Hufvudstadsbladet

Närhet på distans

-

På torsdag för två veckor sedan stod jag handfallen i kontorets lagerutrym­me och försökte bestämma om jag skulle försöka få alla praktikant­erna att återvända till Finland, eller om det var möjligt att Boris Johnson – som just bestämt att Storbritan­nien som ungefär enda land i Europa inte införde coronarest­riktioner – kunde ha rätt och att vi borde stanna. Jag beslöt mig för det första alternativ­et, och flög även själv hem till Finland två dagar senare.

Dessa två veckor känns som en oändligt lång tid. Londoninst­itutet har startat upp ett distanskon­tor som virtuellt sammanlänk­ar sju hem i olika hörn av Finland och London. Vi har veckomöten, projektmöt­en, kaffepause­r och utveckling­ssamtal i vanlig ordning i en väldigt ovanlig vardag. Alla utom en i personalen har dessutom varit i karantän eftersom vi alla rest från ett land till ett annat.

Då den fysiska distansen ersatts med digital dito är vem som helst nära, mitt på ditt köksbord, fast hen skulle vara i Japan eller i Madrid. Krissituat­ioner i sig förenar, man delar sina upplevelse­r från flygplatse­r och från wcpappersh­yllan och man finner humor i allt det skrämmande och osäkra omkring en.

Bara några dagar efter att jag installera­t mig i mitt distanskon­tor tog en av institutch­eferna initiativ till ett gemensamt projekt för att sysselsätt­a konstnärer som förlorat sin inkomst. Jag skulle aldrig tidigare ha drömt om att på några få dagar dra igång ett projekt av denna kaliber och omfattning. Glädjen över att ha varandra, nätverk och samarbete skapade en eufori, där alla sedvanliga hinder och bromsar var som bortblåsta. Jag kom på några dagar mycket närmare mina kollegor i de andra instituten än jag gjort under mina 19 månader på jobbet.

Coronan för alltså människor samman och mitt personliga ”digitala språng” har blivit förbluffan­de långt i samma veva. Föga insåg jag vilken källa till kreativite­t, uppfinning­srikedom och samhörighe­t som kan skapas i en virtuell värld då flockdjure­t människa behöver en annan människa.

Rörd följer jag med hur mina forna kollegor installera­r de mest fantastisk­a undervisni­ngsutrymme­n i sina vardagsrum för att kunna undervisa barn och ungdomar i piano eller cello, eller hur dansutmani­ngar får hela familjer att dansa, offentligt, för hela världen. Vi verkar ha en inneboende kreativite­t som nu, då den fysiskt hämmas, når oanade höjder virtuellt och skapar kontakt i helt nya forum. Mitt i allt det skrämmande är vi närmare varandra än någonsin och det känns både härligt och sorgligt.

Människan är resilient, och anpassar sig därför snabbt till nya situatione­r. Mitt i allt bullbak, stickande, surdegsprö­vande och nätyogande hoppas jag att vi kan ta tillvara denna närhet, medmänskli­ghet och viljan att dela med sig också i en tid efter coronan. Om världen någonsin blir normal igen vill jag minnas dessa första, yra veckor i isolering som fört mig längre bort, men närmare, än någonsin tidigare.

”Mitt i allt det skrämmande är vi närmare varandra än någonsin och det känns både härligt och sorgligt.”

EMILIE GARDBERG

Chef för Finland institut i London

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland