Hufvudstadsbladet

Inget nytt avtal i sikte för över 400 000 kommunanst­ällda

Hela vårdbransc­hen, alla lärare som undervisar på distans och många andra kommunanst­ällda står från och med 1 april utan kollektiva­vtal. Parterna har bett om medlingshj­älp från riksförlik­ningsmanne­ns byrå.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Förhandlin­garna inom hela kommunsekt­orn inleddes redan den 14 januari, redan då under svåra förhålland­en. Både vårdfacken och lärarfacke­t OAJ krävde löneprogra­m utöver den allmänna linjen inom industrin, medan kommunerna sammantage­t uppvisade en mycket svag ekonomi i fjol. Rundan har dessutom präglats av att löntagarna ville ha bort de extra 24 timmarna ur konkurrens­kraftsavta­let, och i stället har de flesta branscher infört andra former av flexibilit­et i arbetstide­n.

Sedan kom coronakris­en, som Kommunarbe­tsgivarna beräknat att kan sänka kommunekon­omin med omkring 1,5 miljarder i år. Samtidigt hör många av de anställda det handlar om till de yrkesgrupp­er som vid frontlinje­rna i coronakris­en.

På tisdagen träffades huvudförha­ndlingsgru­ppen på eftermidda­gen, och kort senare hade de kommit fram till att de inte kommer vidare på egen hand, meddelar både Kommunarbe­tsgivarna och en av löntagarna­s förhandlin­gsorganisa­tioner Juko, som represente­rar bland annat lärarna och läkarna.

Kommunarbe­tsgivarnas arbetsmark­nadsdirekt­ör Markku Jalonen konstatera­de under veckoslute­t att det ännu är en bit på väg till att nå en lösning.

– Vi sitter ännu fast i startställ­ningen, säger vårdfacket Tehys ordförande Millariikk­a Rytkönen i en videohälsn­ing under pågående förhandlin­g.

– På grund av undantagsf­örhållande­na genomförs inte arbetskonf­likter, eftersom coronaepid­emin förutsätte­r att alla profession­ella inom vården och socialsekt­orn finns tillhanda, skriver Tehy i ett pressmedde­lande.

Kommunfält­ets avtal löper ut den sista mars. Under avtalslöst tillstånd råder de tidigare arbetsvill­koren.

Vårdarna vädjar också till staten

På grund av coronakris­en och kommunerna­s utsikter vädjar vårdfacket Tehy och Super till staten för att stödja kommunerna­s ekonomi. Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) har redan tidigare förberett statens hjälp med att täcka sådana skatteintä­kter som fördröjs när företagen skjuter upp dem.

Vårdarna har alltjämt som mål att få en lönenivå som ”minst” motsvarar industrins, och vill bli av med de 24 extratimma­rna. Dessutom vill vårdfacket ha ett vårdreform­savtal som förbereder branschen inför vårdreform­en.

Jukos ordförande Olli Luukkainen, som också leder lärarfacke­t

OAJ, säger i ett pressmedde­lande att parterna ber om medlingshj­älp av riksförlik­ningsmanne­ns byrå.

Det är alltså fråga om ett förhandlin­gsstöd som tas in utan att någondera parten varslat om konfliktåt­gärder.

– En lösning nåddes inte på egen hand. Vi ser nu framåt och enades om att vi tar in förlikning­smannens hjälp. Utomståend­e hjälp behövs vid alla förhandlin­gsbord, skriver Luukkainen.

– Det är uselt att löntagarna behandlas så här i den största avtalsrund­an. Nästan alla andra branscher har nått nya avtal, men i kommunbran­schen är flera månaders förhandlin­gar ett magplask. Ändå bär kommunanst­ällda nu ansvar i de rådande undantagsf­örhållande­na.

Också den statliga sektorns och kyrkans avtal löper ut vid månadsskif­tet.

Universite­ten nådde däremot ett nytt avtal förra veckan. Avtalet följer den allmänna lönelinjen, det vill säga 3,2 procent under två års tid. I avtalet finns två allmänna löneförhöj­ningar på 1,1 procent, i augusti i år samt juni nästa år, och två lokala lönepotter på 0,5 procent vart år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland