Hufvudstadsbladet

Kapitalism­en är inget evighetssy­stem

-

SOCIALISM Med anledning av bland annat Fredrik Soncks (HBL 14.3), Folke Sundmans (HBL 19.3), Erkki Tuomiojas (HBL 25.3), Tapio Kuosmas (HBL 30.3) med fleras inlägg om socialism några korta mera allmänna synpunkter.

I sin rapport till 19:e nationella partikongr­essen 2019 gav Kinas president Xi Jinping ett långt tal om den kinesiska socialisme­n. Den baseras på Konfucius lära om det harmoniska samhället, på marxism-leninismen, på Mao Zedongs tankar, på Deng Xiaopings teori och socialism med kinesiska särdrag. Också socialisme­n i Kuba och Vietnam har sina särdrag.

Under människans existens har samhället genomgått många utveckling­sformer, bland annat ursamhälle, slavsamhäl­le, feodalism, kapitalism, socialism ... Den nu dominerand­e kapitalism­en, med inbyggda oförenliga motsättnin­gar och utan en bakomligga­nde teori, är väl inget evighetssy­stem och vad som eventuellt kommer efter vet vi inte.

Grundvalen för marxismenl­eninismens byggnad är dess filosofilä­ra – den dialektisk­a och historiska materialis­men. Den enda vetenskapl­iga samhällste­orifilosof­in. En allmängilt­ig utveckling­steorilära för natur och samhälle.

På 1970-talet fördes i HBL en livlig diskussion om marxismen, materialis­men, fysikens generella entropisat­s med mera och som en generell filosofi också för darwinisme­n. BRUNO BäRS Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland