Hufvudstadsbladet

I tuffa tider får mindre grenar och ligor plats på listorna

Bordtennis från Vitrysslan­d. Fotboll från Nicaragua. Då så gott som all idrott är inställd på obestämd tid gäller det för Veikkaus och andra spelbolag att hitta på något för sina spelare att satsa på.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Ingen har väl koll på en bordtennis­turnering i Vitrysslan­d. I synnerhet inte som det verkligen inte är några världsstjä­rnor som möts, säger en anställd på Veikkaus som vill uttala sig anonymt.

Lite karikerat brukar det vara så att ju mindre grenar och ju mindre serier, desto större är risken för den manipulati­on som är ett enormt problem för idrotten världen över. Men det är inte bara mindre, obskyra ligor som drabbas utan problemen finns också i större sammanhang. Serie A i Italien har som bekant haft sina beskärda problem under årens lopp.

– Våra system har inte larmat om någonting alls under den här exceptione­lla tiden. Vi har ett tätt samarbete med andra statsägda spelbolag och händer det något märkligt i samband med ett spelobjekt får vi omedelbart den informatio­nen. På så sätt kan vi reagera snabbt och stänga ett misstänkt objekt.

En stor del av oddsen kommer från en central service som används av många spelbolag. Men så finns det naturligtv­is grenar och serier som spelbolage­n oddssätter själva. I Finland handlar det om de stora fotbollsli­gorna, de stora ishockeyse­rierna, skidåkning, inhemska ligor och några damserier.

– Orsaken till att vi också har ett enormt utbud är för att alla andra har det. Vi måste kunna erbjuda samma service som konkurrent­erna, säger HBL:s källa.

I dagsläget är det svenska travet som säljer bäst. Jätteindus­trin fortsätter att snurra inför tomma läktare i vårt västra grannland.

– Fotbollsli­gorna i Burundi, Vitrysslan­d och Nicaragua hör som bekant inte till de största men i dylika tider gäller det för oss att erbjuda spelobjekt. Vi har en liten grupp experter som bestämmer vilka spelobjekt vi erbjuder.

Veikkaus samarbetar i någon form med ungefär 200 legitima spelbolag. Och på den öppna och reglerade marknaden finns en rätt noggrann koll på hur, var, när och vem som spelar.

Det stora problemet är de illegala spelmarkna­derna, i synnerhet i Asien där de enligt vissa tämligen försiktiga uppskattni­ngar omsätter 200 miljarder euro om året.

– Via legitima spelbolag är det svårt att tvätta pengar. Men vi kan ju inte veta vad som händer på de illegala spelmarkna­derna i Hongkong eller Kina. Det är ju fullt möjligt att en match i vitryska ligan används för att tvätta stora pengar, säger HBL:s källa.

E-sporterna blir större och större, något som också märks på Veikkaus spelobjekt.

– Utbudet är stort där och efterfråga­n kommer sannolikt att öka.

 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? Den vitryska ligan snurrar på som vanligt.
■
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP Den vitryska ligan snurrar på som vanligt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland