Hufvudstadsbladet

Kolbert: Förstörels­en drabbar allt levande

Under de senaste 500 miljoner åren har jorden drabbats av fem massutdöen­den. I Det sjätte utdöendet visar Elizabeth Kolbert att det senaste orsakas av människan. Vi förändrar planetens fundament – vilket är ett hot även mot vår egen art.

- HBL-ELIN SWEDENMARK/TT

Den gyllene grodan var en vanlig syn i Panama – tills den plötsligt försvann. Såväl befolkning som forskare noterade också att flera andra grodarter i regnskogen inte syntes till. När de första rapportern­a om kraschade grodpopula­tioner kom för ett par decennier sedan var många forskare skeptiska – amfibierna hör trots allt till jordens överlevare.

Vissa såg det som ett tecken på ett sjätte massutdöen­de, vilket gjorde vetenskaps­journalist­en Elizabeth Kolbert intressera­d. Hon bestämde sig för att resa till Panama för att undersöka groddöden själv.

– Jag hade länge skrivit om miljöfrågo­r så jag kände till den biologiska mångfalden­s kris. Men liksom de flesta kände jag inte till dess vidd. Vi har bara en vag bild av vad som nu pågår, för vi lever i miljöer som har förvandlat­s till städer och jordbruksm­arker – vi är vana vid de tomma landskapen. Det är en del av problemet, säger hon.

Plötsligt och globalt

Under fem år reste Kolbert planeten runt för att skildra hoten mot jordens biologiska mångfald. Många djurgruppe­r är illa ute: det uppskattas att bland annat en tredjedel av alla revbildand­e koraller, en tredjedel av alla sötvattens­mollusker, en fjärdedel av alla däggdjur och en sjättedel av alla fåglar är på väg att utplånas.

– Människor förändrar jorden på ett geologiskt plan. Och när jag började skriva boken Det sjätte utdöendet såg jag att klimatkris­en bara är ett av en rad sätt som vi gör det på. Det är ganska chockerand­e att inse.

Andra orsaker är bland annat försurning av haven, invasiva arter som breder ut sig när vi oavsiktlig­t flyttar djur och växter mellan kontinente­rna och förorening­ar. För första gången ligger människor bakom utdöendet.

Kolbert förklarar massutdöen­dets historia: före 1700-talet förstod forskarna inte ens att arter hade försvunnit. Så småningom började man upptäcka spåren av utdöda djur. Vetenskape­n har också försökt hitta en enhetlig teori bakom alla massutdöen­den, utan att lyckas.

– Men det gemensamma är att något händer, något som är plötsligt och av global magnitud, och som får flera långtgåend­e effekter.

90 procent dog

Det största utdöendet skedde för omkring 252 miljoner år sedan, i slutet av perioden perm, då våldsamma klimatförä­ndringar tog död på över 90 procent av jordens alla arter. Det senaste utdöendet var för 66 miljoner år sedan då en asteroid krockade med jorden och orsakade ett enormt stoftmoln som ledde till att ungefär 75 procent av alla arter dog ut – bland annat dinosaurie­rna.

Men parallelle­rna med utdöendet under perm är särskilt skrämmande, tycker Kolbert – eftersom det orsakades av ett enormt utsläpp av koldioxid, från vulkanisk aktivitet i Sibirien.

– Det blev en tydlig klimatuppv­ärmning och försurning av haven som pågick under en lång period, kanske 20 000 till 100 000 år.

Den takt i vilken vi förändrar jorden nu är betydligt snabbare, understryk­er hon.

Koncentrat­ionen av koldioxid i luften i dag är högre än vid någon annan tidpunkt de senaste 800 000 åren – sannolikt högre än miljoner år tillbaka, menar hon.

Och när vi nu förändrar klimatet kan vi inte längre emigrera.

– Det finns nästan åtta miljarder människor i världen. Så om havsnivåer­na stiger, om det i delar av världen inte går att odla något längre så kommer vi att skapa enorma sociala och politiska problem, och humanitära kriser.

En värld full av sår

Arbetet med boken var en kluven upplevelse för Elizabeth Kolbert. Hon fascinerad­es av naturens magi, men blev också allt mer deprimerad.

– Den amerikansk­e filosofen Aldo Leopold skrev: ”priset för en ekologisk utbildning är att du därefter lever i en värld full av sår.” Sådant som verkar helt normalt för oss är förödande för andra arter, och nu uppfattar jag den förstörels­en, som vi inte nödvändigt­vis ser, men som drabbar allt annat levande, säger Elizabeth Kolbert.

Människors konsumtion ligger bakom utveckling­en och Kolbert menar att vi måste förändra vårt sätt att leva – radikalt.

 ?? TT-VOLANTE
FOTO: DARRYL DYCK/AP PHOTO
FOTO: ?? ”Koldioxide­n vi har släppt ut de senaste 100 åren orsakar en större förändring än under miljoner år. Förändring­arna är dramatiska, och snabba. Och hastighete­n spelar roll: om du är en organism måste du antingen flytta eller utvecklas på grund av det här”, säger journalist­en Elizabeth Kolbert.
TT-VOLANTE FOTO: DARRYL DYCK/AP PHOTO FOTO: ”Koldioxide­n vi har släppt ut de senaste 100 åren orsakar en större förändring än under miljoner år. Förändring­arna är dramatiska, och snabba. Och hastighete­n spelar roll: om du är en organism måste du antingen flytta eller utvecklas på grund av det här”, säger journalist­en Elizabeth Kolbert.
 ?? FOTO: ROLAND JOHANSSON/TT ?? Sumatranos­hörningen blev ett av Elizabeth Kolberts favoritdju­r – men bara ett 90-tal individer finns kvar i det vilda, plus 10 i fångenskap.
FOTO: ROLAND JOHANSSON/TT Sumatranos­hörningen blev ett av Elizabeth Kolberts favoritdju­r – men bara ett 90-tal individer finns kvar i det vilda, plus 10 i fångenskap.
 ??  ?? Den gyllene grodan i Panama tillhör de djur som har försvunnit i det vilda – men forskare lyckades rädda ett antal exemplar som man nu försöker att bevara.
Den gyllene grodan i Panama tillhör de djur som har försvunnit i det vilda – men forskare lyckades rädda ett antal exemplar som man nu försöker att bevara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland