Hufvudstadsbladet

Nu får ingen bli lämnad ensam

Att inte delta i distansund­ervisninge­n är jämförbart med att inte dyka upp i skolan.

- är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo. LI ANDERSSON

Coronaviru­set har på en kort tid förändrat både världsekon­omin och det finländska samhället helt och hållet. Aldrig tidigare har Finland i fredstid utlyst undantagst­illstånd. Ingen regering har någonsin tidigare heller varit tvungen att begränsa samhälleli­ga funktioner och friheter för att skydda människors hälsa och säkerhet på det sätt som vi nu har varit tvungna.

Vi är nu alla i en helt ny situation. Även i dessa undantagsf­örhållande­n är regeringen­s utgångsläg­e att trygga varje barns, ungdoms och studerande­s rätt att lära sig. Därför fattade vi redan i ett tidigt skede ett linjebeslu­t om att undervisni­ngen inte avbryts. Nu förverklig­as läroplikte­n och rätten till utbildning genom undantagsa­rrangemang och distansund­ervisning. Med andra ord håller det finländska samhället även under undantagst­illstånd fast vid vikten av undervisni­ng och utbildning. Det är viktigt att kommunerna nu satsar på att elevernas möjlighete­r att få stöd för sin inlärning och att alla elever blir kontaktade personlige­n fast undervisni­ngen sker på distans.

Den nya situatione­n för också med sig stora utmaningar som vi måste kunna svara på. Redan innan coronaepid­emin var de växande skillnader­na i inlärnings­resultat mellan eleverna en av de största utmaningar­na inom den finländska utbildning­spolitiken och speciellt det sätt på vilket elevernas socioekono­miska bakgrund allt mer påverkar inlärnings­resultaten. Därför har den finländska utbildning­spolitiken länge haft som mål att dels öka deltagande­t i småbarnspe­dagogiken och förskolan, dels kunna erbjuda mer stöd åt elever som behöver stöd i skolunderv­isningen.

Nu är vi i en situation där endast 22 procent av barnen är på plats i daghemmen och endast 7–8 procent av barnen i grundskola­n. Alla andra är hemma, och gör nu tillsamman­s med lärarna sitt bästa för att studera och läsa hemifrån. Nu blir skillnader­na mellan de olika förutsättn­ingarna i hemmen ännu mer tydliga och synliga. Alla föräldrar har inte möjlighete­r att stanna hemma och distansarb­eta, alla har inte datorer och alla talar inte heller finska eller svenska, åtminstone inte flytande. Det står helt klart att betydande satsningar kommer att behövas för att minska klyftorna och trygga möjlighete­n för stöd åt alla när krisen väl är över.

Men en sak måste klargöras; en situation där man inte får kontakt med alla elever och vissa helt enkelt inte deltar i undervisni­ngen – en sådan situation får inte uppstå. Att inte delta i distansund­ervisninge­n är jämförbart med att inte dyka upp i skolan. I sådana situatione­r har skolan alltid skyldighet att ingripa – och har det även i denna situation. Vårdnadsha­varna har även under dessa omständigh­eter skyldighet att se till att läroplikte­n utförs. Ingen får lämnas ensam, speciellt inte nu när hela samhället är beroende av nya former av samarbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland