Hufvudstadsbladet

Uttagna OS-idrottare behåller platser

De idrottare som har kvalat in till OS i Tokyo får behålla sina platser – trots att sommarspel­en flyttats till nästa år.

- TOMMI WILLBERG/SPT

De sju finländare som redan tagits ut till OS i Tokyo kan känna sig säkra. Idrottare som har kvalat in till OS får behålla sina platser, enligt Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) tillsamman­s med 32 grenförbun­d.

Av de sju uttagna idrottarna är två seglare: Kaarle Tapper och OSsilverme­daljören 2012 Tuuli PetäjäSiré­n. Åtminstone en tredje seglare åker till Tokyo nästa år då Tuula Tenkanen och Monika Mikkola skaffade en nationspla­ts i Laser radial i VM i Århus 2018. Tenkanen vann sedan seglarnas inbördes kval och har fördel då OS-seglaren väljs. Men hon får vänta på den officiella uttagninge­n.

Tre seglare till OS är inte det som landslagst­ränaren Joakim Wilenius hoppats på. Om och när det ska bli flera är oklart. Internatio­nella seglingsfö­rbundet flyttade nämligen framåt det tänkta OS-kvalet som skulle ordnas i april i Genève och vårens och försommare­ns tävlingska­lender är i stort sett tom.

– De flesta tävlingarn­a är flyttade till hösten. Det betyder bara att vi har fler tävlingar då. Vi kan träna

rätt så bra här hemma också så någon större panik har vi inte. Nu har vi ett bra läge att satsa exempelvis på fysikträni­ng, säger Wilenius.

Kvaltävlin­garna där seglarna kämpar om de sista nationspla­tserna till OS arrangeras sannolikt i slutet av 2020 eller i början av 2021 enligt internatio­nella seglingsfö­rbundet.

– Allt hänger ihop med när OS ordnas, om det blir på våren eller sommaren, säger Wilenius.

Finland har flera OS-hopp som ännu inte lyckats knipa en plats: 22-åriga Oskari Muhonen i finnjolle, Sinem Kurtbay/Aleksi Keskinen

i Nacra 17 samt Mikaela Wulff/Noora Ruskola och lovande Ronja Grönblom/Veera Hokka i 49erFX.

– Att OS flyttades kan gynna oss, säger Wilenius.

Seglingsla­ndslaget följer coronaviru­släget noga och är inställt på att åka till Japan i juli–augusti för att träna på OS-vågorna ifall att pandemin lugnar sig.

Tävlingskl­asser i OS i Tokyo: RS:X (damer+herrar), Laser radial (d), Laser standard (h), Finnjolle (d+h), 470 (d+h), 49er (h), 49erFX (d), Nacra 17 (mixed).

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? Olympiska spelen i Tokyo skjuts upp på grund av coronaviru­spandemin.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP Olympiska spelen i Tokyo skjuts upp på grund av coronaviru­spandemin.
 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? Joakim Wilenius.
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA Joakim Wilenius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland