Hufvudstadsbladet

För fansen är det Eurovision året om

Eurovision Diaries är en dokumentär filmad av Eurovision­sfansen själva. Den ringar in vad Eurovision handlar om, och visar hur tävlingen för många är ett intresse som blivit till en livsstil. DOKUMENTÄR

- MALIN SLOTTE

Eurovision Diaries – Eurovision­sdagböcker

Yle Arenan 6.4, Yle TV1 måndag 13.4 kl. 20.45, lördag kl. 23.45 och söndag kl. 13.40. Regi: Pia Asikainen. Berättare: Krista Siegfrids. Finsk och engelsk textning.

Vad passar väl bättre i dessa tider då Eurovision­en är inställd för första gången på 65 år än att ge publiken andra program om ämnet. Pia Asikainens Eurovision Diaries – Viisupäivä­kirjat är ändå inget surrogat för det som inte blev av, utan en dokumentär som planerats länge.

Den lyfter fram hardcorefa­nsen av detta evenemang, de som lever, andas och älskar Eurovision och vars liv i hög grad kretsar kring denna tävling. För dessa är Eurovision­en en gemenskap och ett sammanhang, och en trygg zon med högt i tak där alla får vara sig själva. Det finns föreningar och klubbar som samlar fansen, därtill ordnas evenemang och sammankoms­ter året om där människor från hela världen sammanstrå­lar i Eurovision­ens tecken.

Dokumentär­en bygger på material där fans från hela världen filmat sig själva då de pratar om vad Eurovision betyder för dem, filmat då de är med på olika evenemang – eller helt enkelt bara tittar på Eurovision­en på tv hemma.

Enbart det här hade svårligen format sig till någon berättelse som hållit för en heltimmesd­okumentär, men dokumentär­en får till en struktur och dramaturgi då den återger kulminatio­nen av fjolårets Eurovision i Tel Aviv, dit många är på väg, vissa med ambivalent­a känslor av politiska skäl.

För den som var i Tel Aviv, eller såg tävlingen på tv, är dokumentär­en ett sätt att återupplev­a fjolårets evenemang. Krista Siegfrids, som är dokumentär­ens berättarrö­st, rycker på plats i Tel Aviv in som reporter som sticker mikrofonen under näsan på folk där hon rör sig. Det blir besök på beachen och på orangea mattan inför invigninge­n, och inte minst på presscentr­et intill arenan där artisterna från i fjol flimrar förbi: Finlands Darude och Sebastian Rejman, Sveriges John Lundvik som så snöpligt fick se sig slagen på mållinjen av Nederlände­rnas Duncan Laurence. Dokumentär­en fångar den intensitet och energi som präglar evenemange­t. Fansen fungerar inte sällan också som journalist­er som rapportera­r om vad som händer på plats för olika fanmedier.

En unik gemenskap

Dokumentär­en lyfter fram Eurovision­en

som en unik upplevelse som hela Europa och även en bit av resten av världen delar. Den visar också att fansen inte bara är aningslösa festare, utan också ser de politiska aspekterna av tävlingen. Men framför allt samlas man för att heja på sitt lands bidrag, utan unken aggressiv grobianism. Vi får se den nervkittla­nde spänningen då resultatet meddelas, och fansen in i det längsta hoppas att det egna landet ska gå vidare i tävlingen.

Det är ett fint porträtt av dem som älskar den här tävlingen och bidrar till att göra den till den folkfest den blivit. Den visar också att Eurovision är en livsstil och ett intresse man kan ägna sig åt året om, inte bara under en vecka i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland