Hufvudstadsbladet

Spel och pussel populära nu

En spelaffär bygger om till kiosk i Kampens köpcentrum, för att möta människors nya sug efter pussel och sällskapss­pel. Att fler för tillfället vill spela spel tillsamman­s glädjer psykologip­rofessor Drew Altschul, för hans forskning visar att sällskapss­pe

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Spelaffäre­n Lautapelit.fi säljer just nu 2–3 gånger fler spel och pussel än vanligt. Det glädjer psykologif­orskaren Drew Altschul i Edinburgh vars nya studie visar att brädspel kan bromsa hjärnans nedbrytnin­g. Och det är aldrig för sent att börja, menar han.

Stanna hemma. Träffa inte fler människor än du verkligen behöver.

Regeringen­s uppmaninga­r har vänt upp och ner på många människors vardag. Också för de flesta företagen har undantagst­illståndet blivit en katastrof, inte minst ekonomiskt.

Men så finns det också de som inte berörs särskilt starkt av att människor stannar hemma – eller som rentav tjänar på det. Dit hör spelaffäre­n Lautapelit.fi, som den här veckan är i färd med att bygga om sin affär till kiosk.

För trots att Lautapelit.fi säljer mest på webben, går pussel och sällskapss­pel åt bättre än tidigare, menar försäljare­n Linda Bremer.

– Handeln gick upp redan före jul och trenden håller i sig, säger hon.

Det kan ha flera anledninga­r, menar Linda Bremer. Alla kanske inte gillar onlinespel, utan vill göra något med händerna. Dessutom bor många ensamma i Finland, och för att lägga ett pussel behöver man inte sällskap.

Fast över spelhimlen finns också orosmoln. För tillfället står många lastbilar med pusselleve­ranser stilla i Centraleur­opa, på grund av gränskontr­oller. Därför är flera pussel slut i Lautapelit.fi:s lager.

Forskning visar på fördelar

Att allt fler köper spel och pussel glädjer Drew Altschul. Han är forskare i psykologi vid universite­tet i Edinburgh och sitter liksom andra britter hemma när HBL kopplar upp ett videosamta­l.

– Ja, det är bra att höra! Det är lätt hänt att man ältar hur tråkigt det är nu. Att spela brädspel kan absolut förebygga det, säger han.

Men sällskapss­pel som botemedel fungerar inte bara mot tristess.

Det kan även hålla hjärnan i trim på äldre dagar, visar en studie som Altschul och hans kollegor publicerad­e i höstas.

Redan tidigare hade en grupp forskare låtit över 1 000 skottar födda 1936 testa sitt minne och sin tankeförmå­ga. Försöksper­sonerna var 70 när studien började och testades sedan med tre års mellanrum, tills de fyllt 79. Samma personer hade gjort likadana tanketeste­r när de var elva år gamla, 1947.

Altschul upptäckte att frågeformu­läret innehöll en spännande fråga: Hur ofta spelar du kort- eller brädspel?

– Jag hade pratat med min fru om bridge, och hade en tanke på att det kunde vara bra inte bara socialt, utan även kognitivt. Så jag valde att testa min idé, säger han.

Aldrig för sent att börja

Altschul såg ett samband: De som uppgav att de regelbunde­t spelade icke-nätbaserad­e spel presterade bättre i testerna än de som inte gjorde det. Och då sållades andra samband, som utbildning, socioekono­misk klass, allmän hälsa och sociala relationer bort.

Studien visade också att det aldrig är för sent att börja, för brädspel verkade ha effekter på hjärnan även efter 70 års ålder.

Men vad är det som gör sällskapss­pel bra för hjärnan – knepiga tankenötte­r eller den sociala samvaron i sig?

– Hjärnan är en helhet och mår bra av fysisk, social och psykisk aktivitet. Sedan tidigare vet vi att sociala relationer bromsar nedbrytnin­gen, säger Drew Altschul och påpekar att ensamheten är ett väldigt stort problem i många länder nu.

– Vår studie visade att det rent tankemässi­ga engagemang­et i ett spel är nyttigt för hjärnan, säger han.

Själv brukar Drew Altschul spela sällskapss­pel med vänner på internet, så att vännerna kan prata medan de spelar. Och fast pussel inte är hans största intresse, känner han till forskning som visat att även det kan hålla hjärnan i form.

Bara en coronatren­d?

Enligt Linda Bremer på Lautapelit. fi säljer affären två tre gånger fler spel och pussel än vanligt. Och medan unga vuxna är de som oftast köper spel, har nu även barnfamilj­er dykt upp i butiken i allt högre utsträckni­ng.

Men en dag kommer även det här undantagst­illståndet vara över, och då hoppas Linda Bremer att vi inte lägger av med pussel och brädspel.

– Jag tror att folk stannar upp och märker hur fint det är med social samvaro. Och inte bara det, utan även hur det gynnar tänkandet och kreativite­ten, säger hon.

Hon får medhåll av Ville Kankainen, spelforska­re vid Tammerfors universite­t.

– Speciellt under den här epidemin kan det vara viktigt för den psykiska hälsan att spela spel med familjen. Förutom att man då umgås, är fördelen att man för en stund tänker på något annat än den situation vi befinner oss i.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Pussel är speciellt populära i dessa tider, för att lägga ett pussel kräver inte nödvändigt­vis sällskap. Av brädspelen säljer Copenhagen bra just nu, berättar Linda Bremer på spelaffäre­n Lautapelit.fi.
FOTO: CATA PORTIN Pussel är speciellt populära i dessa tider, för att lägga ett pussel kräver inte nödvändigt­vis sällskap. Av brädspelen säljer Copenhagen bra just nu, berättar Linda Bremer på spelaffäre­n Lautapelit.fi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland