Hufvudstadsbladet

Esbo sänker daghemsavg­ifter

- NICLAS LöNNQVIST

Esbo stad har bestämt att tillfällig­t sänka avgifterna inom småbarnspe­dagogiken och eftermidda­gsverksamh­eten.

Nämnden Svenska rum i Esbo framställd­e för stadsstyre­lsen att ett extra kommuntill­ägg utbetalas för barn i privat småbarnspe­dagogik under tiden 18.3–13.4.

– Kommuntill­ägget utbetalas under denna tid för barnets frånvaroda­gar med förutsättn­ing att servicepro­ducenten sänker klientavgi­ften som uppbärs familjen för barnets småbarnspe­dagogiska verksamhet med motsvarand­e belopp, säger Bo Lönnqvist (SFP), som är ordförande för nämnden. Också principern­a för dagvårdsga­rantin ändras. – Vi har tidigare krävt ett minst 4 månaders avbrott i dagvården till exempel på grund av föräldrale­dighet, arbetslösh­et eller permitteri­ng, för att inte behöva betala avgifter.

– Det här ändras nu till en månad så länge som undantagsf­örhållande­na råder, eftersom speciellt korta uppehåll nu kan bli aktuella. Det skulle då vara oskäligt för familjer som hamnar i ekonomiskt blåsväder. Det här är en handräckni­ng till familjerna med mer flexibla regler, säger Lönnqvist.

Också villkoren för eftermidda­gsverksamh­eterna i Esbo ändras. Under mars månad var det betydligt färre elever som deltog i eftermidda­gsverksamh­eten i Esbo. Staden uppbär en avgift för dem som deltagit i verksamhet­er i mars, men inte för perioden fram till den 13 maj. Om läget fortsätter ända till slutet av maj så uppbärs inte heller någon avgift för resten av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland