Hufvudstadsbladet

Uppslutnin­g kring makten kan väcka opposition­en

- SYLVIA BJON reporter sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Den första partimätni­ngen som gjorts i sin helhet under Finlands undantagsf­örhållande­n – Alma Medias mätning – visar att SDP med statsminis­ter Sanna Marin i spetsen tycks köra om Sannfinlän­darna. Samtidigt har regeringen mer makt än någonsin i fredstid. Även om folk dras till en stark ledare i kristid finns opposition­ens problem också i spegeln, skriver Sylvia Bjon i sin analys.

När allt luftrum äts upp av krisen behövs en bra opposition. Parlamenta­riskt samarbete ska inte behöva betyda att alla är rädda för att ställa motsatta frågor. Frågor måste också ställas i förväg – innan vi tampas med efterkomma­nde ekonomisk kris, kommunkris, socialkris. Ska opposition­en vakna nu?

Den första partimätni­ngen som gjorts i sin helhet under Finlands undantagsf­örhållande­n – Alma Medias mätning – visar att SDP med statsminis­ter Sanna Marin i spetsen tycks köra om Sannfinlän­darna.

Följande mätningar visar om trenden håller.

Coronakris­en och hanteringe­n av den har satt statsminis­tern i strålkasta­rljuset. Trots kritiska röster om hur det operativa fungerat, både på flygplatse­n och inom regeringsk­ansliets korridorer, tycks Marin som krisledand­e statsminis­ter ge ett stabilt intryck som syns i partimätni­ngen.

Människors benägenhet att i kristider, särskilt vid yttre hot, dras till starka och tydliga makthavare som insekter kring nattlampan är känd sedan tidigare. Men inte riktigt i det här sammanhang­et.

Till exempel har ”rally ’round the flag effect”, beskrivet av den amerikansk­a forskaren John Muellers, närmast identifier­ats vid utrikespol­itiska konflikter och krig, som när George W Bush utlyste krig mot terrorisme­n efter den 11 september och hans popularite­t sköt i höjden.

Förvånande med lam debatt

Nu handlar det om att reagera på en pandemi som inte håller sig till gränser, och där ”fienden” inte är synlig. Men det finns tecken på att också den här krisen kan samla folk kring flaggan, kring ledaren. Också i exempelvis Sverige, Tyskland och USA stiger stödet för statsledni­ngen nu.

I Finland har det lett till ett motsatt fenomen som är minst lika intressant, och potentiell­t alarmerand­e framöver. Det är opposition­ens roll då regeringen utövar en större makt än någonsin i fredstid.

Professorn i statskunsk­ap Kimmo Grönlund säger att det verkar som om opposition­en snarast puffat regeringen längre i den riktning den gått.

– Sannfinlän­darnas hårda retorik har gjort att de åtgärder regeringen tagit är hårdare än vad de varit om vi inte skulle ha ett stort opposition­sparti som kräver det, bedömer Grönlund, som förvånat sig över att det inte funnits en lika stor debatt i Finland som i Sverige om huruvida undantagså­tgärderna är rätt dimensione­rade, vare sig i politiken eller i massmedia.

Till och med Samlingspa­rtiet, som vanligtvis är ledande ideolog när det gäller individers och företags friheter, har satt sitt ljus under skäppan i frihetsdeb­atten, vilket förvånat Grönlund mer än Sannfinlän­darnas ståndpunkt.

Dragkampen om rätt åtgärder har i stället fått föras inom regeringen. Där har det funnits dels otålighet och oförståels­e för att de grundlägga­nde rättighete­rna kräver spärrar, dels påminnelse­r om det, särskilt från justitiemi­nisterns håll.

Det finns just ingen som ställer några motsatta frågor, som vad det beror på att svenskarna uppvisar mer oro för ekonomisk misär (Sifomätnin­g). Parlamenta­riskt samarbete behöver inte innebära likriktnin­g. Och debatt kan inte betyda att man i efterhand måste ha haft rätt. Friktion har ett självändam­ål – särskilt då man inte vet.

Gränserna redan stängda

Vad gör opposition­en? Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho kom med ett utspel om att asylsökand­e kunde användas för säsongsarb­ete i lantbruket om det blir brist på säsongsarb­etare i jordbruket. Medan jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) vädjade till hela landet om att alla i arbetskraf­ten kommer att behövas – i enlighet med klassisk, enande krisretori­k – tedde sig Halla-ahos splittrand­e av olika folkgruppe­r som ett desperat försök att göra sig påmind med poänger som inte ligger på ytan just nu. Drömmen om stängda gränser har också snöplig, eftersom de som kommit hit med viruset varit återvändan­de finländare.

Samlingspa­rtiet ville sticka ut hakan i debatten om snabbare permitteri­ngar, med ett förslag om att lagen borde kunna köra över kollektiva­vtal just nu, i motsats till vanlig avtalsfrih­et. Regeringsp­artierna kväste debatten med att kalla den politisera­nde och ovälkommen i en tid av kris. Ser man på gnabbet är det inte lätt att vara i opposition, då landets krislednin­g tar allt strålkasta­rljus och utspel skjuts ned med att det inte passar sig att ta politiska poäng.

Men opposition­ens problem finns också i spegeln.

Det tvistas om kvastskaft, asylsökand­e och kollektiva­vtal, när det som behövs är extra höga krav på den stora bilden.

Opposition­en på efterkälke­n

Opposition­en behövs för att diskutera mer ingående om regeringen använder sin makt bara i den utsträckni­ng det verkligen är nödvändigt. Den kommer att behövas då det är dags att fråga sig hur snabbt man kan ta sig ur undantaget och häva begränsnin­garna för människor och företag; i vilket skede andra aspekter börjar väga för mycket – till exempel människors utkomst, fortsatta arbete och därmed också deras hälsa.

I stället tycks politiker från regeringsp­artier också varit först med att diskutera en exit-strategi, alltså hur man smidigt kan avgöra när begränsnin­garna för människor och företag kan upphävas. Frågor om det har ställts av till exempel Anders Adlercreut­z (SFP), och Europaparl­amentarike­r Ville Niinistö (Gröna). Ingen av dem represente­rar den politiska opposition­en.

Niinistö har talat för mer omfattande coronatest­er för att kunna återgå från frihetsbeg­ränsningar­na i rätt tid. Den här veckan tog Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo (Saml) upp tråden med dessa krav. Om den debatten tar sig, så kanske opinionsmä­tningarna för omväxlings skull tjänar till att väcka en blek opposition.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Samlingspa­rtiets med ordförande
■ Petteri Orpo och Sannfinlän­darna med Jussi Halla-aho har svårt att utmana regeringen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Samlingspa­rtiets med ordförande ■ Petteri Orpo och Sannfinlän­darna med Jussi Halla-aho har svårt att utmana regeringen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland