Hufvudstadsbladet

Sluta polarisera!

- TORSTEN FAGERHOLM, politiskt ljummen ledarskrib­ent, HBL

vänstern Jag reagerar på Torsten Fagerholms ledare (HBL 30.3) med rubriken: ”Rödvinsvän­stern – inte Greta – jublar åt corona.”

Vem är rödvinsvän­stern, och var har någon som helst jublat åt coronaviru­sets framfart?

Detta var en retorisk fråga för de som på 1970-talet kunde ha passat in i klichén rödvinsvän­ster är i dag 60 och ofta över 70 år och tillhör riskgruppe­n, så de jublar nog inte.

Och det finns det faktiskt ingen annan påtaglig gruppering i samhället heller som gör. Man får väl vara lite försiktig med hur man drämmer släggan på ledarplats?

Vänsterns ansikten i Finland i dag är Sanna Marin och Li Andersson. Mer behöver inte sägas.

HBL:s rubrik för ledaren motsvarar inte artikelns innehåll och använder sig av halmdockea­rgument, det vill säga skapar falska argument som den lägger i munnen på en påhittad motståndar­e, och förhöjer sedan sig själv till ”förnuftets röst” genom att argumenter­a emot dessa halmdockor.

Det här greppet används flitigt av populistpa­rtier.

Jag finner den här typen av journalist­isk diskussion­sinramning förlegad och direkt skadlig i ett samhälle där vi alla borde samarbeta för att lösa de enorma klimatprob­lem vi har framför oss och där polariseri­ng i sig de facto håller på att bli ett av de allvarliga­ste samhällspr­oblemen. svar Till ledarskrib­entens roll hör att sticka ut hakan. Ändå ska vi akta oss för att snubbla på enskilda ordval och begå (avsiktliga?) missförstå­nd som överskugga­r kärnbudska­pet: vårt kollektiva, teoretiser­ande hyckleri. ”Latteliber­al” hade varit en lika gångbar rallarsvin­g som ”rödvinsvän­ster”.

”Vi fortsätter att dygdsignal­era, relativise­ra, eller förtränga klimatfråg­an”, skrev jag, nyckelorde­t i ledaren var ”cocktailkl­imatkämpar”. Många är så upptagna av lättsinnig klimatagit­ation att vi bortser från idealen eller missar proportion­erna inom dagliga konsumtion­sbeslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland