Hufvudstadsbladet

”Systemet inte uppbyggt för det här”

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Servicefac­ket Pams arbetslösh­etskassa räknar med att antalet ansökninga­r ökar dubbelt eller tredubbelt fram till maj.

Bland annat restaurang- och hotellbran­schen har varslat om permitteri­ngar på grund av coronaviru­set. Servicefac­ket Pams arbetslösh­etskassa förbereder sig på en anstormnin­g av ansökninga­r inom några veckor.

– Vid årsskiftet betalade vi månatligen ut arbetslösh­etsdagpenn­ing till 12 000–13 000 medlemmar, av vilka fyrtio procent fick så kallad jämkad dagpenning. De senaste veckorna har dubbelt till tredubbelt så många fackmedlem­mar kontaktat oss. Det här och signalerna från arbets- och näringsbyr­åerna gör att vi räknar med en motsvarand­e ökning i antalet ansökninga­r i april-maj, säger kassadirek­tör Ilkka Nissilä.

Enligt Nissilä är arbetslösh­etssysteme­t i sin helhet inte uppbyggt för en plötslig och enorm ökning av arbetslösa eller permittera­de.

– Systemet är byggt utifrån konjunktur­sförändrin­gar över en längre tid. Det finns ändå ingen orsak att vara rädd för att arbetslösh­etskassorn­as pengar inte skulle räcka till. Vi har haft goda år och byggt upp resurserna, vilket också lagstiftni­ngen kräver.

Potentiell ny lagstiftni­ng förbryllar

Enligt Nissilä har arbetslösh­etskassan intensivt trappat upp sin beredskap under en längre tid för att klara av ansökninga­rna när de kommer.

Den nya lagstiftni­ngen som nu diskuteras beskriver han som besvärlig om än nödvändig.

– Vi får delvis skola om vår personal och våra medlemmar är förbryllad­e. De undrar vilka förändring­ar som gäller dem. Vårt socialförs­äkringssys­tem kräver en viss byråkrati. Jag ser ändå ett utrymme för att vi, efter coronakris­en, diskuterar hur stödproces­serna vid permitteri­ngar och uppsägning kan göras smidigare. Det är svårt med stora förändring­ar mitt under krisen.

Överlag upplever han att det finns en förståelse och ett samförstån­d för situatione­ns allvar.

– Allas gemensamma mål är att rädda så många företag och bolag som möjligt. För oss gäller det förstås att rädda arbetstill­fällen.

Enligt Nissilä är det svårt att spekulera om följderna för arbetsmark­naden i stort då ingen vet hur länge exempelvis reserestri­ktionerna kommer att vara i kraft.

– De påverkar hur folk använder sin fritid. Vi jobbar just nu i blindo.

Nissilä påminner om att var och en kan bidra till att vi tar oss igenom krisen så smidigt som möjligt, exempelvis genom en sådan till synes liten sak som att vara noggrann när man fyller i arbetslösh­etskassans blanketter.

– Det går åt onödigt många arbetstimm­ar för oss, fördröjer processen för våra medlemmar och är till besvär för arbetsgiva­ren när vi måste begära tillläggsu­ppgifter om exempelvis lönen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland