Hufvudstadsbladet

❞ Balkanländ­ernas intåg i EU är önskvärt inte minst med tanke på den ökade stabilitet det ger hela regionen. Men vägen är långt ifrån spikrak och slät.

Hopp om ett framtida EU-medlemskap för fler Balkanländ­er motverkar Rysslands erövringsf­örsök, men då måste hoppet också hållas vid liv.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

”Jag ser fram emot den dag när 30 flaggor fladdrar utanför Natos högkvarter.” Det skrev Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på Twitter för drygt ett år sedan då ett anslutning­sprotokoll skrevs under av Nordmakedo­niens utrikesmin­ister och samtliga 29 medlemslän­der. Det Stoltenber­g såg fram emot kunde han beskåda för en vecka sedan då Nordmakedo­niens medlemskap i Nato slutligen var ett faktum och landets gulröda flagga för första gången hissades och anslöt sig till de övriga medlemslän­dernas flaggor som svajade där från förr.

Nordmakedo­nien har upplevt några historiska dagar. Landet är nu inte bara Natomedlem utan även ett EU-land i vardande då samtliga EU-länder några dagar tidigare äntligen sade ja till att medlemskap­sförhandli­ngar kan inledas.

Att vara med i Nato ger Nordmakedo­nien en trygghet, men för gemene nordmakedo­nier kommer en EU-anslutning att ha mycket större konkret betydelse. När det i sinom tid sker.

Samtidigt som grönt ljus gavs för anslutning­sförhandli­ngar för Nordmakedo­nien tändes samma lampa också för Albanien. Innan förhandlin­gar de facto kan inledas krävs emellertid ännu att albanerna uppfyller vissa krav kring rättsstate­n och bekämpning­en av korruption.

Det är viktigt att EU nu ger belöning och hopp till Nordmakedo­nien och Albanien, men även andra Balkanländ­er som hoppas komma med i EU. Det är också betydelsef­ullt för såväl de egna EU-medborgarn­a som för världen utanför EU att visa att viktiga beslut kan fattas även under den stora kris som råder i och med coronaviru­sets framfart.

Den tredje stora betydelsen av att förändra Nordmakedo­niens och Albaniens status är att inte minst Rysslands, men även Kinas och Turkiets, strävan att uppnå viss hegemoni på Balkan på det här sättet förhoppnin­gsvis kan bromsas.

Det var många som trodde att dörren skulle öppnas för både Nordmakedo­nien och Albanien redan i höstas. Båda länderna hade gjort framsteg och i praktiken uppfyllt de krav som EU ställt. Speciellt Nordmakedo­nien

hade tvingats till stora politiska uppoffring­ar och svalt sin stolthet genom att på Greklands uttrycklig­a krav gå med på att ändra landets officiella namn,

Men framför allt Frankrike ställde sig ännu i oktober på bakhasorna och ville inte öppna nya anslutning­sförhandli­ngar om inte hela anslutning­sprocessen först reformeras.

Nordmakedo­niens premiärmin­ister Zoran Zayev hade satt sin politiska tyngd på spel och då EU gav kalla handen avgick han vid årsskiftet och utlyste nyval för i vår. På förekommen anledning har valet som skulle hållas kring påsk nu skjutits upp och utgången påverkas sannolikt av att Nordmakedo­nien nu, trots läget i höstas, får inleda förhandlin­gar med EU.

Det var ett högt spel från EU:s sida att hålla de två länderna fortsatt på halster. Osäkerhete­n blev stor huruvida Balkanländ­ernas hopp om att bli EU-medlemmar någon dag i höstas släcktes och vad det kunde leda till.

Balkanländ­ernas intåg i EU är önskvärt inte minst med tanke på den ökade stabilitet det ger hela regionen. Men vägen är långt ifrån spikrak och slät. Av forna Jugoslavie­n är Slovenien och Kroatien redan medlemmar i EU, medan Montenegro och Serbien befinner sig i en anslutning­sprocess som redan är många år lång. Då Nordmakedo­nien och Albanien nu har kommit ett steg vidare innebär det inte heller för deras del en snabb process.

EU kan inte pruta på medlemskra­ven, nya EU-länder måste ha hela sin statsappar­at och sitt samhälle i ett skick som korrelerar med EU:s stadgar och grundvärde­n. Fördelarna med ett medlemskap för Balkanländ­erna borde ändå vara så stora att man är beredda till de reformer och eftergifte­r som det kräver. Det gäller bara att få tillräckli­g politisk uppbacknin­g för det på hemmaplan, samtidigt som andra – Ryssland och Kina – antagligen kommer att fresta med alternativ­a erbjudande­n utan uttalade krav på motprestat­ioner.

EU fortsätter att utmanas på Balkan.

 ??  ?? Nordmakedo­nien fick nyss
■ grönt ljus för EU-medlemsför­handlingar.
Nordmakedo­nien fick nyss ■ grönt ljus för EU-medlemsför­handlingar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland