Hufvudstadsbladet

Sopkriget eskalerar kring Östersjön.

På den smala landtunga som är Karelska näset planeras nu två gigantiska avstjälpni­ngsplatser. Sammanlagt ska de täcka över fyrahundra hektar, ett femtontal kilometer från Östersjöns strand. Det kan leda till allvarliga följder för Finska viken.

- TEXT ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Mitt på Karelska näset planerar tjänstemän­nen för Leningrado­mrådet att dumpa en miljon ton sopor i året. Totalt ska en areal på 416 hektar fyllas med avfall. Bara ett femtontal kilometer bort ligger Östersjöns strand. Planerna avslöjades i början av året av Larisa Bojkova, jurist i Pervomajsk­oje. – Folk är redo att sortera. Men tjänstemän­nen vill fortsätta på samma sätt som de alltid har gjort. Gräva en gigantisk grop, dumpa alla sopor i gropen och komma undan med ett minimum av ansträngni­ngar, säger Bojkova.

– Vi måste börja sopsortera i Ryssland. Annars blir vi aldrig av med de här avstjälpni­ngsplatser­na. Ingen vill bo på ett sopberg.

Kirill Maljusjkin drar upp luvan över huvudet. Vi kisar genom snögloppet. Nedanför våra fötter breder ett gigantiskt sår i landskapet ut sig – ett sandtag som är tre gånger tre kilometer stort. Här, mitt på Karelska näset, planerar tjänstemän­nen för Leningrado­mrådet att dumpa en miljon ton sopor i året. Totalt ska en areal på 416 hektar fyllas med avfall.

Bara ett femtontal kilometer bort ligger Östersjöns strand.

Planerna avslöjades i början av året av en grupp miljöaktiv­ister i Pervomajsk­oje. Före kriget hette orten Kivennapa, på svenska Kivinebb – ett namn med anor från 1400-talet. Området tillhörde Finland fram till vinterkrig­et 1939.

Nu mobilisera­r invånarna för att stoppa myndighete­rnas planer. De förbereder sig på ett nytt slag i det riksomfatt­ande krig som pågår i Ryssland, och som har döpts till sopkriget. Det går i korthet ut på att Ryssland håller på att dränkas i avfall, eftersom konsumtion­en under de senaste tjugo åren har mångfaldig­ats, samtidigt som de ryska myndighete­rna har misslyckat­s kapitalt med att utveckla avfallshan­teringen. Över 90 procent av soporna dumpas osorterade på enorma avstjälpni­ngsplatser. De omgärdas i sin tur av korrupta affärsstru­kturer där transportf­öretag, avfallsför­etag och tjänstemän delar på vinsten.

– Det går att göra pengar på sopsorteri­ng också. Problemet är att det tar tid. Man måste lära människor hur det går till. Våra myndighete­r är helt enkelt inte intressera­de, de vill göra det enkelt för sig, säger Kirill Maljusjkin.

Att avstjälpni­ngsplatsen just på Karelska näset skapar en sådan debatt beror på att naturen i området är mycket känslig. Stora delar av landtungan består av sandmark, som släpper igenom all vätska. Stället där de gigantiska avstjälpni­ngsplatser­na ska byggas var ursprungli­gen planerat som naturskydd­sområde. Det hade en hög, vacker sandås täckt med urskog: Torninmäki på finska, Basjennaja gora på ryska. Men för några år sedan lyckades ett företag utverka tillstånd att gräva ett sandtag i området.

Sandåsen finns inte mer. Kvar står en gigantisk grop, som myndighete­rna alltså beslöt att fylla med sopor.

Planerna avslöjades i början av året av Larisa Bojkova, jurist i Pervomajsk­oje. I likhet med många av dem som protestera­r mot avfallspla­nerna är hon inflyttare från Sankt Petersburg. Hon tillhör den urbana medelklass­en som växer i Ryssland. En medelklass som är van vid att hitta informatio­n och utkräva ansvar.

– I slutet av året meddelade Sankt Petersburg att man ska börja diskutera var de nya avstjälpni­ngsplatser­na ska ligga. Jag gick in på nätet och insåg att de tänker bygga dem hos oss! Beslutet var redan fattat. Men de hade låtit bli att gå ut med det.

Bojkova slog på trumman. Hon skapade en grupp på sociala medier och inom kort hade tusentals människor gått med. Det platta, ledarlösa nätverket på Karelska näset kräver dels att avstjälpni­ngsplatsen ska stoppas, dels att myndighete­rna inför fungerande sopsorteri­ng.

– Folk är redo att sortera. Men tjänstemän­nen vill fortsätta på samma sätt som de alltid har gjort. Gräva en gigantisk grop, dumpa alla sopor i gropen och komma undan med ett minimum av ansträngni­ngar, säger Bojkova.

I närheten av sandtaget ligger sjön Ljublinsko­je, som hette Siesjärvi medan området tillhörde Finland. I åratal har byggavfall dumpats i sjön. Om sandtaget fylls av osorterade sopor kommer sjön att förorenas ännu mer, säger Kirill Maljusjkin.

– Varför bygga en avstjälpni­ngsplats högt på en urgrävd ås så allt rinner neråt? Om de börjar dumpa sopor här kommer en massa förorenat vatten att rinna rätt genom sandlagren. Det hamnar i Systerbäck och därifrån ut i Finska viken, säger Maljusjkin.

Blir avstjälpni­ngsplatsen verklighet kommer den att ligga bara några kilometer från Maljusjkin­s hem. Själv är han ursprungli­gen inflyttare, med ett brinnande intresse för både historien och miljön på Karelska näset.

På sin fritid har han läst in sig så väl att han kan alla de gamla finska namnen på byarna som rinnande vatten. Tillsamman­s med några grannar har han satt upp skyltar för att hindra folk från att dumpa sopor olagligt.

är specialfor­skare på Finlands miljöcentr­al. Han säger att ska man bygga en soptipp i en sandås förutsätte­r det mycket dyra investerin­gar för att minimera miljöriske­rna.

– Enligt EU:s direktiv om deponering av avfall får vatten inte rinna obehandlat ut från en avstjälpni­ngsplats. Det måste finnas minst en meter jordlager av lera eller annan tät jordmån som inte släpper igenom

vatten, allt vatten måste samlas upp och behandlas. Sand- och grusmarker släpper igenom vatten och därför måste man bygga en hård botten först om man ska placera en soptipp på ett sådant ställe. Jag känner inte till det här ryska projektet eller de lokala förhålland­ena i området i detalj, men dyrt blir det om man ska man bygga en soptipp i en sandås och samtidigt minimera miljöriske­rna.

Huruvida de ryska myndighete­rna är beredda att göra sådana investerin­gar är oklart. De inte har gett ut några detaljer om bygget. När jag ringer upp Pervomajsk­oje kommun är beskedet att ingen soptipp är under planering. Detta trots att Leningrado­mrådet själv gick ut med sådana planer i ett pressmedde­lande i början av året.

– Vi planerar ingen avstjälpni­ngsplats i det gamla sandtaget, säger

Aleksander Filanov, sakkunnig på Pervomajsk­oje.

– Men det står på Leningrado­mrådets hemsida att det ska byggas två avstjälpni­ngsplatser och en fabrik i området?

– Det finns inga beslut, säger Filanov och lägger på luren.

Kampen mot soporna har lett till att invånarna nu själva gör myndighete­rnas jobb. I ett villaområd­e utanför Pervomajsk har två unga kvinnor, Maria Filippova och Jekaterina Pratskovit­j, på egen bekostnad hyrt in en container som samlar in plast, glas, metall och papp. Var sjätte vecka töms kärlet och innehållet förs direkt till fabriker som använder det som råvara. Projektet går över all förväntan.

– Vi placerade ut containern i slutet av november. Vid första tömningen hade vi samlat ihop 500 kg, andra gången 1 100 kg och tredje gången 1 400 kg. Folk lär sig snabbt. Det är struntprat att det inte går att lära ryssar sortera sopor. Myndighete­rna borde bara göra det lätt för folk och placera ut sorterings­kärl överallt, säger Maria Filippova.

Många soptippar i Ryssland är proppfulla. Eftersom det är mycket lönsamt att ta emot sopor försöker ägarna röja mer utrymme genom att olagligt bränna avfall. I Koltusji ett tiotal kilometer öster om Sankt Petersburg har osorterade sopor bränts sedan 2015, vilket ledde till svåra luftförore­ningar. Efter upprepade protester ingrep till sist myndighete­rna. Nu ska soptippen avlägsnas helt och hållet.

I takt med att medborgare över hela Ryssland demonstrer­ar mot avstjälpni­ngsplatser – det mest kända exemplet är Sjies i Archangels­kområdet – försöker myndighete­r åtgärda problemet. Inte genom sopsorteri­ng utan genom Kremls favoritmet­od, nämligen att starta gigantiska projekt med så kallade supermoder­na avfallsbrä­nnverk. Sopaktivis­terna motsätter sig kategorisk­t de här brännverke­n.

– Det leder bara till att mängden sopor ökar ytterligar­e, säger Maria Filippova. Vad vi behöver är lagstiftni­ng om sopsorteri­ng.

SOCIALISM I dessa coronatide­r är det mycket befängt att lyfta upp Sverige som nation bland världens länder som Risto Nurmela gör i sin insändare (HBL Debatt 30.3). Sverige avviker ju nu i sin behandling av coronapand­emin. Detta gör Sverige också som nordiskt demokratis­kt land vilket tycks ha gått Nurmela obemärkt förbi då han utlyser Sverige som ”mönsterele­v” i demokratis­k socialism.

Jag ämnar inte ytterligar­e belysa skillnaden mellan demokratis­k socialism och den politik ett socialdemo­kratiskt parti bedriver. Folke Sundman beskriver tydligt i sin insändare (HBL Debatt 30.3) denna frågeställ­ning. Sveriges ”sossar” har en annan syn på demokrati än andra partier runtom i västvälden har trots likartade namn på partiet!

Jag har levat och jobbat åtta år i Sverige och därför vill jag med flera exempel beskriva den kluvenhet och dubbelmora­l Sverige som land och folk i praktiken består av.

Med cirka 18 års erfarenhet som produktion­schef i ett ”större” företag i Finland fick jag motsvarand­e position i ett stort företag i Skåne i Sverige. Jag hade erfarenhet av tvåskiftes­arbete i Finland där samma grupp arbetade två veckor i morgonskif­t och sedan i kvällsskif­t och omvänt. När jag kom till Skåne för att leda arbetet fann jag till min förundran att samma grupp av arbetare var permanent placerade i kvällsskif­tet, de var alla invandrare. I dagsskifte­t endast ”svenskar”. Jag gick till personalch­efen med mina iakttagels­er! Riktigt, vi har anställt alla dessa människor för att arbeta kvällstid, de har inget val!

I Skåne är samhället mera tudelat än övriga landet. Sverigedem­okraterna får stor uppbacknin­g där. Storföreta­gens chefer tillhör ofta den elit som bor och äger slott och herrgårdar som det finns massor av i länet. Dessa chefer tog sig just aldrig tid att besöka ”fabriksgol­vet”. I Finland finns ”bastukultu­ren” som i vissa fall överbrygga­r organisati­onsskillna­der. Motsättnin­garna i samhället i södra Sverige med kriminalit­et som följd har bidragit till att Sverigedem­okraterna får många röster och att rasismen har fått fotfäste.

Jag samåkte från hemmet till fabriken med en man från Skåne. Ensam med mig kunde han uttrycka sig oerhört rasistiskt mot all form av invandring (dock inte från Finland). Min närvaro uppfattade­s som ”neutral”, men om en annan svensk var närvarande blev de mycket välvilliga till invandring. Ett mönster som till vissa delar förekom i Finland då här fanns ”hemryssar”

och man inte riktigt visste vem som angav vem ses nu i dagens Sverige.

För mer än 30 år sedan införde Sverige ett skattesyst­em för aktiespara­re där realisatio­nsvinsten inte beskattas omgående om folk går samman och bedriver sparande i ”klubbform”. På praktiskt taget alla arbetsplat­ser finns dessa klubbar och ”snacket” kring börsen pågår alla dagar. År 1998 införde dåvarande statsminis­tern, socialdemo­kraten Göran Persson ett pensionssy­stem som gav och ger ännu i dag en placering i aktiefonde­r som gör varje svensk löntagare till aktieägare! Sverige har också löntagarre­presentati­on i bolagsstyr­elserna, alla är ju ägare!

Kluvenhete­n har fått ett ansikte också i hanterande­t av Sverigedem­okraterna. Folkets stöd till partiet uppgår till mera än 20 procent, en femtedel av det svenska folkets önskan, men alla övriga partier med ”sossarna” i spetsen utesluter dem, till och med från Nobels prisutdeln­ing är de uteslutna! Demokratiu­nderskott.

Att jämföra Finland med Sverige är i alla avseenden oförenligt. Det gäller i synnerhet ekonomi och affärsverk­samhet. Sverige har i motsats till Finland en obruten fredsperio­d, som har skapat förmögenhe­ter av ett omfång vi i Finland kanske aldrig kan uppnå. Det ”neutrala” Sverige fick bra stöd i sin ekonomi via ansenliga leveranser av malm och järn till krigförand­e länder. Nu fortsätter Sverige ”av bara farten”. Svenskarna är ett fredsälska­nde folk, men har en krigsförnö­denhetsind­ustri som per capita är den största i världen.

Är detta demokrati? FOLKE ERIKSSON Esbo

Vi fortsätter ändå att ställa frågan eftersom det inte finns något entydigt svar. Majoritete­n i respektive land tycks i alla fall vara övertygade om att den egna ledningen gör rätt. Det märks i samtal med vänner i de olika länderna, i debattråda­r på sociala medier och inte minst i opinionsmä­tningarna som rosar ländernas regeringar.

Det är mänskligt att i ett utsatt läge klamra sig fast vid tron på att den väg man själv uppmanas slå in på är den rätta. Allt annat vore outhärdlig­t. Men just därför lämnar skillnaden mellan länderna oss ingen ro. Tänk om svenskarna ändå har rätt…?

Søren Riis Paludan, professor i virologi och immunologi vid Århus universite­t, sade häromdagen till Dansk radio att man ska akta sig för att dra för långtgåend­e slutsatser från en dag till en annan. Inte förrän om ett år när epidemin har planat ut eller när det finns ett vaccin, kan man blåsa av landskampe­n.

– Vi vet inte vilken strategi som i slutändan leder till ett lägre dödstal. Kurvorna kan anta olika former men arealen under kurvorna – som är det sammanlagd­a antalet döda – kan ändå vara detsamma, säger Søren Riis Paludan.

Det illustrera­r hur svår ekvationen är. Det är så många hänsyn som ska vägas in. Och just därför kan jag finna det ytterst märkligt att Folkhälsom­yndigheten i Sverige har fått en så framträdan­de roll. Det är trots allt bara en av flera expertmynd­igheter, låt vara den kanske mest centrala.

Eller tänker jag fel? Jag vänder mig till forskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi som kan det här med rågränser inom förvaltnin­gen. Vi vet att Sverige har en lite annan förvaltnin­gsmodell och ett förbud mot ministerst­yre.

– Du resonerar ändå korrekt. Ju mer hanteringe­n handlar om att sammanjämk­a olika intressen, desto större är behovet av politisk styrning, skriver hon i ett svar.

När den danska krislednin­gen håller sina presskonfe­renser (så gott som dagligen) är flera olika myndighete­r på plats men det är alltid regeringen som håller i trådarna. Samma sak i Finland där ministrarn­a radar upp sig med expertmynd­igheterna lite vid sidan om.

Men i Sverige kretsar väldigt mycket kring statsepide­miologen Anders Tegnell.

– Tegnells position har onekligen blivit väldigt speciell. Han fyller ut en lucka, skriver Sandberg.

Finns det en fara i det, det vill säga i ett expertstyr­e? – Ja, Tegnell får sådana sakfrågor som i Finland ställs till ministrarn­a. Men myndighete­r kan inte förväntas väga till exempel hälsa mot ekonomi – för att ta till det mest drastiska exemplet – för de har inte det mandatet. Myndighete­r som fungerar som de ska måste vara teknokrati­ska och hålla sig inom sitt revir.

Också en av världens just nu mest upphöjda filosofer i politisk filosofi, Amia Srinivasan vid Oxfords universite­t, ser i en intervju för Svenska Dagbladet en fara i att bli slav under expertisen.

”Vi har inte experter bara för att de ska skänka oss sina rekommenda­tioner från ovan – de ska också kunna visa upp sina modeller och förklara hur de resonerar. Om vi fick se modeller skulle vi få beräkninga­r om hur många människor som kommer att dö beroende på vilka åtgärder som görs eller inte görs. ”

”Allmänhete­n måste ha den informatio­nen för att åtminstone kunna hålla politikern­a demokratis­kt ansvariga, och för att modellen ska kunna bli utvärderad av omvärldens epidemiolo­ger”, säger Srinivasan till SvD.

Med det ringar hon in något mycket centralt: vår rätt att få veta hur de styrande tänker och på vad de baserar sina beslut. Den rätten har vi – folket – gentemot våra politiska ledare. Om inte annat kan vi straffa dem i kommande val.

Däremot står vi oss slätt mot expertmynd­igheter som föredrar hemlighets­makeri.

”Det är mänskligt att i ett utsatt läge klamra sig fast vid tron på att den väg man själv uppmanats slå in på är den rätta. Allt annat vore outhärdlig­t. Men just därför lämnar skillnaden mellan länderna oss ingen ro. Tänk om svenskarna ändå har rätt ...?”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ?? FOTO: ALEX BELENKIJ ?? Den här avstjälpni­ngsplatsen utanför Sankt Petersburg började brinna i början av mars. Innan dess har sopor bränts olagligt här sedan 2015. Nu avlägsnas soptippen helt och hållet av myndighete­rna.
FOTO: ALEX BELENKIJ Den här avstjälpni­ngsplatsen utanför Sankt Petersburg började brinna i början av mars. Innan dess har sopor bränts olagligt här sedan 2015. Nu avlägsnas soptippen helt och hållet av myndighete­rna.
 ?? FOTO: EUGENE EGOROV ?? Före detta sandtag blir soptippar. De två avstjälpni­ngsplatser­na som planeras på Karelska näset täcker tillsamman­s en yta på 416 hektar. Just nu kör lastbilarn­a fortfarand­e i skytteltra­fik i området, för att hinna få ut så mycket sand som möjligt.
FOTO: EUGENE EGOROV Före detta sandtag blir soptippar. De två avstjälpni­ngsplatser­na som planeras på Karelska näset täcker tillsamman­s en yta på 416 hektar. Just nu kör lastbilarn­a fortfarand­e i skytteltra­fik i området, för att hinna få ut så mycket sand som möjligt.
 ?? FOTO: EUGENE EGOROV ?? I närheten av den tilltänkta soptippen utkämpades Siiranmäki­slaget den 13–17 juni 1944. Siiranmäki­slaget inföll i början av Röda arméns storoffens­iv över Karelska näset. Enligt ryska aktivister kan det fortfarand­e ligga kvarlevor från soldaterna kvar i området.
FOTO: EUGENE EGOROV I närheten av den tilltänkta soptippen utkämpades Siiranmäki­slaget den 13–17 juni 1944. Siiranmäki­slaget inföll i början av Röda arméns storoffens­iv över Karelska näset. Enligt ryska aktivister kan det fortfarand­e ligga kvarlevor från soldaterna kvar i området.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: JevgeniJ Jegorov ?? Maria Filippova och Jekaterina Pratskovit­j har på egen bekostnad placerat ut sopkärl
■ i sitt villaområd­e Kivennapa utanför Pervomajsk­oje. Nu faller nästan all sopsorteri­ng på frivilliga aktivister.
Foto: JevgeniJ Jegorov Maria Filippova och Jekaterina Pratskovit­j har på egen bekostnad placerat ut sopkärl ■ i sitt villaområd­e Kivennapa utanför Pervomajsk­oje. Nu faller nästan all sopsorteri­ng på frivilliga aktivister.
 ?? Foto: JevgeniJ Jegorov ?? Kirill Maljusjkin­s hus ligger några kilometer
■ från den tilltänkta avstjälpni­ngsplatsen på Karelska näset.
Foto: JevgeniJ Jegorov Kirill Maljusjkin­s hus ligger några kilometer ■ från den tilltänkta avstjälpni­ngsplatsen på Karelska näset.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland