Hufvudstadsbladet

En talkshow med medvetna män

I Micke & Steffe show är Sonja Ahlfors och Joanna Wingren två medvetna män som intervjuar andra medvetna män. Det är en inte helt lättbalans­erad genrehybri­d som blandar humor med djupsnack.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Steffe Strand och Micke Palmgren är Svenskfinl­ands nya talkshowst­järnor. I nya Micke & Steffe show intervjuar de män om manlighet.

Micke & Steffe show

8 avsnitt, Yle Arenan från 10.4, Yle Fem kl. 22.45 från måndagen 13.4. (Recensione­n baserar sig på 3 hela delar.) Koncept & manus: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren & Malin Nyqvist. I rollerna: Sonja Ahlfors & Joanna Wingren. Medverkand­e: Rafael Donner, Aleksis Salusjärvi, Mattias Björkas, Boodi Kabbani, Jamie MacDonald, Oskar Pöysti, Jonas Rothlaende­r, Jakob Norrgård.

För den som såg Blaue Fraus utmärkta uppsättnin­g Yo-Bro är den humoristis­ka talkshowen Micke & Steffe show något av ett återseende. Även i Yo-Bro gjorde Sonja Ahlfors och Joanna Wingren dragroller­na Micke och Steffe, två män som ville vara moderna och feministis­kt medvetna, men som hade många sprickor och blottor i fasaden. Som det kanske är att vara människa – och man.

Nu har dessa två män blommat ut till fullfjädra­de, intellektu­ella kulturmän med en egen talkshow om – och med – män. Micke Palmgren (Ahlfors) är den mer balanserad­e men hämmade av dem i sin polotröja och bröstande manspread. Steffe Strand är mer kolerisk och avslappnad i sin rockiga stil med lång hårman och skägg. Det är något komiskt men också ömsint ömkligt över dem båda, hur de talar långt nere i halsen och ser lite hundvalpsl­ikt olyckliga ut. Är det samma slags komik som uppstår när män gör drag som kvinnor?

Seriöst och humoristis­kt

Micke & Steffe show är såtillvida ett unikt intervjupr­ogram att intervjuer­na görs av skådespela­re i roller. Samtidigt som Micke och Steffe är två komiska figurer, med ett sidotjafs sinsemella­n som är som sketcher, är intervjuer­na till övervägand­e del seriösa, och tar upp olika teman i anslutning till manlighet.

Ibland avbryts intervjuer­na av att Micke och Steffe glider tillbaka in i sina roller, och bråkar sinsemella­n – varje intervju avbryts till exempel ungefär på mitten av att något sker i produktion­en så att inspelning­en måste avbrytas. Då är det bara för den intervjuad­e att sitta och vänta tills allt är upprett igen.

Det är knappast någon lätt genre detta, att balansera mellan humor och allvar, dels hålla sig kvar i rollerna på ett konsekvent sätt, dels inte skämta bort och driva med ämnet och framför allt intervjuob­jekten, som alla går in i situatione­n seriöst.

Ville vara bög

Varje program har en gäst, och alla gästerna i programmet är medvetna, vettiga män, så till den grad att den nästan blir förutsägba­rt. I allmänhet fungerar intervjuer­na bättre ju närmare inpå personliga erfarenhet­er man går.

Exempel på något mer oväntat som sker är i det andra programmet om sexualitet då kritikern Aleksis Salusjärvi säger att han gillar porr, och att han älskar Tom of Finlands värld så mycket att han sörjer att han inte är homosexuel­l.

Det må vara ett svårbalans­erat format som svajar, särskilt som det kan kännas som att Ahlfors och Wingren inte allid är i sina roller i de seriösa intervjuer­na, men som genrehybri­d och experiment är det här onekligen spännande och ofta rätt roligt. Att varje avsnitt är inspelat i ny miljö gör dessutom att produktion­en känns omsorgsful­l och mer påkostad än den i själva verket kanske är.

Det är något komiskt men också ömsint ömkligt över dem båda, hur de talar långt nere i halsen och ser lite hundvalpsl­ikt olyckliga ut. Är det samma slags komik som uppstår när män gör drag som kvinnor?

 ?? FOTO: MALIN HEMMING ??
FOTO: MALIN HEMMING
 ?? FOTO: ALVI PAKARINEN ?? Joanna Wingren och Sonja Ahlfors som talkshowvä­rdarna Steffe och Micke.
FOTO: ALVI PAKARINEN Joanna Wingren och Sonja Ahlfors som talkshowvä­rdarna Steffe och Micke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland