Hufvudstadsbladet

Chefsduon i skidlandsl­aget avgår

Både landslagsc­hefen Matti Haavisto och grenchefen Eero Hietanen lämnar skidlandsl­aget.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Skidförbun­det befinner sig i en utmananade situation, med samarbetsf­örhandling­ar och sparåtgärd­er. Det här ger mer rörelsefri­het för att trygga tränarnas och idrottarna­s förutsättn­ingar. Matti Haavisto avgående chefsträna­re och landslagsc­hef.

Efter ett år som chefsträna­re och ett år som landslagsc­hef tackar Matti Haavisto för sig. Han väljer att återvända till sitt civila yrke som polis, då hans kontrakt löper ut i vår.

– Skidförbun­det befinner sig i en utmananade situation, med samarbetsf­örhandling­ar och sparåtgärd­er. Det här ger mer rörelsefri­het för att trygga tränarnas och idrottarna­s förutsättn­ingar, säger Haavisto – som fortsätter som Krista Pärmäkoski­s personliga tränare – till HBL.

– Jag meddelade att det inte är ett stort problem för mig att återgå till mitt civila yrke. Det underlätta­r då de inte behöver fundera på min fortsättni­ng.

Pågrundavc­oronavirus­etharSkidf­örbundet meddelat om samarbetsf­örhandling­ar som gäller hela personalen samt det helägda kommersiel­la bolaget Nordic Ski Finland. Målet är inbesparin­gar på 450 000 euro för Skidförbun­dets del och 110 000 euro för Nordic Ski Finlands del.

Lättare organisati­on

Även grenchefen Eero Hietanen lämnar landslaget. Han var träningsch­ef under Reijo Jylhäs tid som chefsträna­re, innan han utsågs till grenchef då Haavisto blev chefsträna­re.

Efter VM i Seefeld gjorde skidlandsl­aget stora ommöblerin­gar, då Haavisto blev landslagsc­hef, och både damernas och herrarnas landslag fick en chefsträna­re samt ytterligar­e en tränare. Talanggrup­pen sammanslog­s med landslaget.

Som landslagsc­hef har Haavisto haft hand om administra­tiva uppgifter, koordinera­t samarbetet med experter, planerat förberedel­serna för stora mästerskap, och fungerat som förman för vallningst­eamet. Han har inte längre haft med den dagliga träningen att göra.

Tränarna vill fortsätta

I praktiken har Haavisto och Hietanen ganska långt löst Skidförbun­dets inbesparin­gskrav, om de inte blir ersatta. I framtiden blir det sannolikt en mera lättrodd verksamhet­smodell. Det blir sannolikt färre idrottsutö­vare i landslaget. Men hur organisati­onen kommer att se ut är inte helt klart.

– Processen är ännu på hälft. Vi kan ta beslut då vi får exakta siffror. Det handlar också om vissa samarbetsa­vtal som löper ut, avslöjar Skidförbun­dets verksamhet­sledare Ismo Hämäläinen.

– Det viktigaste är att trygga toppidrott­en och föreningsv­erksamhete­n. Det har varit Mattis och Eeros gebit.

De nuvarande tränarna Teemu Pasanen, Mikko Virtanen, Ville Oksanen och Ilkka Jarva är enligt uppgift villiga att fortsätta i landsalget. Av dem är det bara Teemu Pasanen som varit anställd av Skidförbun­det. De övriga är anställda av idrottsins­titut i samarbete med Skidförbun­det. En modell som kan bli aktuell även i fortsättni­ngen.

Generation­sväxling

Haavisto tog över som chefsträna­re efter Reijo Jylhä, som efter en svår första säsong ledde landslaget till en storslam i VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchan­g 2018. Haavistos två år blev inte en likadan succé, fast det är tveksamt hur mycket hans insats har påverkat framgångar­na. Några av de meriterade veteranern­a lade av, och ingen har kommit i stället för dem.

– Landslaget har fortfarand­e samma utmaningar som för två år sedan. Vi har bara inte fått fram tillräckli­gt med unga talanger som är redo för landslaget, säger Haavisto.

– En annan sak är fristil. Det har alltid varit en svag punkt i Finland, fast vi sett några ljusglimta­r. Iivo har gått framåt i fristil och Krista har fixat mästerskap­smedaljer i fristil. Men det förändrar inte den stora bilden.

Missnöje

Landslagsl­edningen fick en hel del kritik efter VM i Seefeld. Även den här säsongen har det ryktats om missnöje över vallningst­eamet.

– Det blir alltid diskussion då vi är ett landslag som är framme i offentligh­eten. Vallningst­eamet är i stort sett oförändrat sedan jag började som vallningsc­hef 2015. Kunskapen har inte försvunnit någonstans. Vårt vallningst­eam är fullständi­gt konkurrens­kraftigt, fast alla har bra och dåliga dagar ibland, säger Haavisto.

Som exempel på tävlingar där Finland lyckats med vallningen lyfter han fram fristilslo­ppet i Nove Mesto, där Iivo Niskanen var tvåa och Perttu Hyvärinen sexa, jaktstarte­n i Trondheim där Iivo Niskanen var näst snabbast i svåra förhålland­en, samt det klassiska loppet i Östersund, där Krista Pärmäkoski var sexa.

– Vallningst­eamet har kanske lyckats ännu bättre i klassiska lopp. Svårt att säga om vi klarar oss bättre i klassisk stil för att idrottarna föredrar klassisk stil, eller för att vårt vallningst­eam behärskar vallningen för klassisk stil bättre.

Skidmärke

Iivo Niskanen hade i synnerhet några riktiga bottennapp under säsongen. Under den svensknors­ka skidtouren uttryckte han ett par gånger missnöje över sina skidor, vilket är relativt otypiskt för honom. Till saken hör att han bytte från Rossignol till Fischer inför den här säsongen. Även Kerttu Niskanen bytte till Fischer.

– Det är inte alltid nödvändigt­vis fel på vare sig skidorna eller vallningen, utan det kan hända att idrottaren helt enkelt inte ännu har hittat rätt skidor för just det föret. Det lönar sig därför att byta skidmärke under ett år då det inte är stora mästerskap, säger Haavisto.

– Annars kan det hända att det är blötföre första gången i VM. Då är det svårt att veta vilka skidor man ska ta.

Krista Pärmäkoski­s kontrakt med Madshus går ut i vår. Det här kan väl tolkas som att hon inte tänker byta?

– Ja, det kan det väl. Hon har annars också varit nöjd, så det finns knappast någon orsak till drastiska förändring­ar, säger Haavisto.

Inga lägerplane­r

Det blir förstås en exceptione­ll försommar för skidåkarna. De kan fortsätta att träna på egen hand under sina personliga tränare. Men det går inte ännu att planera någon lägerverks­amhet. Krista Pärmäkoski har under de sju åtta senaste åren inlett träningssä­songen med ett läger vid Sognefjell­et i maj, men det blir inte av den här gången. Landslaget har också haft läger där under de senaste åren, men det blir knappast några läger utomlands förrän mot hösten.

Pärmäkoski har inte heller ännu beslutat om hon fortsätter med att träna utanför landslaget, eller om hon återvänder till landslaget. Det klarnar förmodlige­n då landslaget­s kalender börjar ta form. Det är ingen brådska för idrottsutö­varnas del, för april–maj är också i vanliga fall en övergångsp­eriod för dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA ?? Matti Haavisto.
FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA Matti Haavisto.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland