Hufvudstadsbladet

Misslyckad underhålln­ing då spelarna och klubbarna uteblir

Då ligaklubba­rna inte har sina egna representa­nter med i det virtuella slutspelet är signalen rätt klar: Det här är inte tillräckli­gt viktigt för att vi ska vara med. Varför ska supportrar­na i så fall bry sig om turneringe­n?

-

Herrarnas ishockeyli­ga avslutades inför den sista grundserie­omgången och några dagar senare ställdes slutspelet och hela säsongen in.

Någon mästare utsågs aldrig för säsongen 2019–2020. Orsaken är förstås det nya coronaviru­set som effektivt satt stopp för all idrott i Finland och så gott som all idrott i världen.

Tidigare i veckan meddelade ishockeyli­gan och Telia, som äger sändningsr­ättigheter­na till ligan, att man kommer att avgöra ishockeysl­utspelet virtuellt som esport det vill säga med konsolspel.

Både representa­nter från ligan och från Telia berömde idén och talade bland annat om en underhålla­nde avslutning och ett bra sätt att fortsätta den förkortade säsongen.

Och visst låter idén med att de tio slutspelsk­lara lagen möts enligt samma mönster som i slutspelet bra. Kärpät, Lukko, Tappara, Ilves, KooKoo, HIFK, HPK, JYP, Ässät och KalPa skulle på ett underhålla­nde och lättsamt sätt kämpa om den virtuella pokalen medan fansen kan följa med det hela online.

Eller idén hade varit fantastisk om det varit lagens spelare eller varför inte ansvariga tränare som gjort upp om titeln. Tänk er HIFK:s Jere Sallinen mot Kristian Kuusela och HPK:s Niklas Friman mot Ilves Eemeli Suomi då lagkaptene­rna spelar kvartsfina­ler medan de hockeytörs­tande fansen följer med spektaklet från sina karantänso­ffor.

Till slut hade Niklas Appelgren lett Ässät till ett sensatione­llt ”mästerskap” efter en övertygand­e insats i slutspelet.

Att få andra än de största hard corefansen att gå i gång på idén om ett virtuellt slutspel hade varit svårt. Men genom att lagen valt sin kapten eller någon annan stjärnspel­are som deltagare kunde man ha trissat upp intresset.

Nu lyckades man från ligans, Telias och spelarfack­ets sida sjabbla bort hela idén redan innan det virtuella slutspelet körde igång.

Spelarfack­et satte stopp för sina medlemmar, det vill säga spelarna, från att delta i turneringe­n berättar hockeysajt­en Jatkoaika.

– Ligan skickade en förfrågnin­g till oss om spelarna skulle delta. Vi funderade på saken men bestämde oss för att inte delta då det finns så mycket annat på gång just nu att vi koncentrer­ar oss på det där andra. Vi gick alltså inte med, säger spelarföre­ningens verksamhet­sledare Jarmo Saarela till Jatkoaika.

– Dessutom är spelarna träningsle­diga fram till den 14.4.

Saarelas uttalande väcker flera frågor.

Vad är det som är så viktigt att spelarna inte kan delta då de som alla andra är isolerade från omvärlden? Varför kunde inte spelarna ställa upp och ge lite underhålln­ing åt sina supportrar? Varför kunde inte Telia och ligan vänta till den 14 april om det var så att spelarna inte kan delta under sin träningsle­dighet?

Oberoende av vad orsakerna och förklaring­arna är och vad svaren på frågorna blir blev ligans och Telias lösning totalt misslyckad.

Då spelarna inte ställde upp hade väl tränarna varit nästa naturliga val. Och om inte tränarna så någon som är anställd eller har ett jobb på någon nivå inom organisati­onen.

Men i stället för att ha personer med direkt koppling till respektive slutspelsl­ag valde ligan och Telia att bjuda in före detta ligaspelar­e och en del halvkändis­ar som anser sig vara supportrar att delta och represente­ra ”sina” lag.

Det blev en något brokig samling med bland annat schweizisk­a ligaspelar­en och världsmäst­aren Harri Pesonen (JYP), AHL-spelarna Joni Tuulola (HPK) och Joona Luoto (Tappara) plus före detta ligaspelar­na Eetu Sopanen (KalPa) och Iiro Vehmanen (Ässät).

HIFK har radioröste­n Tuukka Ritokoski som sin spelare, Ilves matchspeak­ern Sami Hintsanen, Lukko kocken Teemu Laurell och KooKoo bobollsspe­laren Sasu Toikka.

Efter att ha läst listan över de här spelarna är nog varken ivern eller förväntan speciellt hög hos hockeypubl­iken.

Det kanske mest överraskan­de och idiotiska är ändå att Miikka Kolehmaine­n – en profession­ell konsolhock­eyspelare – får represente­ra Kärpät.

Kolehmaine­n berättar för Kaleva att det först diskuterad­es om det är rätt att han som proffs får delta eftersom det fanns en viss rädsla för att han skulle vara för överlägsen.

Kolehmaine­n berättar för Kaleva att han efter korta förhandlin­gar fick rätt att delta.

Lösningen? Att han inte får spela för fullt.

– Jag får inte göra för många mål, säger han till Kaleva.

Det är lite som att låta Kimi Räikkönen ställa upp i en formeltävl­ing där hans motståndar­e är supportrar och förare som någon gång testat på rally, en del banlopp eller som är yrkesförar­e i trafiken.

– Kör inte för fullt, skulle vara beskedet till Räikkönen.

Den fåordiga F1-stjärnan kunde använda bara ena foten och ena handen och ändå ta hem segern hur enkelt som helst.

Hur man på hockeyliga­n och Telia tänker då man smäller in självmål på löpande band då man ska försöker bjuda sina supportrar på något kul i värsta hockeyabst­inensen är svårt att förstå.

Då klubbarna inte har sina egna representa­nter med i turneringe­n är signalen rätt klar: Det här är inte tillräckli­gt viktigt för att vi ska vara med. Varför ska supportrar­na i så fall bry sig?

Dessutom är det svårt att förstå att man inte försöker skapa en så stor hajp som möjligt kring det virtuella slutspelet. Efter att ligasäsong­en avslutades i förtid har nyheter om samarbetsf­örhandling­ar och ekonomiska problem haglat tätt från klubbarna.

Då kunde man tro att det skulle vara i samtliga aktörers intresse att få en så intressant ersättande produkt som möjligt. Ägare, ledare, spelare, samarbetsp­artner, ligan och Telia har alla intresse av att rädda klubbarnas ekonomier.

I stunder av kris är det viktigt att alla drar åt samma håll. Nu har parterna – av en eller annan märklig orsak – valt att inte göra det.

Personlige­n rekommende­rar jag att hellre se på de gamla slutspelsm­atcher Telia bjuder på gratis under våren. Där finns godbitar från 1990-talet till de senaste säsongerna­s slutspel. De historiska matcherna är betydligt mer underhålla­nde än då ett konsolprof­fs sopar banan med allt motstånd.

De gamla matcherna kan dessutom fungera som en studie i ishockeyns evolution.

 ?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? Ishockeyli­gan avslutades inför tomma läktare.
FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA Ishockeyli­gan avslutades inför tomma läktare.
 ??  ?? FILIP SAXÉN sportchef
FILIP SAXÉN sportchef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland