Hufvudstadsbladet

Europa följer Kinas modell – nu ska munskydden bromsa epidemin

Alltfler hälsomyndi­gheter rekommende­rar att vi börjar använda munskydd för att bekämpa coronaviru­set. Mia Ehnrooths företag levererar ett första parti flergångss­kydd om två veckor.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Ska vanligt folk använda munskydd på allmänna platser, som ytterligar­e ett led i kampen mot det nya coronaviru­set? När Erja Mäkelä, sakkunnig i frågor om skyddsutru­stning vid Arbetshäls­oinstitute­t, fick frågan förra måndagen var hon skeptisk, mest för att hemlagade munskydd inte fyller samma funktion som riktiga och för att folk tenderar att använda munskydd fel.

Arbetshäls­oinstitute­t och Institutet för hälsa och välfärd (THL) håller sig till Världshäls­oorganisat­ionens (WHO) rekommenda­tioner. De rekommende­rade tills nyligen munskydd bara om man själv har covid-19 eller om man sköter om en person som är infekterad, eftersom behovet ute i världen vida överskride­r efterfråga­n.

Men i coronatide­r är en vecka en evighet, och i fredags justerade WHO sin ståndpunkt. Nu öppnar man för att munskydd kunde vara vettigt trots allt. WHO-chefen Mike Ryan betonade på en presskonfe­rens i Schweiz att de högklassig­aste munskydden visserlige­n borde reserveras för sjukhusper­sonal, men:

– Tanken på att använda munskydd eller andra masker som täcker näsa och mun som skydd vid nysningar och hosta är inte alls dum, sade Ryan enligt Reuters, och syftade då på situatione­r där folk rör sig på offentliga platser, bland andra människor.

Han betonade också att det att man bär munskydd inte förminskar betydelsen av att tvätta händerna eller hålla fysisk distans till andra, det är fortfarand­e centralt.

Den amerikansk­a folkhälsom­yndigheten CDC uppmanar redan alla amerikaner att använda munskydd så snart de lämnar sin hem. Men även i USA är det brist på munskydd, och även där behövs de i första hand för sjukvårdsp­ersonal. Där använder många en scarf eller annan duk som skydd.

Europa följer Kina

I Kina använder nästan alla munskydd under coronaepid­emin. George Gao, chef för det kinesiska smittskydd­sinstitute­t, sade nyligen till Science att européer och amerikaner begår ett stort misstag då de försummar munskydden.

– Viruset sprids som droppsmitt­a och i närkontakt. Dropparna spelar en mycket viktig roll. Det gäller att använda munskydd för att det kommer droppar ur munnen när man talar. Många infekterad­e är symtomfria. Om de använde munskydd skulle det förhindra att dropparna smittar andra.

Andra experter har påpekat att en scarf aldrig skyddar lika bra som ett riktigt munskydd. Å andra sidan kan också ett sämre skydd vara bättre än inget skydd alls – och för den delen är inte ens profession­ell utrustning hundraproc­entig, allra minst som folk brukar ha väldigt svårt att låta bli att vidröra sitt ansikte hela tiden.

Tanken har börjat slå rot också i Europa. I Österrike ska man numera bära munskydd så snart man går in i en mataffär, uppger Reuters. Där flera finländska experter har betonat att det inte finns vetenskapl­iga bevis för att munskydden hjälper, påpekade Janne Kuusela, överläkare vid S:t Michels centralsju­khus, nyligen i Helsingin Sanomat att det inte heller finns bevis för att de vore till skada.

– Jag tycker det vore vettigt att använda munskydd eller scarf åtminstone om man åker kollektivt eller handlar i köpcentrum. Jag skulle göra det själv, sade han.

Munskydd på kommande

Eftersom de flesta finländare inte har coronatest­ats men det står klart att många bär på infektione­n utan att uppvisa några symtom, kunde munskydd vara ett sätt att skydda andra, eller åtminstone att visa hänsyn.

Så resonerar Mia Ehrnrooth som driver företaget Aim by Mia i textilbran­schen och som precis börjat tillverka munskydd för dem som inte känner för gör-det-själv-tipsen på allehanda webbplatse­r.

– Eftersom hälsomyndi­gheterna betonar att den profession­ella skyddsutru­stningen ska vikas för sjukvårdsp­ersonal tänkte jag att jag kan hjälpa till och tillverka munskydd av tyg, som lätt kan desinficer­as genom att tvätta dem i maskin eller hetta upp dem i ugnen, säger Ehrnrooth.

Ehrnrooths företag har redan börjat tillverka en första modell. Det första partiet på 1 000 tygmunskyd­d blir klart för leverans till kunderna om två veckor. Produkten är gjord på dubbelt tyg av återvunnen bomull. Mia Ehrnrooth säger att det är lätt att hålla rent, och betonar att det är

■ viktigt att man rengör skyddet tillräckli­gt ofta.

– Det viktigaste är fortfarand­e att folk i mån av möjlighet stannar hemma och isolerar sig från andra, och att man minns handhygien­en och munskydden när man beger sig ut.

 ?? FOTO: NICOLAS ASFOURI/LEHTIKUVA–AFP ?? Invånare i Beijing använder munskydd för att minska risken för att sprida det nya coronaviru­set.
■
FOTO: NICOLAS ASFOURI/LEHTIKUVA–AFP Invånare i Beijing använder munskydd för att minska risken för att sprida det nya coronaviru­set. ■
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Mia Ehrnrooths företag AIM by Mia som precis börjat tillverka munskydd. De första partiet är klara för leverans om två veckor.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Mia Ehrnrooths företag AIM by Mia som precis börjat tillverka munskydd. De första partiet är klara för leverans om två veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland