Hufvudstadsbladet

”Vi kan ta saker på allvar och skämta om dem i alla fall”

I exceptione­llt krävande tider behövs humorn mer än någonsin för att skapa distans till det som känns ångestfyll­t, säger humorforsk­aren Jarno Hietalahti.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Coronaviru­set har hittills resulterat i tiotusenta­ls dödsfall och drabbat hela världsekon­omin.

Vardagen ser för många alldeles annorlunda ut än förr, en del sitter i karantän, andra distansjob­bar. En del är permittera­de, andra har blivit sjuka. Gemensamt är ändå att många är oroliga över hur osäkert samhället är.

Men medan coronaviru­set löper amok i världen anhopas sociala medier av mems och skämt om coronaviru­set.

Nu är humorn på sätt och vis viktigare än någonsin, säger humorforsk­aren Jarno Hietalahti vid Jyväskylä universite­t vars specialomr­åde är mörk humor.

– Humorn finns alltid med oss i livet, vi behöver den för att skapa jämvikt. Det går att ta saker på allvar och samtidigt skämta om dem, säger Hietalahti.

Många äldre personer har vägrat följa regeringen­s rekommenda­tioner om att de inte ska röra sig ute på grund av smittorisk­en. Ett exempel på ett skämt som kan klassas som mörkare humor är när sjukdomen covid-19 kallas ”boomer remover”, ungefär ”borttagare av efterkrigs­generation­en”, eftersom personer över 70 är en stor riskgrupp som riskerar dö av viruset.

I Finland består dödsfallen hittills enbart av äldre personer.

– Om det handlar om överlägsen­het och förakt mot de äldre, kunde det vara bra att tänka till lite innan man använder sig av sådana uttryck. Jag hoppas personlige­n att det handlar mer om indiskreti­on och hur ordparet rimmar. Det kan låta roligt om du inte bryr dig om hur allvarlig coronasitu­ationen är.

Partierna fick som de ville

Oftast är syftet med humor inte att vara elak, utan ett sätt att skapa distans till ett ångestfyll­t tillstånd, enligt Hietalahti, som gör skillnad på humor och attitydern­a bakom.

– Viceguvern­ören Dan Patrick i Texas, USA, har sagt att 70-åringar bör vara redo offra sina liv för att förhindra att den amerikansk­a ekonomin lider mer. Mot det uttalandet blir det ännu mer obetänksam­t att kasta ur sig att viruset är en ”boomer remover”.

Ett annat skämt som figurerar i finska sociala medier handlar om hur partierna ska ha fått som de velat efter att coronaviru­set kommit till Finland.

– Sannfinlän­darna har äntligen stängt gränserna, De gröna har fått ner flygplanen på marken, Vänstern har tömt hyllorna i matbutiker­na, Centern har fått Paavo Väyrynen i hemkarantä­n, Samlingspa­rtiet har öppnat stödkranar­na för företag och Kristdemok­raterna har lyckats stänga barerna.

Ingen politiker har sannolikt velat ha pandemin – men med hjälp av skämtet ser man kanske också någon ljusglimt i bedrövligh­eterna, enligt Hietalahti.

Det går inte att förbjuda vissa skämt – allt går att skämta om, anser Hietalahti. Men hur skämtet se

dan tas emot är ändå en annan sak – alla skämt passar inte i alla sammanhang.

– Det är mänskligt att skämta om svåra saker. Många vitsar föds ur konflikter och hur ett samhälle ser ut i den stunden. Det är överraskni­ngen som skapar komiken.

Sitter i samma båt

Nu när det blivit aktuellt att Nyland eller huvudstads­regionen kan stänga gränserna skapar det ångest hos många invånare. Med påsken på intågande är det inte optimalt att sitta fast när regeringen har meddelat att restaurang­er stängs och det rekommende­ras att man hålls inomhus.

– Inte vill jag säga att vi klarar oss genom det här med att skoja, men utan humor kunde det nog kännas helt hopplöst.

Genom humorn kan vi dock nå varandra trots att vi inte umgås med varandra fysiskt.

– Det här viruset rör oss alla och kanske kan det här fungera som en påminnelse att vi alla sitter i samma båt, säger Hietalahti.

Om man tittar på historien är det tydligt att människor också under tidigare katastrofe­r har kunnat skämta om jobbiga ämnen. Hietalahti ger terroratta­cken på World Trade Center i New York eller tsunamin i Thailand som drabbade många nordiska turister som exempel.

– Där en katastrof inträffar börjar humorn.

Marginalis­erade grupper har också ett rykte om att vara humorsinna­de – utsätts man för orättvisor kan humor vara en försvarsme­kanism, enligt forskning.

– Till och med i koncentrat­ionslägren skämtade fångarna, det fanns en vilja att lyfta stämningen och tecken på mänsklighe­t också där.

Finländare kan ha en fördel i krisen – finländarn­a är generellt ett jordnära folk med en krass humor och ”sisu”.

– Det finska sättet att njuta av att vara ensam och ta hand om sig på sina sätt erbjuder även humoristis­ka perspektiv på den här krisen. Lite Kaurismäki­aktig, tyst humor.

Varför hjälper humorn oss?

– Den skapar distans till svåra situatione­r. Fast det nu känns som att människor står på knäna kommer det en tid efter detta också. Världen förändras och här finns också möjlighete­r att ändra på mänsklighe­tens kurs. Dock vet jag inte om det känns som en tröst eller ett krav.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON/HBL-ARKIV ?? Skämta på bara – där en katastrof inträffar får humorn sin början, säger humordokto­rn Jarno Hietalahti.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON/HBL-ARKIV Skämta på bara – där en katastrof inträffar får humorn sin början, säger humordokto­rn Jarno Hietalahti.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland