns en koordineri­ngsgrupp som leds av Sanna Marins statssekre­terare Mikko Koskinen och den ska senare i veckan förstärkas och breddas.

Presidente­n leder i samråd med regeringen vår utrikespol­itik, och trots att coronaviru­set har lett till en pandemi som omfattar hela världen är det en inrikespol­itisk fråga hur man handskas med epidemin här hemma. Det är regeringen­s bord, och det är alla medvetna om.

Som president har Sauli Niinistö aktivt engagerar sig, även i frågor som inte direkt hör till hans befogenhet­er. Niinistö är oerhört populär, över partigräns­er och andra gränser. Det ger extra pondus och genomslags­kraft när han uttalar sig.

Makt och inflytande handlar inte enbart om de befogenhet­er som finns inskrivna i grundlagen. Säkerhetsb­egreppet har fått nya dimensione­r och dem har Niinistö tagit fasta på. Han tog till exempel ställning till terroristl­agstiftnin­gen och befarade att våra lagar kan vara mildare än grannlände­rnas. Det här var i december i samband med diskussion­en kring finländarn­a i al-Hol-lägret.

En del medier talar nu om en maktkamp mellan presidente­n och regeringen. Det är en diskussion med en särskild, historisk klangbotte­n hos oss. Grundlagen och presidente­ns maktbefoge­nheter har ändå ändrats på väsentliga punkter sedan Urho Kekkonens långa period som president. Presidentä­mbetet

omges fortfarand­e av en alldeles särskild aura av respekt.

Maktkampsd­iskussione­n avspeglar delvis att det finns de som har svårt att inse att tiderna har förändrats och som även har svårt att acceptera den regering vi nu har. Den leds av kvinnor, de flesta drygt 30 år gamla. Koalitione­ns sammansätt­ning tilltalar inte heller alla.

När ordet ”maktkamp” nämns riskerar det att börja leva sitt eget liv. Det finska talesättet ”niin on jos siltä näyttää”, som kunde översättas med ungefär ”det är som det ser ut att vara”, illustrera­r hur det kan gå.

Man kan leka med tanken hur det hade verkat om regeringen hade förverklig­at presidente­ns förslag. Det hade sett ut som om det egentligen är presidente­n som styr. I och med Marins och regeringen­s snabba och artiga svar ”tack, men nej tack” undveks den situatione­n.

Ingen kan sätta munkavle på presidente­n, han avgör själv om han vill komma med förslag om frågor som inte ligger på hans eget bord. Det accepteras nu på ett helt annat sätt än under företrädar­en Tarja Halonens tid.

Det mesta har fungerat bra i hanteringe­n av coronaviru­set, men det stora undantaget är informatio­nen på flygplatse­rna. Det fanns beslut och direktiv om vad som skulle möta resenärer men de verkställd­es inte. En orsak är att ansvaret för flygplatse­rna är uppdelat mellan många olika ministerie­r, och tydligen tog inget ministeriu­m därför helhetsans­var. Det är ett konkret och fatalt exempel på de murar som tyvärr finns mellan olika delar av statsförva­ltningen.

Redan nu har det också dykt upp andra frågor som i ett senare skede måste redas ut. Det gäller bland annat beredskaps­lagen, vilket har varit aktuellt även innan coronaepid­emin, eftersom hybridpåve­rkan och den sortens säkerhetsh­ot inte var aktuella då beredskaps­lagen bereddes och godkändes.

SUSANNA GINMAN

susanna.ginman@ksfmedia.fi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland