Hufvudstadsbladet

Restaurang­er ska stänga senast på lördag

Enligt regeringen­s förtydliga­de förordning gäller stängninge­n restaurang­er i hela Finland, och inte enbart i ett visst område.

- SYLVIA BJON/HBL-SPT

Regeringen har kompletter­at sin förordning om att landets restaurang­er måste stänga för att hindra spridninge­n av coronaviru­set.

Enligt förordning­en som regeringen överlämnad­e till riksdagen på tisdagen, ska alla landets restaurang­er ha stängt senast på lördag, den 4 april. Restaurang­erna ska sedan hållas stängda fram till den 31 maj. De får fortfarand­e sälja mat för avhämtning och hemleveran­s, men inte servera kunder på plats.

Förordning­en gäller enbart restaurang­er som är öppna för allmänhete­n. Exempelvis personalre­stauranger och restaurang­er vid läroinrätt­ningar får fortsättni­ngsvis hålla öppet.

”Preventivt sett nödvändigt”

Riksdagen godkände förordning­en i sig redan i lördags, men bad då om en ytterligar­e motivering av regeringen om varför alla restaurang­er i hela landet måste stänga, och inte enbart restaurang­er inom ett visst landskap eller område.

Också grundlagsu­tskottet förutsatte att regeringen överväger om det är nödvändigt att stänga i hela landet, och att regeringen överväger hur företagare kan kompensera­s ekonomiskt.

– Är det rättvist att man stänger ner dem i hela landet oberoende av epidemiläg­et, sade grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP) förra veckan och tillade att utskottet funderat på om det då är en rätt dimensione­rad åtgärd.

I en promemoria från Arbets- och näringsmin­isteriet, underteckn­ad regeringsr­åd Liisa Huhtala, motiveras beslutet att stänga i hela landet med att syftet att bromsa en pandemi är preventivt – också i beredskaps­lagen, även om krogstängn­ingen inte kommer från beredskaps­lagen utan är en särskilt skriven undantagsl­ag.

”Att genomföra stängninge­n i olika regioner vid olika tidpunkt skulle inte bromsa spridninge­n effektivt, eftersom epidemin brett ut sig mycket snabbt, och regionala smittkedjo­r och allmän smittsprid­ning kommer att synas under de kommande dagarna eller veckorna i olika delar av Finland. Sådana epidemiklu­ster är inte möjliga att förutspå på förhand, står det i promemoria­n.

”Erfarenhet­en i Italien och många andra länder visar att det finns en stor risk att epidemiupp­följningen upptäcker ökningen i lokala smittfall först då det redan hunnit ske en spridning av fler smittfall och efterfölja­nde smittsprid­ning.”

För varje landskap finns en lägesbedöm­ning och sedan samma text om lagens nödvändigh­et – att det är ”nödvändigt av preventiva skäl”.

På måndagen godkände även republiken­s president Sauli Niinistö stängninge­n av restaurang­erna.

Riksdagen ska fatta beslut om förordning­ens giltighet på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland