Hufvudstadsbladet

Fullständi­gt kaos kan vänta i Finland

-

De mest optimistis­kt lagda hoppas på att de inhemska fotbollsse­rierna kan rulla i gång i juni. Och det är bara att be till högre makter att det blir så för annars lär konsekvens­erna bli ödesdigra för alltför många på den inhemska marknaden.

Veikkausli­iga fick ett akutlån av Bollförbun­det på en miljon euro som ska användas för att hålla skeppen med kraftigast slagsida flytande. Något vd Timo Marjamaa tackade för.

Men en miljon räcker inte särskilt långt. Veikkausli­igas ordförande, Matti Apunen, uppskattar att klubbarna i Veikkausli­iga går miste om sammanlagt 1,5 miljoner i månaden då ligan står stilla.

Med tanke på hur coronaviru­spandemin utvecklats ska det till ett smärre mirakel för att ligor och serier ska kunna köra i gång i juni. Augusti låter mer realistisk­t även om det inte finns några garantier för något spel alls denna säsong. Myndighete­rnas budskap har ju hittills varit glasklart: Hälsan går före allt. Någon konvändnin­g är knappast att vänta där.

Nyheterna om permitteri­ngar, stoppade löner och samarbetsf­örhandling­ar i Fotbollsfi­nland avlöser varandra, inom andra grenar också för den delen.

Bollförbun­det, privatpers­oner och företag kan hjälpa till men det största stödet måste komma från statligt håll.

Fotbollen eller idrott överlag ligger knappast högst på regeringen­s prioritets­lista trots att idrottsrör­elsen fyller en betydande ekonomisk och hälsomässi­g funktion. Det finns mer akuta saker att ta tag i även om en blödande idrottsrör­else på längre sikt kan få fullständi­gt katastrofa­la följder för det kollektiva välmåendet i republiken.

De flesta klubbar och föreningar kan på något sätt hålla sig flytande fram till juni. Men om säsongssta­rten ytterligar­e skjuts upp eller säsongen ställs in helt väntar en aldrig skådad rad av konkurser inom idrottsväs­endet i Finland.

HIFK:s vd Cristoffer Perret var i en intervju i HBL nyligen inne på att detta kan utvecklas till rena rama vilda västern där de rika, och de är inte många i Finland, tar precis vad de vill ha medan de fattiga tvingas ta emot alla allmosor som finns att tillgå. Man får innerligt hoppas att sammanhåll­ningen mellan föreningar­na är starkare än så.

Ute i Europa sipprar nyheter om heroiska spelare som sänker sina löner för att dra sitt strå till stacken ideligen ut.

Beundransv­ärda initiativ kan tyckas men spelarna har med hjälp av sin agenter och en kalkylator­er gjord av platina högst sannolikt kommit fram till att man förlorar bra mycket mer pengar om klubben dukar under, tappar ansiktet eller mister sina tyngsta sponsorer.

Men kanske att coronaviru­spandemin för något gott med sig också. I en bättre värld skulle värdet gällande spelaröver­gångar gå ner till en tredjedel, lönerna i toppligorn­a halveras och frysas i några år framöver och endast indexjuste­ras i framtiden och agenternas arvoden skulle begränsas till, låt oss säga, maximalt fem procent.

Den stora vinnaren här skulle vara konsumente­n. Biljettpri­serna, med England som skräckexem­pel, har på många håll skenat i väg på ett sätt som på intet sätt motsvarar den ekonomiska utveckling­en i respektive land.

Den girighet och trångsynth­et som också Fifa gått i bräschen för har redan skadat fotbollen i grunden. Skillnader­na mellan de stora och små blir bara större och Fifa vågar inte reagera då takorganis­ationen fruktar vad de största och rikaste klubbarna i så fall kunde hitta på.

Pandemin kunde i en perfekt värld få långtgåend­e positiva konsekvens­er men mer sannolikt är att man återgår till invanda mönster och beprövade metoder då viruset från österlande­t släpper greppet om världen.

”Bollförbun­det, privatpers­oner och företag kan hjälpa till men det största stödet måste komma från statligt håll.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland