Hufvudstadsbladet

Tyskland följer Sydkorea och har låga dödstal

Nästan 600 döda kan låta mycket. Men med 83 miljoner invånare och drygt 60 000 bekräftat smittade med coronaviru­set är Tysklands dödssiffra låg. Storskalig­t testande, effektiv smittspårn­ing och skydd av åldringar tros ligga bakom. Men man kan inte blåsa f

- OLA WESTERBERG/TT nyheter@hbl.fi

Internatio­nella jämförelse­r försvåras av att olika länder testar olika mycket. Men utifrån bekräftade fall av smitta är dödlighete­n i Italien, exempelvis, 11 procent. I Tyskland däremot är den 0,8 procent. Även sett till befolkning är den tyska dödssiffra­n låg – 1 på 140 000.

Närmast symboliskt har förbundska­nsler Angela Merkel testats negativt för coronaviru­s och fått ett uppsving i opinionen. Hennes parti CDU/CSU har nu stöd av 32–35 procent, upp 6–7 procentenh­eter på ett par veckor. Och ett skäl anses vara kampen mot covid-19, rapportera­r AFP.

Storm kommer?

Tyskland har lånat sin strategi från Sydkorea, vars framgång med att sakta ner smittsprid­ningen världen avundas.

Tyskland testar fler personer än något annat land, mellan 300 000 och 500 000 i veckan, vilket betyder att man känner till fler fall än andra länder och delvis därför också får ett mindre antal döda. Men även dödssiffra­n i sig är låg för ett så stort land. Merkels ambition är att öka takten till 200 000 provtagnin­gar per dag,

Vi kan inte utesluta att vi kommer att ha fler patienter än respirator­er, har han sagt. Jens Spahn Socialmini­ster

rapportera­r tyska medier. Målet är att testa alla som tror sig bära på viruset, samt alla som kommit i kontakt med bekräftade fall. I nuläget testas de som har covid19-symptom och har haft kontakt med andra coronasmit­tade.

Det är inte dags att lätta på några restriktio­ner, understryk­er myndighete­rna.Den till synes låga dödlighete­n till trots varnar socialmini­ster Jens Spahn för att landet kan stå inför en ”storm” med nya fall kommande veckor.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att ha fler patienter än respirator­er, har han sagt.

Yngre smittade

Då har Tyskland ändå 25 000 intensivvå­rdsplatser med respirator­er, vilket innebär 29 per 100 000 invånare. Däremot råder personalbr­ist.

Myndighete­r och experter vill också ha smittspårn­ing med hjälp av mobiltelef­oner, men det är kontrovers­iellt i ett land som upplevt nazisterna­s och den östtyska hemliga polisen Stasis övervaknin­g, rapportera­r AFP.

Tyskarna har också uppenbarli­gen hittills lyckats skydda sina äldre väl, vilket tros förklara en del av den lägre dödlighete­n. Medianålde­rn för dem som smittats med coronaviru­set i Tyskland angavs häromdagen till 46 år, att jämföra med 61 år i Italien, två länder med likartad åldersstru­ktur.

Det spelar förmodlige­n också in att smittan spreds i Tyskland bland yngre människor, skidåkare som hade varit i italienska och österrikis­ka Alperna, medan den nådde åldringar i Italien tidigare.

– Vi kan förmodlige­n vänta oss att Tysklands dödlighet långsamt kommer att stiga när utbrottet sprider sig mer bland riskgruppe­r, och vi kan förmodlige­n vänta oss att den italienska dödlighete­n ska minska något, säger Michael Head, ledande forskare i global hälsa, till tidskrifte­n Wired.

 ?? FOTO: MICHAEL KAPPELER/AP-TT ?? Journalist­er håller distans när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har presskonfe­rens i coronatide­r.
■
FOTO: MICHAEL KAPPELER/AP-TT Journalist­er håller distans när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har presskonfe­rens i coronatide­r. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland