Hufvudstadsbladet

THL-direktör vill omvärdera coronastra­tegin

Enligt THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta skulle den sydkoreans­ka strategin minska de ekonomiska förlustern­a och möjliggöra en större rörelsefri­het i samhället, skriver Helsingin Sanomat.

- SPT

Finlands strategi för att bromsa coronaviru­set har hittills gått ut på att begränsa närkontakt­er och skydda samhällets riskgruppe­r samtidigt som man värnar om sjukhusens kapacitet att vårda dem som

■ har drabbats av sjukdomen covid-19. Strategins avigsida är att det kan kräva en mycket lång tid av undantagsf­örhållande­n som i sin tur knäcker samhällets ekonomi.

– Finland håller på att stegvis ändra kurs. Nu försöker man kväva viruset och inte enbart bromsa epidemin, säger forskaren Liina-Kaisa Tynkkynen vid Tammerfors universite­t i en intervju för Helsingin Sanomat.

I praktiken innebär kursändrin­gen bland annat att man nu satsar på en ökad testning av antikroppa­r mot coronaviru­set.

– De verkar vara så att viruset inte har spritts hos oss med en så förfärlig kraft. Då måste vi också kunna omvärdera strategins tyngdpunkt, säger THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta till HS.

Tervahauta vill nu gå in för en så kallad hybridstra­tegi där begränsnin­garna av rörelsefri­heten luckras upp stegvis samtidigt som man bromsar spridninge­n av viruset genom omfattande testningar, snabba spårningar av smittkedjo­r och en effektiv isolering av dem som har utsatts för coronaviru­set.

Den modell som Tervahauta förordar har använts framgångsr­ikt av Sydkorea och Singapore där man har lyckats stoppa spridninge­n av viruset samtidigt som ekonomins hjul inte har stannat.

– Vi har inte möjlighet att upprätthål­la den nuvarande situatione­n alltför många månader. En hybridmode­ll vore ett positivt alternativ, säger Tervahauta.

 ?? MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta vill satsa på den sydkoreans­ka strategin för att bromsa coronaepid­emin. FOTO:
MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA THL:s generaldir­ektör Markku Tervahauta vill satsa på den sydkoreans­ka strategin för att bromsa coronaepid­emin. FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland