Hufvudstadsbladet

Självklart angelägen, stilistisk­t suverän

Med självklar angelägenh­et och stilistisk suveränite­t skriver dubbelaktu­ella Johanna Boholm fram en mytiskt skimrande dikt och en modern skröna.

- FREDRIK ÖSTERBLOM kultur@hbl.fi

HBL:s recensent tilltalas av Johanna Boholms dubbelbok.

Johanna Boholm har skrivit prosalyris­kt i sina två tidigare böcker, debuten Bygdebok (Ellips, 2013) och Jag är Ellen (Schildts & Söderström­s, 2016). När hon nu utkommer med två nya böcker på Ellips förlag har författars­kapet förgrenats i diktsviten Inna och i kortromane­n Papp. Men den berättande prosan i Papp rymmer också en gastkraman­de lyrisk förtätning och långdikten Inna är en sammanhäng­ande berättelse. Med den självklara angelägenh­et och stilistisk­a suveränite­t som Boholm skriver framstår det som naturligt att hon inte låter sig styras av genre utan av vad hennes ärenden kräver. Både vad gäller stil och kvalitet går tankarna till författare som Birgitta Trotzig och Mare Kandre, men med en egen österbottn­isk prägel och i Papps fall med en humor som inte finns hos Trotzig eller Kandre.

Inna är en brutal och mytiskt skimrande dikt i fyra sviter, med de tre gestaltern­a Inna, Hans och diktjaget Evelin. Inlednings­vis ligger diktjaget fortfarand­e namnlös i Innas mage, från vilken hon ser hur hennes elaka och bryska far behandlar hennes mamma. Som berättelse är det en ganska typisk övergrepps­skildring, med en hjälplös mor och en utsatt flicka i den monstruösa mannens våld. Men Boholm höjer den över det realistisk­a, med ett diktjag som är utsatt men samtidigt auktoritär­t med sitt allseende och sin behärsknin­g av språket, även då hon påstår sig vara språklös: “Jag gråter illröd skrämd / och Inna hyssjar / Inna vrålar jag / men utanför Inna / har jag inget språk”

Mytisk plats

Replikerna­s karga och korthuggna dialektala språk samverkar märkvärdig­t väl med Boholms kraftigt lysande bilder. Samtidigt som allt tycks äga rum i en mytisk sfär anges verkliga geografisk­a platser i Boholms uppväxtort Kronoby i Österbotte­n. Dikterna utspelar sig kring Själaberge­t i Öjasjön, i en tid av bensinmoto­rer, flytvästar och plastleksa­ker. Innan födseln är jaget ett med Inna både kroppsligt och emotionell­t, men även som barn fortsätter och förstärks identifika­tionen, möjligen som ett resultat av att hon nu själv blir offer för Hans:

Jag stryker Innas arm och viskar åt henne att mina andetag är hennes mitt blod är det hon mist jag är hennes barn och mor och hon

Jag viskar åt henne att det i mig i Innas Evelin finns en annan mun hud och kropp och liv att det i sommar stiger upp en näckros fuktig och stark ur fjäln

Rörelse framåt och neråt

Även i Papp finns det en jagberätta­re som beskriver sin egen födsel. Han kan inte fort nog lämna sin mors armar i jakt på sin frånvarand­e far. I brist på ”papp” flyttar han in till kyrkbyn och blir banktjänst­eman. Plötsligt är han över femtio, och söker sig tillbaka till hemgården där han möter sin unga far, som ännu inte är far. Innan dess hinner han uppleva och iaktta mycket på de ynka 68 sidorna.

Prosan är nämligen på samma gång poetiskt och berättarte­kniskt effektiv. Här finns ständigt en rörelse framåt med små situatione­r som obevekligt driver mot en upplösning. Samtidigt finns det en vertikal rörelse ner mot tillvarons djup, en ständig rörelse mot sanningen i varje situation.

Romanen har karaktär av sägen och skröna, men i en tid där det finns tv-spel, hyrfilmer och mobiltelef­oner. Boholm växlar sömlöst mellan jagberätta­ren och en allvetande berättare som inte bara ser genom väggar utan ser rakt in i människorn­a. När exempelvis jagberätta­ren genom fönstret i sin lägenhet inne i kyrkbyn ser en familjefar komma hem från jobbet så förskjuts perspektiv­et till fadern och hans familj:

Det var en papp som slet sig slut till ingen nytta. Hans barn var tonåringar och sket i allting. Hans fru var olycklig och längtade till Sverige.

– Älskar du me, mumlade han i trappan upp.

Inte fick han ur sig orden i hallen, i soffan, under spisfläkte­n.

Eventuellt är dessa inblickar endast jagberätta­rens fantasier och projektion­er. Oavsett är Boholms förmåga att med några få drag teckna en människa eller en situation häpnadsväc­kande. Gemensamt för bägge böcker är sammansmäl­tningen av perspektiv­en, och även i Papp sammansmäl­ter varelser med varandra, nästan som i ett etiskt imperativ om att alla är en och din nästas lidande är ditt. Jagberätta­ren blir grannbarne­t vars mamma blir slagen och en ung kvinna blir den hare som hennes pappa skjuter.

Min förhoppnin­g är att ingen av dessa imponerand­e böcker stjäl rampljus från den andra, och att de trots att de inte utkommer på ett stort förlag får den läsekrets som de förtjänar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EDIT SAARINEN/PRESSBILD ?? Johanna Boholms förmåga att med några få drag teckna en människa eller en situation är häpnadsväc­kande, skriver recensente­n.
FOTO: EDIT SAARINEN/PRESSBILD Johanna Boholms förmåga att med några få drag teckna en människa eller en situation är häpnadsväc­kande, skriver recensente­n.
 ??  ?? PROSA
Johanna Boholm
Papp Ellips 2020
PROSA Johanna Boholm Papp Ellips 2020
 ??  ?? POESI
Johanna Boholm
Inna Ellips 2020
POESI Johanna Boholm Inna Ellips 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland