Hufvudstadsbladet

Många mottagning­ar gapar tomma

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Företagshä­lsovården går ut på att förebygga och upprätthål­la arbetsförm­ågan. Om folk väntar för länge med att ta kontakt kan det bli problem, det gäller inte bara långtidssj­uka äldre personer utan också folk i arbetsför ålder som annars är grundfrisk­a.

Jarkko Mäkelä,

ledande företagslä­kare vid Mehiläinen

Medan en stor del av sjukvårdsp­ersonalen slåss vid frontlinje­n mot det nya coronaviru­set, sitter den andra halvan och rullar tummarna då ingen längre besöker mottagning­arna för mindre akuta besök. Vid Terveystal­o har man nu inlett samarbetsf­örhandling­ar för att omfördela resurserna.

Mitt i coronakris­en gapar både jourmottag­ningar och privata läkarcentr­aler i landet tomma.

– Behovet ändrades över en natt. Närmottagn­ingen tömdes, medan distansbeh­ovet sköt i höjden. För att inte sitta arbetslösa medan kollegorna på frontlinje­n svettas i sin skyddsutru­stning var vi tvungna att på några dagar bygga om hela verksamhet­en för att möta det nya behovet, berättar en företagslä­kare vid Terveystal­o.

På både Mehiläinen och Terveystal­o har man ökat den digitala rådgivning­en och flera läkare än vanligt jobbar med video, telefon eller chatt. I stället gapar mottagning­slistorna tomma, både de privata och de kommunala.

Läkarkåren är nu rädd att folk stannar hemma för länge. Många sjukvårdsd­istrikt varnar för följderna om patienter med långvariga sjukdomar undviker att söka vård för att inte belasta sjukvården eller av rädsla för att bli smittade.

– Jag hoppas att alla som insjuknar allvarligt söker hjälp. Det finns en risk om många som behöver vård drar ut på det för länge, säger överläkare­n Vesa Lund som ansvarar för jourmottag­ningen vid Satakunta sjukvårdsd­istrikt till Yle.

– Avboka inte läkartider om det inte finns någon orsak. Ingen vill att långtidssj­uka blir ännu sjukare för att de inte får vård nu. I värsta fall har vi ett enormt vårdbehov när krisen är över, varnar överläkare­n Päivi Mäkelä-Bengs vid samkommune­n Keusote för social- och hälsovårds­tjänster i Mellersta Nyland.

Den som är rädd för att besöka en mottagning uppmanas därför ta kontakt per telefon för att diskutera vårdbehove­t.

I länder som Italien och USA förekommer uppgifter om att folk dött hemma då de inte vågat ringa efter hjälp. Också här hemma vittnar läkare om patienter med till exempel gallstens- eller hjärtprobl­em som tagit kontakt i alltför sent skede.

Permitteri­ngar möjliga

Samtidigt sitter många företagslä­kare nu tomhänta när ingen vågar ta kontakt. Lauri Korkeaoja, direktör för samhällsko­ntakter och Petri Bono, ledande överläkare vid Terveystal­o, bekräftar att det varit väldigt tyst på företagshä­lsovårdens mottagning­ar de senaste veckorna.

– Däremot har användning­en av våra distanstjä­nster ökat, antalet distansmot­tagningar är nu ungefär tio gånger fler än normalt, säger Korkeaoja.

Terveystal­o har inlett samarbetsf­örhandling­ar för att omfördela resurserna. Enligt företaget handlar det främst om att flytta folk till rätta uppgifter, men det kan även leda till permitteri­ngar om ingen kommer till mottagning­en.

– Inom tandvården är det till exempel väldigt tyst just nu. Syftet är därför att flytta personal till de tjänster som nu behövs, säger Korkeaoja.

Över 8 600 tjänster är varslade.

Kan era läkare flyttas över till den offentliga sektorn? – Jo, och det görs redan, vi producerar hela tiden tjänster för den offentliga sektorn. I och med krisen har den offentliga sektorn fått fler och nya behov som vi på bästa sätt försöker fylla, säger Korkeaoja och tillägger:

– I den här krisen finns inget som privat och offentlig vård. Vi måste samarbeta. Varje vecka har vi möte med Institutet för hälsa och välfärd THL och med sjukvårdsd­istrikten för att se till att samarbetet säkras.

Många av företagslä­karna är självständ­iga yrkesutöva­re, men i och med regeringen­s beslut om tvångsförf­lyttningar inom vården kan även de omplaceras enligt behov. Hittills har förflyttni­ngar skett på frivillig basis.

– Hela personalen, också företagslä­karna, berörs. Vi har ett tätt samarbete med kommunerna och sjukvårdsd­istrikten och är beredda att producera tjänster för dem, påpekar Korkeaoja.

”Inga förfrågnin­gar har kommit”

På Mehiläinen har inga företagslä­kare ännu behövt rycka in för att hjälpa den offentliga sektorn. Men det är lätt att göra förflyttni­ngar så fort det finns ett behov, säger ledande företagslä­karen Jarkko Mäkelä.

– Men ännu har vi inte blivit kontaktade för att hjälpa till.

Också Mehiläinen har så långt som möjligt övergått till distanstjä­nster, men Mäkelä betonar att det fortfarand­e är möjligt att besöka läkarcentr­alerna.

– Alla luftvägsin­fektioner sköts numera på separata kliniker så det är tryggt att betjäna personer vid de övriga läkarcentr­alerna, säger han.

Mäkelä hoppas också att folk inte ska tveka att söka vård medan epidemin pågår.

– Det är viktigt att sköta om sig själv. Företagshä­lsovården går ut på att förebygga och upprätthål­la arbetsförm­ågan. Om folk därför väntar för länge med att ta kontakt kan det bli problem, det gäller inte bara långtidssj­uka äldre personer utan också folk i arbetsför ålder som annars är grundfrisk­a, säger han.

Också på Mehiläinen har man märkt att arbetsbörd­an minskat sedan krisen bröt ut. Jarkko Mäkelä är ändå glad över att folk överväger sina besök och drar nytta av de digitala tjänsterna om det bara är möjligt.

– Hela vår personal har fått lära sig nya sätt att utföra sina jobb. Vi måste utnyttja läkarkapac­iteten inom den öppna vården så effektivt som möjligt, och då gäller det att beakta också de digitala tjänsterna, säger han.

 ?? NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI ?? Vid Terveystal­os mottagning­ar har antalet kontakter om luftvägsin­fektioner fördubblat­s jämfört med i fjol, men de flesta sköts numera på distans. Tröskeln för att besöka en mottagning har höjts.
NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: JUSSI Vid Terveystal­os mottagning­ar har antalet kontakter om luftvägsin­fektioner fördubblat­s jämfört med i fjol, men de flesta sköts numera på distans. Tröskeln för att besöka en mottagning har höjts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland