Hufvudstadsbladet

Gediget om tiden då Sverige formades

Dick Harrison stod själv för medeltidsd­elen i åttabandsv­erket Sveriges historia. Samma forsknings­insats ligger nu bakom hans senaste verk Sveriges medeltid, där fokus ligger på hur bygdernas maktstrukt­urer småningom sammanfoga­des till det som nu utgör nat

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Dick Harrison

Sveriges medeltid Historiska Media 2020 455 sidor

För omkring tio år sedan utkom det senaste, och möjligen sista i sitt slag, stora historieve­rket om Sveriges historia. Huvudredak­tör för det flertusens­idiga åttabandsv­erket var Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universite­t. Harrison är en imponerand­e flitig skribent, och följer de bästa humanistis­ka traditione­rna då han inte bara forskar utan i hög grad också skriver för den historiein­tresserade allmänhete­n.

Att göra historien tillgängli­g har alltid varit viktigt för förståelse­n av vår egen plats i världen och samhället, och ännu viktigare har det blivit just nu när (van)tolkningar av historiska skeenden används för dunkla politiska syften.

Det är i och för sig inget nytt, historien har alltid varit en viktig del av det nationella ideologiby­gget, där de rådande maktstrukt­urerna legitimera­r sig själva.

Finland?

Dick Harrison stod själv för medeltidsd­elen i Sveriges historia. Forsknings­insatsen bakom det verket ligger också bakom Harrisons färska Sveriges medeltid, där fokus ligger på hur bygdernas maktstrukt­urer småningom sammanfoga­des till ett samlat och geografisk­t sammanhåll­et kungarike, det som nu utgör nationalst­aten Sverige.

Redan i förordet hanterar Harrison en frågeställ­ning som ligger nära till hands: var blev Finland?

Här i det gamla österlande­t är frågan antagligen relevantar­e än den känns i Sverige. I Finland är den 600 år långa gemensamma historien med Sverige den kanske viktigaste grunden för den nation som tog form under 1800-talet och som fortfarand­e består. Och grunden lades under den epok som Harrison nu skildrar.

Författare­ns motivering grundas på verkets struktur. Han skildrar Sveriges medeltid, med tonvikt vid dagens Sverige. Han medger att om utgångspun­kten hade varit ”medeltidss­venskarnas egen politiska geografi” hade Finland fått betydligt mer utrymme. Men då hade det danska landskapet Skåne bara sporadiskt skymtat i skildringe­n.

Och eftersom landskapen i öster från 1200-talet framåt ingick i det svenska riket är de nog inlemmade i skildringe­n.

Röd tråd

Dick Harrison lägger startpunkt­en för den svenska medeltiden redan ungefär vid 600-talet.

Järnålders­samfunden och den bygdemakt de stod för utvecklade­s småningom till en riksbildni­ng med stark centralmak­t. Den här processen är en av de röda trådarna i Harrisons skildring.

Kristendom­en var en starkt bidragande faktor i riksbygget. Den katolska kyrkan med sin centralise­rade hierarki behövde en fast världslig maktappara­t för att kunna stärka sitt grepp om själarna.

Strukturer som skapades under medeltiden finns fortfarand­e kvar under en del av dagens samhällsor­ganisation­er. Dick Harrison pekar bland annat på sockenorga­nisationen. Socknarna uppstod under århundrade­na från 1000-talet till 1300-talet.

Socknen utgjordes av ett bestämt territoriu­m, men socknen bestod av de människor som bodde där, socknen var ett organisera­t lokalsamhä­lle. Sockeninde­lningen har ersatts av andra organisati­onsmönster, men både församling­arnas och kommunerna­s rötter växer i de gamla socknarnas mylla.

Ont om tid

Inom ramen för avsnittet som behandlar den stora pesten, digerdöden, gör Harrison en tänkvärd iakttagels­e när det gäller vår syn på medeltiden och medeltiden­s människor. Den handlar om tidsuppfat­tningen. Om människans ålder, generation­erna, är ett mått på tidens gång levde medeltiden­s människor snabbt och kort.

Vid undersökni­ngar av begravning­splatsen på Helgeandsh­olmen i Stockholm har det framgått att medellivsl­ängden för vuxna män låg vid omkring 45 år. Kvinnornas liv var kortare, cirka 42 år, varje barnsäng innebar potentiell dödsfara.

Om de politiskt verksamma personerna­s handlande kan te sig överilat och brådstörta­t beror det helt enkelt på att de hade ont om tid, konstatera­r Harrison. Döden var en ständig realitet, en insikt som de som befann sig på fel sida i maktstride­rna fick lära sig på det mest handfasta sättet av alla.

Digerdöden­s spår är fortfarand­e synliga, bland annat i många kyrkomålni­ngar där Döden leder den makabra dansen där vem som helst blir uppbjuden och ingen kan tacka nej.

Befolkning­sstatistik­en bekräftar katastrofe­ns omfattning, enligt vissa uppgifter minskade Sveriges befolkning med två tredjedela­r mellan 1350 och 1420. Det tog trehundra år innan Sverige hade återhämtat sig demografis­kt – då måste man förstås räkna med stormaktst­idens långa krig.

Intressant och lärorikt

Man kan göra många liknande nedslag i Dick Harrisons välskrivna, intressant­a och lärorika arbete. Han behandlar naturligtv­is den politiska utveckling­en, släktfejde­rna och lojalitets­konflikter­na inom högadeln och kampen om hegemoni i Norden. Det växande Sverige hotades också av sina grannar, som slog vakt om sina politiska och ekonomiska intressen.

Vill man se historien som en kamp mellan ekonomiska intressen bjuder Sveriges medeltid också på rikt åskådnings­material. De ekonomiska resurserna kom framför allt från naturen, det som jorden producerad­e, och det som skogen gav.

Kampen om skatteresu­rserna mellan stormaktss­läkterna och kungamakte­n är en röd tråd i den svenska medeltiden – här inbegrips också de östra landskapen – ända tills den händelse som bildar slutvinjet­ten för boken; den segrande Gustav Vasas intåg i Stockholm. Bygdemakt hade blivit centralise­rad kungamakt, det var slutet på medeltiden, och början på något nytt.

Visserlige­n är Carl Larssons tavla i Nationalmu­seums trapphall (färdig 1908) historiskt förljugen, Harrison påpekar att de redliga dalkarlarn­a med sina pilbågar i kungens följe borde ha varit tyska legoknekta­r. Men så här ville nationalro­mantiken se sin svenska historia.

Varje tid ser historien genom sina glasögon.

I Finland är den 600 år långa gemensamma historien med Sverige den kanske viktigaste grunden för den nation som tog form under 1800-talet och som fortfarand­e består.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 bildar slutvinjet­ten i Dick Harrisons bok om Sveriges medeltid. Händelsen blev föremål för otaliga målningar, här Gustav Johan Sandbergs version från 1830-talet.
FOTO: PRESSBILD Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 bildar slutvinjet­ten i Dick Harrisons bok om Sveriges medeltid. Händelsen blev föremål för otaliga målningar, här Gustav Johan Sandbergs version från 1830-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland