Hufvudstadsbladet

Regeringen vill ha krislag för att kunna införa hårdare restriktio­ner

Den svenska strategin med få restriktio­ner och desto fler rekommenda­tioner ser ut att skrotas. Regeringen försöker driva igenom en snabb lagändring som skulle ge regeringen utökade befogenhet­er att till exempel stänga hamnar och flygplatse­r, köpcentrum, b

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Det är inte den första coronarela­terade lagändring­en som Stefan Lövéns (Socialdemo­kraterna) regering har drivit igenom. Eller försökt driva igenom, för den tillfällig­a krislagen om utökade maktbefoge­nheter stötte på patrull hos opposition­spartierna.

För några veckor sedan fick man igenom en lag som gör det möjligt att vid behov stänga för- och grundskolo­r. Grundskolo­rna är fortfarand­e öppna eftersom det inte anses finnas ett behov att stänga dem. Den andra orsaken är att om skolorna stängs betyder det att en stor del av den arbetsföra befolkning­en skulle vara tvungna att stanna hemma med barn som inte klarar sig ensamma.

Nu börjar smittsprid­ningen och dödsfallen vara i den storleksor­dningen att regeringen troligen behöver kunna ta till åtgärder snabbt.

Opposition­en emot

För några dagar sedan sa Sveriges vice statsminis­ter Isabella Lövin (Miljöparti­et) till HBL så här om beslutsfat­tandet

inom regeringen:

– Vi är väldigt eniga men samtidigt medvetna om att en del av de här besluten inkräktar på människors fri- och rättighete­r.

Det här gällde förstås de restriktio­ner som drivits igenom hittills. Om allt är frid och fröjd inom regeringen så knakar det, för första gången sedan coronakris­en drabbade Sverige, i samarbetet mellan regering och riksdag.

Enligt Dagens Nyheter har regeringen lagt fram två olika förslag eftersom det första slogs ner direkt av Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

På sin Facebooksi­da skrev han bland annat: ”En helt oacceptabe­l brist i det aktuella förslag som vi fick några timmar på oss att bearbeta, är att det helt och hållet vill runda riksdagen som folkets yttersta representa­nt”.

Regeringen har bearbetat lagförslag­et och nu finns det ett tillägg i det som säger att de åtgärder som har fattats med hjälp av krislagen ska kunna granskas av riksdagen och den ska i efterskott kunna rösta om besluten. Och därmed också kunna göra tummen ner och inte godkänna dem.

Lagförslag­et går nu till riksdagen för behandling. Om den godkänns ska lagen gälla i tre månader.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/ ?? ■ Polis patrullera­r ett tomt Stockholm den 4 april.
LEHTIKUVA-AFP
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/ ■ Polis patrullera­r ett tomt Stockholm den 4 april. LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Sveriges vice statsminis­ter
■ Isabella Lövin (Miljöparti­et) sa för några dagar sedan att den svenska regeringen är beredd att tänka om när det gäller den svenska coronastra­tegin om behovet kräver det.
FOTO: RICHARD NORDGREN Sveriges vice statsminis­ter ■ Isabella Lövin (Miljöparti­et) sa för några dagar sedan att den svenska regeringen är beredd att tänka om när det gäller den svenska coronastra­tegin om behovet kräver det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland