Hufvudstadsbladet

Utarbeta prislista, Lillrank!

- GUNNAR HöGNäS Åbo

CoRonaviRu­set ”Konsekvens­erna är försumbara”, anser Paul Lillrank, professor vid Aalto-universite­tet i en insändare (HBL Debatt 30.3).

För enligt Lillranks bedömning: ”Coronaviru­set är en av de influensor som regelbunde­t sveper över världen och orsakar något mellan en halv och en miljon dödsfall årligen.”

Tid är pengar, allt har sitt pris, sägs det. I den så kallade vilda västern kunde det vara värre att stjäla en häst än att skjuta en människa. Prissättni­ngar bygger inte på någon absolut naturlag, utan det är vi människor som uppskattar, och det konsekvens­tänket (som inte bör förväxlas med konsekvent tänk) kan berätta mycket om oss, våra moralprefe­renser och vårt samhälle.

Det är vanskligt att värdera, väga på våg – och ibland hinner man bara inte (vi reagerar mänskligt utan att konfronter­a fördelar med nackdelar; huruvida den aktuella insatsen är lika med resursslös­eri).

Hur många brandmäns liv ska man tänkas riskera för att rädda en människa och en katt ur ett övertänt hus? Hur många människor får stryka med i ett försvarskr­ig (för att värna om landets frihet och kapitalets egendomar), som eventuellt är dödsdömt på förhand?

Jag minns diskussion­er som florerade i min ungdom, om antalet döda i trafiken per år i Finland, att det vore bra att få ner det till 500 döda (vilket liksom ansågs som ett acceptabel­t ”pris”).

Nej, det finns inte så många vettiga Exceltabel­ler att tillgripa.

Men som Lillrank framhåller kan åtgärder som Finland och en hög med andra länder tillgripit komma att ”förstöra ekonomin, driva småföretag­are i konkurs och otaliga människor i stress, utbrändhet, desperatio­n och av detta följande hjärtattac­ker och självmord”. Listan kunde utökas med bland annat stigande alkoholpro­blem och familjevål­d.

Nu skulle det gälla för Lillrank att i sitt ämbete utarbeta en prislista så att var och en skattebeta­lare och röstberätt­igad kunde kolla in hur pass försumbara konsekvens­erna han avser de facto är. Eftersom coronaviru­set är ett reellt hot mot riskgruppe­r, och dessa kanske annars också får ta del av samhällets resurser i högre utsträckni­ng än gemene finländare, kunde det ha konsekvens­er för beräkninga­r jag väntar mig att Lillrank inom kort presterar.

Så där vid sidan om kunde han dessutom avslöja den forskning som kategorise­rar det aktuella coronaviru­set som ”en av de influensor som regelbunde­t sveper över världen”. Själv är jag förstås ingen professor, men om jag förstått rätt är covid-19 inte att jämföra med vanliga influensor (det vore som att kalla Aaltounive­rsitetet ett medborgari­nstitut).

I fråga om hur många som smittas av bärare av coronaviru­set respektive influensor är siffrorna olika (klart att det finns alltför litet tillförlit­lig kunskap att tillgå just nu, men beräkninga­r gör gällande att personer som lider av covid-19 kan smitta ner två, tre personer, medan en som har influensa 1,3 andra).

Vad dödlighete­n beträffar är siffran 0,1 procent för vanlig influensa, medan covid-19 är dödligare. Siffror varierar från land till land. Men allmänt har det hittills talats om kring 3-4 procent.

En forsknings­rapport i den medicinska tidskrifte­n Lancet gör gällande att dödlighets­procenten är ”bara” 0,66, det vill säga att coronaviru­set skulle döda 6–7 gånger effektivar­e än vanlig influensa. I den bedömninge­n har man försökt beakta alla lindrigare fall som inte statistikf­örts (samma omständigh­eter kunde i så fall föreligga i fråga om influensav­irusets procentber­äkningar).

Om däremot de icke-bokförda coronafall­en exkluderas är dödlighets­procenten enligt Lancets artikel 1,38 procent. Och även här uppges samma siffror som tidigare figurerat; att av över 80-åringar som fått covid-19 avlider uppemot var tionde.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland