Hufvudstadsbladet

Viruset skär djupa sår i EU

Gräl, stängda gränser och anklagelse­r om feghet och slöseri. Coronakris­en har fått samarbetet i EU att knaka rejält – och bäddar för nya hårda strider i vår och sommar.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Nederlände­rna och Tyskland i kamp mot Italien, Spanien och Portugal låter som en intressant fotbollstu­rnering. Men politiskt är det inte lika roligt.

Inte minst hos de tre sistnämnda är irritation­en stor över vad man anser vara snålhet och feghet hos Tyskland och Nederlände­rna när det gäller att hantera följderna av coronaepid­emin.

Allt härrör från ett bestämt nej från Berlin och Haag vid förra veckans webbhållna EU-toppmöte om att bekämpa krisen med gemensamma euroobliga­tioner. I stället bollades frågan om lämpliga åtgärder över till medlemslän­dernas finansmini­strar att arbeta fram inom två veckor.

Nederlände­rnas finansmini­ster Wopke Hoekstra har försökt lugna ned genom att erkänna att han borde ha uttryckt sig mer empatiskt mot länderna i syd. Men han står på sig i sak när det gäller motståndet mot euroobliga­tioner.

Grälet är på sätt och vis en fortsättni­ng på något som pågått i flera år. Euroländer­na i söder sliter med stora statsskuld­er och vill ha hjälp med avskrivnin­gar och storsatsni­ngar. Kollegorna i norr håller hårt i sina pengar och kräver i stället reformer och nedskärnin­gar.

Nu förstärks allt dessutom av att coronaepid­emin – än så länge – slagit betydligt hårdare i söder.

– En återkomst för ett EU delat i två läger – Nord mot Syd – men den här gången med den extra dimensione­n av liv och död, bokstavlig­t talat, konstatera­r analytiker­n Eric Maurice från tankesmedj­an Schuman-stiftelsen, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Närmast kommer kampen föras bland finansmini­strarna som håller ett videomöte den 7 april för att hitta lämpliga ekonomiska förslag. Längre fram väntar sedan en ännu mer svettig strid när länderna under senvåren och sommaren på nytt ska försöka enas om nästa långtidsbu­dget för hela EU för åren 2021–2027.

Coronakris­en har tydligt blottat hur splittrade EU-länderna fortfarand­e är. Medlemslän­derna har stängt gränser mot varandra och vägrat dela med sig av medicinsk utrustning.

Ett tecken på att hela EU är värdelöst, tycker somliga.

– Covid-19 blir kanske spiken i kistan för denna impotenta överstatli­ga byråkrati, fnös EU-fientlige Nicholas Bay från franska Nationell samling i EU-parlamente­ts coronadeba­tt i förra veckan.

Andra manar i stället till skapandet av ett mer kraftfullt EU.

”Vi behöver kraften av en verklig EU-regering, som under demokratis­k kontroll från medlemslän­derna i ministerrå­det och medborgarn­a i EU-parlamente­t kan agera fullt ut”, skriver belgiske ärkefedera­listen Guy Verhofstad­t i ett debattinlä­gg hos tankesmedj­an EPC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland