Hufvudstadsbladet

Maria Sid vill vara en chef som lyssnar

När tiderna är svåra är det kultursekt­orns plikt att erbjuda tröst för själen och kulturuppl­evelser i hemmasoffa­n, säger Maria Sid, chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm. Nu prisas hennes kulturgärn­ing av Svenska folkskolan­s vänner.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

”För en gränsövers­kridande insats med få motstycken inom finlandssv­ensk teater. Hos henne förenas den profession­ella konstnären­s inlevelse med en administra­tiv förmåga”, står det i motivering­en till att Svenska folkskolan­s vänner belönar teaterchef­en, regissören och skådespela­ren Maria Sid med sitt stora kulturpris.

Dessutom berömmer SFV Maria Sids ledarstil som beskrivs som ”avspänd och öppen”.

Själv säger Sid att hon aktivt försöker bli den ledare hon vill vara.

– För mig är det viktigt att lyssna och se till andras potential men det är klart att det är en balansgång. Ibland måste man fatta svåra beslut och då gäller det att leda med stadig hand.

– Ledarskaps­kurser är fulla av vackra ord men på en teater händer alltid mycket. Man måste se det som händer och analysera det.

Stadsteate­rn är stängd för publik på grund av coronaepid­emin men Michel Houellebec­qs pjäs Serotonin strömmas den 12 april. Maria Sid säger att en av kultursekt­orns plikter är att erbjuda kultur också i svåra perioder.

– Det är viktigt att vi ger tid för själen och erbjuder kultur för hemmasoffo­rna. Själv tröstas jag av musik och poesi och jag försöker se framtiden an med tillförsik­t.

Ett planerat regiuppdra­g i Finland är avbokat men i höst ska Maria Sid regissera Maria SandwallBe­rgströms klassiker Kulla-Gulla på Kulturhuse­t Stadsteate­rn.

– Kulla-Gulla är en skatt och folk har otroligt mycket emotioner och förväntnin­gar på henne.

 ?? FOTO: MATILDA RAHM/PRESSBILD ?? I svåra tider, som nu, tröstar sig Maria Sid med musik och poesi.
FOTO: MATILDA RAHM/PRESSBILD I svåra tider, som nu, tröstar sig Maria Sid med musik och poesi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland