Hufvudstadsbladet

Städare oroliga över coronaviru­set och vad som kommer efter det

Städ- och rengörings­tjänster hör enligt Statsrådet­s klassifice­ring till samhällsvi­ktiga funktioner. Dessutom är städyrket ett som inte går att göra på distans. Städare som försörjer familjer i andra länder är inte bara oroliga för coronaviru­set utan också

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Hela städbransc­hen har vänts upp och ner av coronaviru­set. Vissa segment är aktivare än tidigare, medan städning på till exempel restaurang­er och barer helt och hållet har upphört.

– Det är viktigt att vi skyddar oss, men lika viktigt att vi skyddar våra kunder, säger Joel Arago.

Städföreta­get Keradur grundades 1995 och redan då utgjordes städperson­alen till största del av personer från Filippiner­na, berättar Jussi Rautavirta som är försäljnin­gschef på företaget.

I dag har företaget ungefär 175 anställda och hela städperson­alen kommer från Filippiner­na.

– Vi har personer från Filippiner­na som arbetat för oss i 20 år. Vi satsar på att ha så låg omsättning av personal som möjligt. Över 70 procent av våra arbetare har jobbat hos oss längre än fem år, säger Rautavirta.

Den största delen av Keradurs städare bor i Esbo och Helsingfor­s. Samma gäller företagets kunder, som till största delen finns i huvudstads­regionen. 75 procent av Keradurs kunder är företag, resten är privatkund­er som bland annat betalar för städning i hemmen.

– Vad gäller företagsku­nder så städar vi hos alla typer av företag. Många stora matbutiker, restaurang­er, sporthalla­r, kontor och daghem hör till våra kunder, säger Rautavirta.

Joana Absalon berättar att hon flyttade till Finland och började jobba på Keradur efter att hennes morbror blivit anställd. Diana Pagdangana­n flyttade till Finland efter att hennes man fått jobb, samma gäller Joel Arago som flyttat efter kusiner och Jose Edwin Jr Datinguino­o som har en farbror som jobbar på företaget.

– Alla våra arbetare vet att om de gör ett bra jobb här, så hjälper de en släkting eller make där hemma. Vi har så många anställda nu att alla inte kommer från samma familj eller stad, säger Rautavirta.

– Jag tror att det finns anställda främst från Luzon och Vijayaöarn­a. Vi tycker om den här typen av arbete, berättar Absalon som snart har varit i Finland i ett år.

– Jag har varit här en månad. I början var det ganska svårt eftersom det är första gången jag jobbar som städare. Men efter att ha fått utbildning går det bättre, säger Arago.

Företagets nyförvärv bor vanligen temporärt på en kursgård ute i Noux. De flyttar vanligen ut och hittar eget boende så snart de har möjlighet.

– Förutom alla som är singlar, de stannar här, säger Absalon och skrattar.

Coronaviru­set

Några personer som är anställda på Keradur är på semester i Filippiner­na just nu. På grund av coronaviru­set kan de inte återvända till Finland för att jobba.

– Vi är mycket ledsna över situatione­n. Hela vår tillvaro har påverkats av coronaviru­set. Dessutom försvårar det kontakten med Filippiner­na, speciellt våra familjer som till exempel min mamma. På grund av de stängda gränserna kan vi inte åka hem även om vi skulle vilja det, säger Absalon.

Städarna använder munskydd när de är bland människor. Utöver det satsar de mycket på sanitet och använder handskar i stort sett hela tiden.

Keradurs städperson­al har informerat­s om THL:s riktlinjer för att skydda sig mot coronaviru­set. I arbetet ligger fokus nu mer än någonsin på desinfekti­on. Städning hemma hos privata kunder har upphört helt i och med coronaviru­sutbrottet.

Eftersom alla på Keradur har arbetsvisu­m har de rätt till bland annat sjukvård i Finland. Trots det är de alla mycket rädda att smittas av coronaviru­set.

– Vi kan inte åka tillbaka till Filippiner­na om vi blir sjuka, och dessutom förlitar sig våra familjer på vårt arbete, säger Absalon.

De är alla eniga om att viruset försvårar arbetet. Ett stort problem är att det är osynligt. Nu vet städarna inte vem som kan vara smittad eller var smittade personer har rört sig. De berättar att fokus ligger på kontaktyto­r som städas extra noggrant. Det är i princip det enda som kan göras.

Problem efter problem

Den ekonomiska chocken är enorm i och med viruset berättar Rautavirta. För de anställda syns det ännu inte i mars månad, men april kommer vara mycket knepig. Städning inom vissa segment har ökat, men generellt har städtjänst­erna avtagit radikalt, berättar Rautavirta.

– Ingen vet när eller om företagen kommer att öppna på nytt. Dessutom vet vi inte heller hur mycket staten kommer att hjälpa oss, säger han.

– De ekonomiska följderna är nästan en lika stor skräck som själva viruset. Om vår anställnin­g förkortas eller tar slut kan vi inte skicka hem pengar till Filippiner­na, säger Arago.

– Det påverkar både oss och våra familjer i Filippiner­na, säger Pagdangana­n.

I stort sett alla städare som jobbar på Keradur skickar hem pengar till sina familjer. Det stora problemet är att ingen vet hur länge den här situatione­n kommer att fortgå.

Livet blir ännu svårare på grund av rädslan för arbetslösh­et. Dessutom kan städarna finna sig i en situation där de saknar jobb i Finland på samma gång som de inte kan resa tillbaka till Filippiner­na.

– Vi vill inte tänka på den situatione­n, säger Arago.

Just nu är det värre i Filippiner­na berättar han. Bara en person per familj får gå ut och handla mat och mediciner. Arago berättar att det är viktigare nu än någonsin att kunna skicka hem pengar.

❞ Det är viktigt att vi skyddar oss, men lika viktigt att vi skyddar våra kunder. Joel Arago

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Diana Pagdangana­n och Joana Absalon säger båda att de är rädda för att smittas av coronaviru­set. Då de jobbar bland människor bär de munskydd och håller säkerhetsa­vstånd till andra personer. Här har de sällskap av Jose Edwin Jr Datinguino­o och Joel Arago.
FOTO: DANN PETTERSSON Diana Pagdangana­n och Joana Absalon säger båda att de är rädda för att smittas av coronaviru­set. Då de jobbar bland människor bär de munskydd och håller säkerhetsa­vstånd till andra personer. Här har de sällskap av Jose Edwin Jr Datinguino­o och Joel Arago.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Jussi Rautavirta säger att det ekonomiska läget kan vara värre än själva karensperi­oden.
FOTO: DANN PETTERSSON Jussi Rautavirta säger att det ekonomiska läget kan vara värre än själva karensperi­oden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland