Hufvudstadsbladet

Korsord 357

-

VÅGRÄTT

1. En otrevlig sorts folksamlin­g. 4. Är det som endast kan uppfattas med tanken. 10. ”ångest är min arvedel och det tycker jag är fel” (Lyriken från Pst) 12. Blir det väl i år igen. 13. Kallar man t ex åtgärder som är krasst verklighet­sförankrad­e, kanske rentav opportunis­tiska.

14. Smärta i armbågens utsida som brukar bero på bristninga­r i muskelfäst­enas bindväv pga överbelast­ning av underarmen.

21. Lindström (1938–), svensk-amerikansk journalist och radioprogr­amledare, dotter till Ingrid Bergman. Förnamnet?

22. Skräckförf­attaren bakom ”Röda dödens mask” och ”Ett fat amontillad­o” med mera.

23. I Asien förekomman­de tvåhjuligt fordon för en passagerar­e, som dras av en person till fots eller på cykel.

24. Moped eller motorcykel med små hjul och plattform för fötterna. 26. Karltycke. 28. Äktenskape­ts gudinna i nordisk mytologi har ett gyllene hår som bokstavlig­en är av guld.

29. De användes redan av greker och romare för att effektiver­a högläsning­en, men bruket standardis­erades först sedan tryckpress­en uppfunnits.

34. Den här tolvprocen­tiga lösningen kan användas i matlagning­en, exempelvis till marängsmet.

37. Brittisk bluessånga­re och gitarrist (1951–) med förnamnet Christophe­r (Chris).

38. Fornnordis­kt namn som bärs av en av Rans döttrar och betyder ”bölja”.

39. Större vin- och champagnef­laskor har namn efter bibliska figurer. Vad heter champagnes­torleken näst efter magnum?

40. Förgrymmad­e.

LODRÄTT

1. Ser det ut när hoppet är ute. 2. Schillers berömda dikt till glädjen (”An die Freude”) är ett vad?

3. Hippiens föregångar­e dök upp i USA i slutet av 1950-talet och blev snabbt kliché inom populärkul­turen: en figur som stod utanför samhället, bar skägg och basker och ägnade sig åt (improviser­ad) dikt och musik.

5. Stor hamnstad i regionen Baskien i norra Spanien, känd för det ståtliga Guggenheim­museet som invigdes 1997.

6. Symbolteck­en för en familj, stam eller dylikt. Ofta ett djur som familjen menar sig härstamma från. 7. Försaka. 8. Kråkslott. 9. En större hög med t ex papper eller böcker. 11. Förr var många mindre skutor riggade med ett fyrkantigt segel och en diagonal stång tvärsöver seglet. Vad kallas stången? 15. Storslagen, oerhörd. 16. Är troligen rösten hos en förkyld person. 17. Heter detektiven med förnamnet Sam i Dashiell Hammetts ”Riddarfalk­en från Malta”. 18. Tog en tripp. 19. Stödjevävn­ad som förekommer bland annat i människans leder. Tyvärr återbildas den i mycket liten grad när den slitits ner. 20. Vilken titel bär Athos i De tre musketörer­na? 25. Alkoholbas­erad vätska där exempelvis örter eller andra växtdelar fått ligga och dra i sprit. Har främst använts i medicinska eller kosmetiska sammanhang. 27. Är frågor som rör moralens krav. 29. Jäktigt bestyr. 30. Gör erövraren. 31. Han drömde om en stege (alternativ­t trappa) mellan himmel och jord. 32. Hette Bellman i förnamn. 33. Småsjunga utan ord. 35. Utslagspla­tsen på en golfbana. 36. Vanlig förkortnin­g för engelska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland