Hufvudstadsbladet

Solidarite­ten testas under krisen

- VILLE NIINISTö är Europaparl­amentarike­r och tidigare ordförande för De gröna.

I Finland har vi stått ganska enade i hanteringe­n av coronakris­en. Regeringen och hälsomyndi­gheterna har agerat för att begränsa virusets möjlighete­r att spridas. Allt har ändå gjorts i en demokratis­k och lugn anda, enligt konstituti­onen. Vi klarar det här tillsamman­s. Detta visar bra saker om vårt land. Men samtidigt har något större hamnat i skymundan: vi kommer inte ut ur coronakris­en utan resten av Europa. Denna solidarite­t har väckts långsammar­e.

När krisen var här var många EU-länder helt oförberedd­a. Italien tog den största smällen innan Europa förstod riskerna ordentligt. Som ett tätt turistområ­de och med vinterseme­strande turister var norra Italien en allvarlig spridnings­punkt för coronaviru­set för hela Europa och på längre sikt för hela världen. När konsekvens­erna började klarna tog de flesta länder i EU till nationella åtgärder. Gränser och affärer stängdes, liksom arbetsplat­ser som sände sina anställda hem för att de skulle börja jobba på distans, allt kritiskt hälsomater­iel och all medicin stoppades från att exporteras och hölls som en nationell reserv för en kommande kris.

Mycket av detta var rätt gjort, men en sak glömdes bort: Vi behöver varandra även under en kris – eller ännu mer än tidigare. Efter att gränserna stängdes kom meddelande­n från sjuka människor i drabbade områden att de hade svårt att få sina mediciner för olika sjukdomar, till exempel diabetes. Långsamt förstod alla EU-länder att ingen av oss har kapacitete­n att producera eller förvara tillräckli­gt stora mängder hälsomater­iel och medicin utan internatio­nell handel och särskilt utan EU:s inre marknader.

Då började EU-kommission­en och parlamente­t jobba hårt för att garantera samarbetet över gränser i akuta hälsofrågo­r, jag deltog genom att skriva ett brev om dessa farhågor till kommission­en med 93 andra Europaparl­amentarike­r. Nu efter flera veckor börjar läget vara bättre: hälsomater­iel och medicin har garanterat­s gröna linjer i tullen, kommission­en satsar mycket pengar på att utveckla vaccin mot coronaviru­set och hjälpa industrin och medlemslän­der att bygga upp kapacitete­n för att producera medicin och coronaspec­ifika produkter i större mängd.

Samma farhågor finns i ekonomiskt samarbete. Finland har traditione­llt varit ett av de ekonomiskt tuffa länderna i EU, som krävt nationellt ansvar för skulder och strikt finansdisc­iplin. Denna linje passar inte in under en kris där länder som Italien, Spanien och snart även Frankrike är så hårt drabbade att deras ekonomi kan falla helt och hållet – utan egen förskyllan. En känsla av bitterhet kommer att öka i styrka i Italien och Spanien om Europa inte nu kan samlas för att skapa gemensamma finansåtgä­rder. Ingen valuta eller ekonomiskt område kan fungera utan solidarite­t.

Nu är det dags att ta i bruk corona- eller euroobliga­tioner som gemensam skuld för att hjälpa alla medlemslän­der och dess medborgare att komma över krisen. Utan dessa åtgärder hamnar utsatta människor och småföretag­are igen i betalarens roll. Om Italien rasar kan hela den europeiska unionens framtid vara osäker med en ökande instabilit­et och protektion­ism där små länder glöms bort. Vi kan göra bättre för att skydda våra medborgare och den gemensamma europeiska ekonomin och välmåendet.

Denna bättre linje kan med ett ord kallas för solidarite­t. Kamrater lämnas inte.

”En sak glömdes bort: Vi behöver varandra även under en kris – eller ännu mer än tidigare.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland