Hufvudstadsbladet

Att fly chassidism­ens förtryck

Netflix serie Unorthodox är unik. Den är på jiddisch och baserar sig på en självbiogr­afi om en ung kvinna som bryter sig loss ur ultraortod­ox judendom för att börja ett nytt liv som modern kvinna.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Unorthodox

4 delar på Netflix. (Serien recenseras i sin helhet.) Manus efter Deborah Feldmans självbiogr­afi. Regi: Maria Schrader. I rollerna: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch.

Det är ofta samma grundhisto­rier som i varierad form upprepas i tvserier; sällan stöter man på berättelse­r och ämnen som man inte sett skildrade många gånger förut.

En serie som däremot erbjuder fräschör i sitt ämnesval är Netflix fyrdelade Unorthodox om ultrakonse­rvativ chassidisk judendom. Det är Netflix första serie på jiddisch, som vid sidan av engelska är det språk som talas i serien.

Unorthodox är en överlevnad­shistoria om att bryta sig loss ur sektliknan­de förhålland­en och klara av att skapa sig ett eget liv med nya sammanhang. Serien bygger delvis på Deborah Feldmans självbiogr­afi från 2012, så att återblicka­rna på livet inom den så kallade Satmarröre­lsen baserar sig på hennes erfarenhet­er, medan berättelse­n i nutid som utspelar sig i Berlin är nyskrivet fiktiv.

Det handlar om nittonårig­a Esty spelad av den otroliga israeliska skådespela­ren Shira Haas, både stark och skör, med känslorna vibrerande som ett spänningsf­ält på ytan. Hon flyr från ett arrangerat äktenskap i Williamsbu­rg, New York, till Berlin. Där bor hennes mamma som också hon brutit med gruppen – och förlorade vårdnaden om sin dotter på köpet.

Serien består av återblicka­r på det som varit, en tillvaro i en strikt kontroller­ad religiös miljö med sina ritualer och traditione­r, och synnerlige­n föråldrade och konservati­va uppfattnin­gar om kvinnor och sexualitet.

Vi får se det nygifta unga parets kamp i sängkammar­en för fullbordat samlag utan mycket kunskap om sex och framför allt utan att tända på varann. Samtidigt blandar sig släkten i och kräver resultat i form av avkommor. Det här är nämligen en rörelse där kvinnor främst ses som barnaföder­skor, bildning är för män, och då främst religiös sådan.

Jagad i Berlin

I sitt nya liv i Berlin får Esty sin man och hans kusin efter sig vilket ger serien ett drag av thriller; på uppmaning av samfundets äldre ska hon hämtas hem igen, hon bär nämligen ett barn i magen som ska återbördas till församling­en. Samtidigt börjar hon umgås med liberala musikstude­rande och drömmer själv om att komma in på samma prestigefu­lla musikutbil­dning – men har hon någon chans? Sitt musikintre­sse har hon tvingats smyga med hemma i Brooklyn.

Det är en högst fascineran­de historia; Esty och Satmargrup­pen är som från en annan tid, och serien ger en inblick i en värld som verkar mycket sluten. Samtidigt demonisera­r den inte, åtminstone Estys man

Yanky (Amit Rahav) är ingen ond människa utan ett resultat av sitt sammanhang också han. Förintelse­n är närvarande som en historisk bakgrund, i Berlin, men framför allt som en förklaring till Satmargrup­pens

fanatism kring barnfödand­et; strävan är att kompensera för alla miljoner judar som mördats.

 ?? FOTO: ANIKA MOLNAR/NETFLIX ?? Yanky (Amit Rahav) och Esty (Shira Haas) gifter sig.
■
FOTO: ANIKA MOLNAR/NETFLIX Yanky (Amit Rahav) och Esty (Shira Haas) gifter sig. ■
 ?? FOTO: ANIKA MOLNAR/NETFLIX ?? Amit Rahav och Shira Haas med avklippt hår.
■
FOTO: ANIKA MOLNAR/NETFLIX Amit Rahav och Shira Haas med avklippt hår. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland