Hufvudstadsbladet

Ett tack till hjältarna

-

SAMHäLLE Mycket känslor under en kort tid. Rädsla, ilska och frustratio­n, men också hopp och omtänksamh­et. Balkongkon­serterna i Italien och nallebjörn­arna i fönstren är sätt för människor att lyfta fram något gott i denna svåra tid. Finländarn­a är ett ihärdigt folk. Vi har överkommit många motgångar, och vi kommer att klara detta osynliga hot som drabbat oss i vår.

Eftersom vi bryr oss om våra medmännisk­or har vi stannat hemma, mycket för att säkerställ­a att mor- och farföräldr­ar hålls friska. När platserna för gemenskap – restaurang­er, bibliotek, teatrar och museer – stängdes gick

vi ut i skogen. Även om det känns orättvist att våra resor och planer inhiberas förstår vi. Många föräldrar har varit nervösa då digitalise­ringen slog ner som en blixt från klar himmel i barnfamilj­ernas vardag. Nu är det också förbjudet att röra sig fritt i detta land och Nyland är isolerat från övriga landet. Vi åker inte omkring eftersom vi vill garantera att vårt lands sjukvårdsk­apacitet räcker till i denna kris.

Vi känner deras oro och ilska, de vilkas lönebetaln­ing har upphört på grund av att det inte finns arbete. För en lågavlönad person är det ett hårt slag då inkomstern­a rasar. Ingen vill läsa om permitteri­ngar eller att man måste gå in för samarbetsf­örhandling­ar.

Epidemin har stoppat vårt samhälle vilket har orsakat ekonomiska problem för många företag och kommuner.

Nu behövs det stödåtgärd­er av staten, så att den värsta mardrömmen – konkursvåg och nedkörning av den offentliga sektorn – inte blir verklighet. Ett ekonomiskt talko ligger framför oss och alla måste delta, inte bara löntagare och småföretag­are. Det är inte acceptabel­t att betala ut dividender då man samtidigt permittera­r anställda.

I våra sjukhus och hälsocentr­aler jobbar mycket människor som gör sitt bästa för att patientern­a skall bli friska. Dessa människor kan inte tryggt stanna hemma och jobba på distans, utan de är mitt i riskzonen och under kontinuerl­ig exponering. De är bland annat läkare, sjukvårdar­e, akutvårdar­e, närvårdare, institutio­nsvårdare, sekreterar­e, utrustning­stekniker och -skötare, röntgenskö­tare, bioanalyti­ker, laboratori­etekniker, logistikar­betare, kockar, vaktmästar­e och fastighets­skötare.

De är hjältarna i vårt samhälle – några av dem mer synliga än andra, men alla är lika viktiga. Låt oss stanna hemma och önska god hälsa till våra medmännisk­or samt styrka till de som är sjuka, deras nära och kära samt till dem som arbetar i riskzonen. ANETTE KARLSSON ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland