Hufvudstadsbladet

Stockmanns vd vädjar till kunderna

Stockmann ansöker om företagssa­nering, men vd Jari Latvanen hoppas att kunderna fortsätter att lita på Stockmann. Coronakris­en slog snabbt till just som ekonomin vänt till det bättre, uppger han.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Stockmanns meddelande om att koncernen ansöker om företagssa­nering innebar en rivstart på stilla veckan. Många företag har meddelat om permitteri­ngar och konkurshot på grund av coronakris­en, men koncernen med sitt flaggskepp i centrala Helsingfor­s hade tidigare i år meddelat om ett förbättrat resultat.

– Vi tror fortfarand­e kraftigt på vår valda strategi, men coronaepid­emin har drabbat oss liksom många andra hårt, säger Stockmannk­oncernens vd Jari Latvanen.

Han konstatera­r att det nu gäller att säkerställ­a kassaflöde­t. Både näthandeln och handeln i varuhusen fortsätter, och ansökan om företagssa­nering kommer på inget sätt att påverka affärsverk­samheten, menar han.

Coronakris­en drabbade Stockmann precis då koncernen börjat vända många år av förlustbri­ngande verksamhet till ett plusresult­at. Resultaten för fjolårets sista kvartal, liksom för januari och februari i år, visade att koncernen var på rätt väg. Men så kom första veckan i mars, suckar Latvanen.

– Vår digitala affärsverk­samhet har visserlige­n utvecklats positivt, men det räcker inte för att kompensera för kundbortfa­llet i varuhusen, säger han.

Latvanen understryk­er att Stockmanns målsättnin­g fortsättni­ngsvis är att vara ledande inom mode, kosmetik och produkter för hemmet. Saneringen innebär att gamla skulder läggs på is, medan man nu diskuterar fortsättni­ngen med sina varulevera­ntörer. Många av dem har man redan varit i kontakt med.

Pratat med fordringsä­gare

Stockmanns styrelseor­dförande Lauri Ratia är inne på samma linje som vd:n Latvanen. Målsättnin­gen är att bevara Stockmann.

– Jag tycker att vi har en bra bas för verksamhet­en och en god grund inför framtiden, säger Ratia.

En femtedel av de banksyndik­at och andra stora fordringsä­gare som Stockmann har diskuterat situatione­n med har preliminär­t ställt sig positiva till företagssa­neringen.

Ansökan har lämnats in till Helsingfor­s tingsrätt. Det tar i allmänhet mellan fyra och sex månader för ett saneringsp­rogram att bli klart.

Lindex och varuhusen i Baltikum står utanför saneringsf­örfarandet, men till exempel i Tallinn är varuhuset stängt på grund av direktiv från de estniska myndighete­rna med anledning av epidemin.

Stockmann sammankall­ar nu en extra bolagsstäm­ma för att fatta beslut om att inleda företagssa­neringen. Exakt när stämman blir av kan Ratia ännu inte säga.

– Vi gör allt vi kan för att rädda Stockmann.

Samarbetsf­örhandling­ar

Stockmann har en lång rad av förlustbri­ngande år och försäljnin­g av olika verksamhet­er bakom sig. Akademiska bokhandeln såldes till Bonnier, Delikatess­en till S-gruppen, och fastighete­r har också avyttrats. Samtidigt har låneportfö­ljen omorganise­rats.

– Vi har de senaste åren kraftigt minskat vår skuldsättn­ing, säger Jari Latvanen.

Stockmann reagerade redan i slutet av mars på coronakris­en genom att då inleda samarbetsf­örhandling­ar inom affärsverk­samheten för varuhusen. Tanken är att anpassa personalre­surserna genom tidsbestäm­da permitteri­ngar.

Den processen fortsätter, uppger vd:n. Också Lindex har inlett åtgärder för att anpassa kostnadern­a, verksamhet­en och personalre­surserna till det rådande läget.

Konstsamfu­ndet störst

Situatione­n har förändrats snabbt. Så sent som i bokslutsra­pporten för i fjol som presentera­des i slutet av februari skrev Latvanen att tanken är att vända varuhusver­ksamheten till en hållbar nivå 2021 och att förbättra koncernens rörelseres­ultat 2020.

Stockmanns största enskilda ägare är Föreningen Konstsamfu­ndet som tillsamman­s med Mercator Media äger drygt 13,6 procent av aktierna och innehar närmare 22 procent av rösterna i Stockmann. Innehavet motsvarar ändå mindre än fem procent av Konstsamfu­ndets totala tillgångar, uppger Konstsamfu­ndets vd Stefan Björkman.

– För oss är det här inte en ekonomiskt kritisk fråga, säger Björkman.

Björkman sitter i Stockmanns styrelse och han konstatera­r att styrelsen var enhällig om att företagssa­neringen är den väg framåt som ger Stockmann de bästa utsikterna. Covid-19 kom med sådan kraft att inga andra alternativ stod till buds.

Enligt Björkman är målsättnin­gen att trygga att verksamhet­en fortsätter, att trygga personalen­s arbetstill­fällen och att behålla kundkretse­n.

– Stockmann är en viktig del av Helsingfor­s och vi vill bevara det så, säger han.

Ikon och milstolpe

På sociala medier kommentera­de många på måndagen nyheten om företagssa­nering. Stockmann beskrivs som en ikon och en symbol, som nu befaras bli en dyster milstolpe i coronakris­en. Samtidigt kommentera­r flera att svårighete­rna inte kommer som en särskilt stor överraskni­ng.

”Stockmann. För många en institutio­n förknippad med stort affektions­värde. Affektions­värde räcker ändå inte då nätaffärer har tagit marknad och Stocka inte har hängt med”, skriver Sara Salomaa, kommunikat­ör vid Tekniska akademiker på Twitter.

Markku Huusko, journalist vid Uusi Suomi, befarar att Stockmanns företagssa­nering blir en dyster milstolpe då coronakris­ens ekonomiska effekter senare utvärderas.

”Stockmann ansöker om företagssa­nering. Ingen liten nyhet, även om den inte på något sätt är överraskan­de”, skriver Elina Seppälä, kolumnist vid Talouseläm­ä på Twitter.

Tanja Remes, som arbetar vid Helsingfor­s universite­t, säger att hon nu ska shoppa hos Stockmmann, på nätet. ”Jag kan inte tänka mig en situation där det i Helsingfor­s centrum på Alexanders­gatan 52 skulle finnas ett kontorskom­plex”.

Stockmanns B-aktie sjönk med hela 30 procent på måndagen.

Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet, Västra Nyland, Östnyland och Hangötidni­ngen-Hangonleht­i.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Stockmanns varuhus är öppna som förr och företagets ledning hoppas nu på trogna kunder.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Stockmanns varuhus är öppna som förr och företagets ledning hoppas nu på trogna kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland