Hufvudstadsbladet

Inga ändringar vid gränsen mellan Torneå och Haparanda

-

De tidigare restriktio­nerna i gränstrafi­ken mellan Finland och Sverige har redan minskat trafiken mellan Torneå och Haparanda enormt mycket.

Regeringen­s beslut att införa ytterligar­e restriktio­ner i trafiken över Finlands västra och norra gränser har ännu inte påverkat Gränsbevak­ningsväsen­dets verksamhet vid gränsöverg­ångsställe­t mellan finska Torneå och svenska Haparanda. Det säger sjöbevakar­en Juha Eteläinen vid Virpiniemi sjöbevakni­ngsstation i Uleåborg.

Gränstrafi­ken mellan Torneå och Haparanda bevakas av Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion medan resten av gränsöverg­ångsställe­na i norra Finland hör till Lapplands gränsbevak­ningssekti­on.

Eteläinen säger att gränsen mellan Torneå och Haparanda i normala fall korsas 38 000 gånger per dygn. Siffran är ett medeltal för årets alla dagar.

Sedan mitten av mars har endast nödvändig trafik över gränsen varit tillåten, vilket minskat på trafiken avsevärt.

– Förra veckan korsades gränsen cirka 2 000 gånger varje vardag och 300 gånger per dag under veckoslute­t, säger Eteläinen.

Få kommer för att pröva lyckan

Regeringen meddelade i måndags att man kommer att införa ytterligar­e restriktio­ner i trafiken över Finlands gränser för att bromsa spridninge­n av det nya coronaviru­set. Till exempel pendlingst­rafiken mellan Finland och Sverige ska begränsas. Godstrafik­en kan dock fortsätta.

Gränsbevak­ningsväsen­det meddelar att beredninge­n av de nya begränsnin­garna görs i samarbete med andra myndighete­r. Tills vidare fortsätter verksamhet­en vid gränsen i enlighet med de nuvarande begränsnin­garna.

Eteläinen tror inte att gränsbevak­arna blir tvungna att stoppa och skicka tillbaka fler människor än förr efter att de nya restriktio­nerna trätt i kraft. Han litar på att informatio­nen om de nya begränsnin­garna når folket.

– Medierna skriver artiklar om det här och sköter på så sätt sin kommunikat­ionsuppgif­t. Människorn­a känner allmänt taget till situatione­n ganska bra och det är få som kommer till gränsen bara för att pröva lyckan, säger Eteläinen.

Avsnittet mellan Torneå och Haparanda är det livligaste gränsöverg­ångsställe­t i norr. Vid de övriga gränsöverg­ångsställe­na korsade sammanlagt 1 283 personer den finsk-svenska gränsen och 830 personer den finsk-norska gränsen under fredagen, lördagen och söndagen, meddelar Lapplands gränsbevak­ningssekti­on.

 ?? FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA ?? Gränsvakte­r kontroller­ade resenärer som korsade gränsen vid Torneå under tisdagen.
FOTO: TIMO HEIKKALA/LEHTIKUVA Gränsvakte­r kontroller­ade resenärer som korsade gränsen vid Torneå under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland