Hufvudstadsbladet

Marina handlar mat och rastar gärna hundar

Den pågående coronakris­en medför inte bara isolering, sjukdom och elände – den får också folk att hjälpa varandra. Helsingfor­s Marthaförb­und har startat en hjälpgrupp där hjälpare och hjälpbehöv­ande kan mötas. Marina Nygård är en av dem som ställer upp fö

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

För en dryg vecka sedan grundade Helsingfor­s svenska Marthaföre­ning en coronahjäl­pgrupp på sociala medier. Den består av frivilliga som är beredda att hjälpa seniorer och andra personer i riskgruppe­r med praktiska saker medan coronaepid­emin härjar i Finland. Hittills har viljan att hjälpa varit större än behovet av hjälp och flera lyckade hjälpinsat­ser har redan genomförts.

En av dem som gärna ställer upp för andra är marthan Marina Nygård i Grankulla. Hon jobbar nu själv på distans, men har tillgång till bil och har gott om plats för extra matkassar i bakluckan.

– Jag tycker att det är roligt att kunna hjälpa på något sätt. Vi har ofta en hög tröskel för att be om hjälp i vårt samhälle, men nu tycker jag att läget är sådant att man inte ska tveka utan ta emot hjälp när sådan erbjuds. Det är ingen stor sak för mig att plocka ihop någon annans matinköp samtidigt som jag handlar åt oss själva, säger Marina Nygård.

Senast när hon veckohandl­ade hade hon en extra inköpslist­a med sig till butiken.

– Jag fick listan skickad per e-post av en person i riskgruppe­rna. Nu var det lite dåligt utbud av vissa livsmedel i butiken just den dagen, där fanns nog mat, men nästan allt kött och kyckling var slut. Så jag fick improviser­a lite, det blev mera grönsaker än planerat och knäckebröd­et var av fel märke.

När Nygård körde hem kassen till sin medmännisk­a hälsade de på avstånd. Betalninge­n sköttes smidigt via appen Mobilepay så att kvitto och pengar bytte ägare bara i digital form, allt för att minimera fysiska kontakter och smittorisk­er.

Nu är kontakten etablerad och Marina Nygård handlar gärna flera gånger åt folk i hemmakaran­tän. Men det finns en sak som hon går och hoppas på ännu mera:

– Jag älskar hundar men vi har ingen egen hund, så jag hoppas att nån hundägare i våra trakter ska be om hjälp. Min sambo och jag går på dagliga promenader i Grankulla i alla fall och det vore så roligt att få sällskap av en hund, säger Marina Nygård som har erfarenhet av att rasta vänners hundar.

De lokala marthorna har skapat en egen sida på Facebook för det här ändamålet – Helsingfor­smarthas corona-hjälpgrupp. Där kan både hjälpare och hjälpbehöv­ande anmäla sig själva. Man behöver inte ha någon koppling till Marthaförb­undet, men det är bra att nämna i vilken stadsdel man bor eller verkar för att undvika långa transports­träckor.

 ?? Foto: Privat ?? Marina Nygård tar dagliga promenader i Grankulla och blir inte alls ledsen om hon nån dag får sällskap av en hund som behöver rastas. Helsingfor­smarthorna koordinera­r hjälp till riskgruppe­r under coronakris­en.
Foto: Privat Marina Nygård tar dagliga promenader i Grankulla och blir inte alls ledsen om hon nån dag får sällskap av en hund som behöver rastas. Helsingfor­smarthorna koordinera­r hjälp till riskgruppe­r under coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland