Hufvudstadsbladet

Viruset saboterar rättegång mot United Brotherhoo­d

Den pågående coronakris­en orsakar problem för domstolarn­a. östra Nylands tingsrätt valde att skjuta upp behandling­en av ett uppseendev­äckande fall för säkerhets skull.

- HENRI FORSS/SPT

Enligt planen skulle Östra Nylands tingsrätt på tisdagen inleda behandling­en av åtalen mot den kriminella gruppen United Brotherhoo­ds ledare Tero Holopainen och nästan fyrtio andra gängmedlem­mar och andra personer, men med anledning av coronapand­emin beslöt rätten att skjuta upp behandling­en.

Den nya planen är att huvudförha­ndlingarna inleds den 1 juni, om smittsitua­tionen då är bättre.

Specialist­åklagaren Anna-Rikka Ruuth, som är en av landets ledande åklagare då det gäller stora narkotikaf­all och organisera­d brottsligh­et, argumenter­ade starkt för att behandling­en skulle börja som planerat trots coronaviru­set.

– Det är inte fråga om vad vi vill göra utan vad lagen förutsätte­r. Enligt lagen bör huvudförha­ndlingarna inledas inom två veckor efter att ärendet kommit till tingsrätte­n. Nu har det gått tretton dagar, säger Ruuth

Hon räknade upp en rad argument för att stödja sin tolkning, varav de tyngsta har att göra med det faktum att tre av de åtalade är häktade och rätten redan vidtagit åtgärder för att hindra smittsprid­ningen.

– Rättegånge­n kommer att äga rum i Vanda fängelse, där man tills vidare inte har bekräftat en enda coronasmit­ta. Salen är stor och så länge alla som deltar i behandling­en tvättar sina händer är risken för smittsprid­ning liten.

Enligt henne är situatione­n unik, men föranleder inte att rättegånge­n skjuts upp. Hon påpekar att Helsingfor­s tingsrätt inte har avbrutit behandling­en av ett annat stort narkotikaf­all, det så kallade Katiskafal­let, trots coronaviru­set.

Frågan om coronaviru­set har kommit upp även i Helsingfor­s, men tingsrätte­n där har valt att gå vidare med behandling­en eftersom den inleddes innan coronasitu­ationen blommade upp. Det är dock oklart hur länge man kan fortsätta på den linjen.

över hundra deltagare

Förslaget att skjuta upp rättegånge­n kom från de åtalade. Enligt dem finns det vägande skäl för att skjuta upp rättegånge­n, även om det innebär en klar försämring i deras rätt att få sin sak prövad utan dröjsmål. Den extra tiden de nu måste sitta häktade dras ändå av från det slutliga fängelsest­raffet, om det blir ett.

Huvudåtala­de Holopainen­s advokat Antti Kortelaine­n sammanfatt­ade saken:

– Vi anser att huvudförha­ndlingen bör skjutas upp av hälsoskäl. Om behandling­en inleds nu finns det risk för att vi utsätter ett stort antal personer för coronaviru­set, säger Kortelaine­n.

Totalt involverar rättegånge­n långt över hundra personer. Där ingår totalt 39 åtalade och 62 vittnen. Andra involverad­e är de åtalades biträden, totalt fem åklagare, tre domare och så vidare.

Kortelaine­n anser det sannolikt att någon av dem smittas av viruset under den minst tre månader långa behandling­en och att tingsrätte­ns åtgärder inte kommer att hindra smittan från att spridas. Flera av dem tillhör dessutom olika riskgruppe­r.

– Jag är själv närstående­vårdare för min 78 år gamla pappa. Vi bör ta den här frågan på det allvar som den kräver, säger han.

De åtalades förslag var att rättegånge­n skulle skjutas upp till början av augusti, men riktigt så långt var tingsrätte­n ändå inte redo att gå.

Misstänkt för grova brott

Tero Holopainen står åtalad för en rad grova brott, bland annat grov penningtvä­tt, flera grova narkotikao­ch skjutvapen­brott, grov misshandel, grovt bedrägeri och deltagande i organisera­d kriminell verksamhet.

Enligt polisen tjänade Holopainen hundratuse­ntals euro i egenskap av United Brotherhoo­ds högsta chef. Han använde pengarna bland annat till att köpa en fastighet i Borgå där han lät bygga två stora villor. Polisen uppskattar värdet av fastighete­n och villorna till 700 000 euro.

Den totala brottsnytt­an för alla de misstänkta brotten i den här härvan uppgår till 2,7 miljoner euro, enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland