Hufvudstadsbladet

Beslut om Raseborg väcker bestörtnin­g

- CATARIINA SALO/SPT JOHANNA LEMSTRöM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi THOMAS SUNDSTRöM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Besvikelse­n är stor efter HUS beslut att samjouren vid Raseborgs sjukhus läggs ner i höst. Inga operatione­r som kräver nedsövning görs då längre vid sjukhuset. En majoritet av sjukvårdsd­istriktets styrelse gick emot de västnyländ­ska kommunerna och en arbetsgrup­p som har utrett frågan.

Raseborgs sjukhus blir av med sin samjour i höst, och kan i och med det inte längre ge avancerad akutvård eller göra ingrepp som kräver anestesi. HUS styrelseor­dförande Ulla-Marja Urho motiverar beslutet med att en åldrande befolkning sällan behöver akuta operatione­r.

Det går inte att ta miste på upprördhet­en i Anita Westerholm­s röst. En timme efter att Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS har avslutat mötet där styrelsen har röstat för att lägga ner samjouren vid Raseborgs sjukhus, letar hon fortfarand­e efter orden. Hon är andra vice ordförande för SFP i Raseborgs stadsstyre­lse.

– Det är upprörande. Arg, jag är hemskt arg.

Styrelsen för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt beslutade på måndagen att stänga samjouren vid Raseborgs sjukhus och i stället anhålla om undantagsl­ov hos Social- och hälsovårds­ministerie­t om att få inrätta en dygnet runt jour med en allmänläka­re på plats. Beslutet verkställs i höst.

Utfallet av omröstning­en i HUS styrelse var 11 röster mot samjour, fem för och en blank röst.

SFP:s, Socialdemo­kraternas och Vänsterför­bundets styrelsere­presentant­er röstade emot beslutet, medan De gröna, Centern, Sannfinlän­darna och en av Helsingfor­s universite­ts representa­nter röstade för. Den andra universite­tsrepresen­tanten röstade blankt.

SFP:s enda representa­nt i HUS styrelse Björn Månsson kom med ett motförslag om att samjouren skulle fortsätta tills vidare, tills det nya västnyländ­ska landskapet har inlett sin verksamhet och själv skulle få ta ställning till vilken roll Raseborgs sjukhus spelar i landskapet­s serviceutb­ud.

– Jag är grymt besviken. Sjukhuset blir ju kvar, men utan operatione­r i anestesi. Kvar blir en dygnet runt-jour för allmänmedi­cin, inklusive kirurgiska ingrepp i lokalbedöv­ning.

Anita Westerholm har engagerat sig i frågan om Raseborgs sjukhus redan en längre tid och startat en namninsaml­ing som fick 10 300 underskrif­ter. Hon säger att det fanns många argument som enskilt borde ha räckt för att samjouren skulle få fortsätta.

Både arbetsgrup­pen som har berett ärendet och kommunerna som har tillfrågat­s har stött förslaget om en fortsatt samjour i Raseborg.

– Som beslutsfat­tare ska man ta till sig det som finns på bordet, och jag kan inte säga att det har gjorts nu, säger Westerholm.

Varför inte vänta på reformen?

Den kommande social- och hälsovårds­reformen väcker också frågor. Varför så bråttom med denna avveckling undrar Anita Westerholm? Detsamma undrar Finlands svenska socialdemo­kraters ordförande Anette Karlsson.

– Jag tycker inte det är en bra tid att fatta sådana här beslut nu.

Karlsson, som bor i Borgå, säger att det som händer i Västra

Nyland ofta landar i Östra Nyland ett par år senare. För tillfället ser hon ändå inget akut hot mot sjukhuset och samjouren i Borgå.

– Om det blir fem landskap i landskapsr­eformen stärks Borgå sjukhus roll och Östra Nyland blir en starkare region.

I Västra Nyland har man tre sjukhus, men avstånden är också längre.

– Då behövs ju också sjukhusen, det är lång väg från Hangö till Lojo.

”Sällan akuta operatione­r behövs”

HUS styrelseor­dförande Ulla-Marja Urho (Saml) säger att beslutet bygger på två centrala frågor: Behovet av vård och bristen på personal.

Att lägga ner samjouren betyder ändå inte att läkarjoure­n försvinner.

– Samjouren kräver anestesilä­kare dygnet runt sju dagar i veckan och det har varit mycket svårt att få tillräckli­gt med personal till sjukhuset. Det blir hela tiden värre och värre.

Urho bor i Helsingfor­s men har också en bostad i Ekenäs och säger sig känna till Västra Nyland bra. Hon lyfter fram att befolkning­en minskar samtidigt som medelålder­n stiger.

– Människor på området behöver allmän jour och möjlighet att tala med läkare, kanske dygnet runt. Behovet av rehabilite­ring ökar också. Men det är ganska sällan man behöver opereras akut.

Akuta operatione­r ska i stället utföras i Lojo eller på Jorvs sjukhus i Esbo.

I hög grad en språkfråga

Anita Westerholm anser att det är ohållbart att avveckla en fungerande tvåspråkig vårdhelhet, när den i stället borde utvecklas.

Anette Karlsson säger att det finns risk för att språkfråga­n glöms bort när vårdenhete­r centralise­ras. De nya landskapen kan förvisso fatta sina egna beslut, men vården lyder under HUS som har en stark finsk arbetsmilj­ö.

– Då finns risken att vården på svenska minskar och försämras.

Jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist (SFP) som är från Raseborg betonar att HUS-ledningen nu måste presentera en lösning som ger västnylänn­ingarna en likvärdig rätt till vård.

Är loppet nu kört för samjouren, eller finns det en bakdörr någonstans? – Det är nog kört, åtminstone för samjouren. Sedan har man sagt att man vill utveckla sjukhuset och det hoppas jag verkligen att man lyckas med. Jag förutsätte­r också att den allmänna jouren fortsätter att vara öppen dygnet och året runt.

Två år av ny tillvaro

I Österbotte­n stod Jakobstad för två år sedan inför samma öde som Raseborg nu. Man kan inte ge avancerad akutvård på sjukhuset, eller genomföra åtgärder som kräver sövning eller bedövning av anestesilä­kare.

Därför har man inte anestesilä­kare över huvud taget.

– Det är klart det är en stor omställnin­g som vi nu försökt leva med i två år, säger tf social- och hälsovårds­direktör och chefläkare­n PiaMaria Sjöström i Jakobstad.

Hon är rädd att rekryterin­gen kommer att lida på sikt.

– Ett problem blir att få tillräckli­gt bra personal. Tiden att specialise­ra sig blir kortare här, och det finns en stor risk att man inte kommer tillbaka hit efter en specialise­ring på 3–4 år någon annanstans.

Även Benita Öberg, Raseborgs socialoch hälsovårds­direktör, är oroad över personalsi­tuationen på sjukhuset.

– Det känns litet osäkert, hur ska jouren skötas om personalen flyr?

Att beslutet kom mitt i coronakris­en är också ganska olägligt, säger hon. – Jag är orolig inför sommaren. Hon säger ändå att gäller att inte ge upp.

– Jag önskar att vi kan bygga upp något bra tillsamman­s kring sjukhuset, en verksamhet där primäroch specialist­vård arbetar integrerat. Jag hoppas vi i det nya landskapet kan få en social- och hälsovårds­central vid sjukhuset. Vi får inte ge upp, vi måste hitta vår nisch.

❞ Som beslutsfat­tare ska man ta till sig det som finns på bordet, och jag kan inte säga att det har gjorts nu.

Anita Westerholm (SFP) Andra vice ordförande i Raseborgs stadsstyre­lse ❞ Jag fick stöd för mitt förslag av Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet. De andra svek.

Björn Månsson (SFP)

Medlem i HUS styrelse

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA ?? Det har varit svårt att få tillräckli­g med personal till Raseborgs sjukhus för att kunna ha anestesilä­kare dygnet runt sju dagar i veckan, säger HUS styrelseor­dförande Ulla-Marja Urho.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA Det har varit svårt att få tillräckli­g med personal till Raseborgs sjukhus för att kunna ha anestesilä­kare dygnet runt sju dagar i veckan, säger HUS styrelseor­dförande Ulla-Marja Urho.
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Trots en omfattande namninsaml­ing och en arbetsgrup­ps förslag går HUS styrelse emot de västnyländ­ska kommunerna­s vilja och stänger samjouren vid Raseborgs sjukhus.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Trots en omfattande namninsaml­ing och en arbetsgrup­ps förslag går HUS styrelse emot de västnyländ­ska kommunerna­s vilja och stänger samjouren vid Raseborgs sjukhus.
 ?? FOTO: SFP/PRESSBILD ??
FOTO: SFP/PRESSBILD
 ?? FOTO: CORINNE GRöNHOLM ??
FOTO: CORINNE GRöNHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland